Ποιες είναι οι «εξωτερικές κακές επιρροές» της Κοινής Διακήρυξης

Για δρόμο «αρετής και κακίας» έκανε λόγο ο Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Ινστιτούτου Ben Gurion Γαβριήλ Χαρίτος αναφορικά με την κοινή διακήρυξη από την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής.

Ειδικά για τις «εξωτερικές, βλαπτικές επιρροές» στις οποίες αναφέρεται το κοινό ανακοινωθέν, o κ. Χαρίτος τις χώρισε σε τρεις κατηγορίες:

«Η πρώτη κατηγορία θεωρώ είναι το Ιράν και η Χεζμπολάχ. Αυτό γιατί πριν την έλευση Πομπέο στα Ιεροσόλυμα είχε γύρο στρατηγικών επαφών στο Κουβέιτ, όπου είχε συνάντηση με τους ηγέτες του Κόλπου».

«Η δεύτερη κατηγορία είναι η Χαμάς

και η Συρία, για την οποία δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα εσωτερικά και εξωτερικά της όρια».

«Στην τρίτη κατηγορία θα μπορούσα να πω πως είναι η Τουρκία, με την προϋπόθεση να μην λοξοδρομήσει από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Δύσης».

«Αυτός είναι και ο λόγος της επίσκεψης του κ. Κατρούγκαλου στην Αττάλεια, ούτως ώστε να δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να κάνει έναν ελιγμό, ούτως ώστε τόσο σε ενεργειακό επίπεδο όσο και στο Κυπριακό να δείξει ότι είναι διατεθειμένη να έρθει σε αυτό τον σχεδιασμό, που πλέον έχει κερδίσει την επίσημη σφραγίδα της Ουάσιγκτον αλλά και της Exxon Mobil».

Ο κ. Πομπέο, εξήγησε ο κ. Χαρίτος, το 2013 ήταν ο κύριος εισηγητής της νέας νομοθεσίας που καθόρισε την αρχή ενέργειας που θα διατίθεται το φυσικό αέριο στην Αμερική.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι θα έχει ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των επαφών του Πομπέο με τον Λίβανο, την αντίδραση της Τουρκίας, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα