Ποικίλες οι κομματικές αντιδράσεις στον απόηχο Ορφανίδη

Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις των Βουλευτών στα λεχθέντα του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιου Ορφανίδη κατά τη σημερινή ολοήμερη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι «με την ολοκλήρωση της συζήτησης η Επιτροπή Θεσμών θα μελετήσει το όλο θέμα και θα αποφασίσει

για τα περαιτέρω, πώς διαχειρίζεται την όλη κατάσταση».

Σήμερα έχουν ακουστεί οι απόψεις του κ. Ορφανίδη στα ερωτήματα που έχουν τεθεί, είπε.

Σίγουρα, πρόσθεσε, «υπάρχουν διαφορετικές θεωρήσεις των πραγμάτων από διάφορες πολιτικές ομάδες και είδαμε και την κόντρα μεταξύ ΑΚΕΛ – κ. Ορφανίδη».

Ο κ. Ζαχαρίου σημείωσε ότι «εμάς δεν μας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη κόντρα. Μας ενδιαφέρει η αλήθεια, τα γεγονότα και πως μπορούμε μέσα από την μελέτη των γεγονότων να διορθώσουμε τους θεσμούς ώστε να μην ξαναδημιουργηθούν τέτοια γεγονότα στον τόπο μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «φαίνεται ότι η οικονομική κρίση μπορούσε να ήταν πιο χαλαρή αν τον Μάιο του 2011, που βγήκαμε από τις αγορές και τότε δεν υπήρχε πρόβλημα έντονο στο τραπεζικό σύστημα, οδηγούμασταν προς λήψη μέτρων και όχι απλώς να κάνουμε δάνειο διακρατικό με τη Ρωσία για να μπορέσουμε να βγάλουμε την Προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια».

Υπενθύμισε ότι τα €10 δισ. που πήραμε ως δάνειο από την Τρόικα είναι για τα δημόσια οικονομικά. Από αυτά, πρόσθεσε, μόνο το €1,8 δισ. έχει πάει στο Συνεργατισμό.

Παρόλα τα τεράστια λάθη των τραπεζιτών που ακολούθησαν και είναι τεράστια και ολέθρια αν η πολιτική πράξη ήταν τέτοια την τότε εποχή, μπορεί να μην φτάναμε σ` αυτά τα γεγονότα, ανέφερε.

Εκείνο που χρειάζεται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών, είναι η πολιτική ηγεσία να έχει σωστή ενημέρωση. Αν αυτά τα όργανα δεν λειτούργησαν σωστά ή είχαν άλλους λόγους να μην δώσουν τη σωστή ενημέρωση αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας να το δει.

ΑΚΕΛ: Στο πάνθεον των αποτυχημένων κρατικών αξιωματούχων ο Ορφανίδης

Την περίοδο που συντελέστηκε η καταστροφή των τραπεζών επόπτης και κεντρικός τραπεζίτης ήταν ο κ. Αθανάσιος Ορφανίδης, ο οποίος γνώριζε, μπορούσε και όφειλε να αποτρέψει την εξαγορά των ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα Κύπρου, δήλωσε ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού. Ο οποίος, πρόσθεσε, «γνώριζε, όφειλε και μπορούσε να αποτρέψει την εξαγορά της Uniastrum που στοίχισε €700 εκ. στην κυπριακή οικονομία».

Παρενθετικά, σημείωσε ο κ. Δαμιανού, «σήμερα έχουν επαναβεβαιωθεί πλήρως οι ανησυχίες μας περί της διάπραξης σημαντικών ποινικών αδικημάτων αναφορικά με αυτή την αγορά, ασφαλώς πέραν της σημερινής συζήτησης που διεξάχθηκε στη Βουλή». Ο κ. Ορφανίδης, πρόσθεσε, «γνώριζε μπορούσε και όφειλε να εμποδίσει τη συγχώνευση της Marfin Egnatia με την Λαϊκή Τράπεζα που στοίχισε €4,5 δισ. στην κυπριακή οικονομία».

«Με υπεκφυγές και μέσα από καινούρια και παλιά ψέματα, τα οποία ελέγχονται, ο κ. Ορφανίδης φρόντισε και σήμερα να επιμερίσει ευθύνες σε όλους τους άλλους αρνούμενος να αναλάβει ουσιαστικά την οποιαδήποτε ευθύνη για την εκ των πραγμάτων και την εκ του αποτελέσματος πλημμελή και ολέθρια εποπτεία του», είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «και σήμερα όπως και την περασμένη εβδομάδα είχε την απροκάλυπτη πολιτική στήριξη των παλιών καλών του φίλων».
«Είναι για όλα αυτά και πολλά άλλα που ο κ Ορφανίδης κατά την κρίσιμη πενταετία 2007 - 2011 έχει κερδίσει επάξια μια θέση στο πάνθεον των αποτυχημένων κρατικών αξιωματούχων», ανέφερε ο κ. Δαμιανού.

Κουλίας: Κάποιους ενοχλεί η παρουσία Ορφανίδη

Τη θέση ότι «κάποιους ενοχλεί η παρουσία Ορφανίδη», εξέφρασε ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ο οποίος αναφέρθηκε στα στοιχεία που παρουσίασε ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ενώπιον της Επιτροπής και έκανε λόγο για «καταφανή προσπάθεια από συναδέλφους για να οχλαγωγούν».

«Τα κρατικά ομόλογα ήταν εκτός δικαιοδοσίας των Κεντρικών Τραπεζών», είπε ο κ. Κουλίας, αναφερόμενος στην αγορά από τράπεζες ελληνικών κρατικών ομολόγων. Δεν μπορούσε να κάνει έλεγχο ο άνθρωπος εκεί που δεν επιτρεπόταν, πρόσθεσε.

Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι ενώπιον της Επιτροπής θα πρέπει να κληθούν να καταθέσουν και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι της τότε εποχής όπως οι Υπουργοί Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ο Χαρίλαος Σταυράκης, ο Κίκης Καζαμίας, αλλά και άλλοι.


ΕΔΕΚ: Επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε η ταχεία ολοκλήρωση των ερευνών

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ η κοινοβουλευτική συνεργάτιδα Έλενα Λυμπουρή Κοζάκου ανέφερε ότι «επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε η ταχεία ολοκλήρωση των ερευνών για τους λόγους που οδήγησαν τόσο στην κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας αλλά περισσότερο της κυπριακής οικονομίας για να καταστεί σαφές, ποιοι και πόσοι ευθύνονται γι αυτό και να γίνει αξιόπιστος επιμερισμός ευθυνών πολιτικών, πειθαρχικών ή ενδεχομένως και ποινικών για τις οποίες θα πρέπει ν` αποφανθεί η δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με την ίδια «περαιτέρω ολιγωρία από τις αρμόδιες υπηρεσίες δημιουργεί δικαιολογημένα ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις». Εισηγήθηκε ότι θα πρέπει οι πολιτικοί αρχηγοί να τύχουν ενημέρωσης για την πορεία των ερευνών στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Συμμαχία Πολιτών: Δεν αναφέρθηκε σε καμιά προσωπική ευθύνη ο Ορφανίδης

Από την πλευρά της η Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου ανέφερε ότι ο κ. Ορφανίδης «παρουσίασε τη δική του εκδοχή με κυριότερο άξονα τον ELA, τη συγχώνευση των υποκαταστημάτων και όσον αφορά τις ευθύνες της διοίκησης Βγενόπουλου». Δεν έχει αναφερθεί σε καμία προσωπική ευθύνη, είπε, καθ` ότι για τη συγχώνευση ευθύνεται κατά τα λεγόμενά του ο Έφορος Εταιρειών, για τον ELA ήταν καλυμμένος να το πράττει λαμβανομένων υπόψη των εξασφαλίσεων και για τις ευθύνες Βγενόπουλου, πάρθηκαν κατά τα λεγόμενά του, τα κατάλληλα μέτρα και όταν μπορούσε η Κεντρική Τράπεζα να απομακρύνει τον κ. Βγενόπουλο

Προσωπικά, δεν έχω πειστεί όσον αφορά την κακοδιαχείριση της διοίκησης Βγενόπουλου που δεν διορθώθηκε παρά τα όσα μας είπε ο κ. Ορφανίδης μέσω της αύξησης κεφαλαίου διότι υπάρχουν στοιχεία της έκθεσης της Κεντρικής Τράπεζας του 2009 που ζητούσε πέραν από την αύξηση κεφαλαίου και μέτρα απομάκρυνσης και αλλαγής της διοίκησης της τράπεζας λόγω σύγκρουσης συμφερόντων με εταιρείες οι οποίες δανειοδοτούνταν από την Λαϊκή Τράπεζα και στις οποίες είχε συμμετοχή το ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζας».

Κάλεσε επίσης σε περαιτέρω διερεύνηση για τη συγχώνευση Marfin Egnatia από την Marfin Popular Bank.

Γιωργάλλας: Να κληθεί να καταθέσει στην Νομική Υπηρεσία ο Α. Ορφανίδης

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας εξέφρασε τη θέση ότι σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Ορφανίδης «είναι γι ακόμη μια φορά ξεκάθαρη η ανεπάρκεια των θεσμών την επίμαχη περίοδο της κρίσης».

Έκανε λόγο για έλλειψη διαφάνειας στους χειρισμούς που έγιναν και πολιτική ανικανότητα που υπήρξε στον χειρισμό των προβλημάτων και των κινδύνων.

Εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει η Νομική Υπηρεσία να κλητεύσει τον κ. Ορφανίδη για να δώσει τη δική του μαρτυρία.

Περδίκης: Όλοι έχουν ευθύνες

Από την πλευρά το ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε τη θέση ότι ευθύνες για την οικονομική καταστροφή βεβαίως έχει και ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συνεδρία συνεχίστηκε ένα «άχαρο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών μεταξύ κ. Ορφανίδου και του ΑΚΕΛ. Θυμίζει λίγο τον καυτά μεταξύ ενός χωρισμένου ζευγαριού, που συνεχίζεται και συνήθως τον πληρώνουν τα παιδιά. Στην περίπτωσή μας, ανέφερε ο κ. Περδίκης, «τον πληρώνει η κυπριακή οικονομία και ο κυπριακός λαός».

Η αλήθεια, είπε, βρίσκεται στη μέση. «Εμείς θεωρούμε ότι βαρύτατες και ασήκωτες ευθύνες τις φέρει η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια», ανέφερε. Ακόμα και να έγιναν λάθη από τον κ. Ορφανίδη την αντιμετώπιση αυτών των λαθών θα έπρεπε να την είχε αναλάβει με σοβαρότητα η προηγούμενη κυβέρνηση, είπε, προσθέτοντας ότι αντ` αυτού παρέδωσε την «καυτή πατάτα» στη νέα κυβέρνηση «η οποία με τη σειρά της έκανε τα δικά της λάθη.

ΕΛΑΜ: Να απονεμηθεί δικαιοσύνη

Σε δική του δήλωση ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη ανέφερε ότι «οι εξηγήσεις του κ. Ορφανίδη δεν μας βρίσκουν καθόλου ικανοποιημένους, όπως αναφέραμε και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Επιτροπής Θεσμών».

«Εντοπίζουμε να υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες τόσο στην Κυβέρνηση Χριστόφια όσο και στην Κυβέρνηση Αναστασίαδη», είπε. Πρέπει επίσης, πρόσθεσε, «να αποδοθούν ευθύνες και όλοι όσοι ευθύνονται να οδηγηθούν επιτέλους στο δικαστήριο και ν` απονεμηθεί επιτέλους δικαιοσύνη».

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΕΧΑ Μιχάλης Ολύμπιος μίλησε για κακή εποπτεία και ζημιές των τραπεζών ως αποτέλεσμα των αλόγιστων χορηγήσεων που δόθηκαν και εξέφρασε την άποψη ότι όλα τα προβλήματα που συσσωρεύθηκαν την περίοδο 2007 – 2012 αποκαλύφθηκαν όταν έγινε ο διαγνωστικός έλεγχος της Pimco.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα