Πλήθος κόσμου τίμησε «Έναν κόσμο που χάθηκε» (pics)

Πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του «Έναν κόσμο που χάθηκε». Αυτό είναι το όνομα του βιβλίου της Τούλας Χατζηκωστή, το οποίο παρουσιάστηκε την Πέμπτη (15/11) το βράδυ, στο σπίτι της Κύπρου, στην Αθήνα.

Τον χαιρετισμό του βιβλίου απηύθυνε ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, ενώ η εισαγωγική

ομιλία έγινε από τον εκδότη, Ανδρέα Γερμανό.

Για το βιβλίο «Ένας κόσμος που χάθηκε – Γλυκόπικρες Αναμνήσεις από την Κύπρο του χθες», μίλησαν ο Γιώργος Συλλούρης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και η ψυχολόγος και Πρόεδρος του Ιδρύματος «Ανδρέας Λεντάκης», Έφη Λεντάκη.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η κυρία Μιμή Ντενίση.

Αυτούσια η αντιφώνηση από την συγγραφέα, Τούλα Χατζηκωστή:

"Κυρίες και Κύριοι,

Φίλοι και φίλες,

Με ανυπόκριτη συγκίνηση σάς απευθύνω απόψε αυτές τις λίγες λέξεις. Πρέπει να τονίσω ότι ούτε για μια στιγμή δεν θεώρησα ότι το αφήγημα αυτό έχει αξιώσεις κάποιας ασήμαντης, έστω, λογοτεχνικής καταξίωσης.

Το βιβλίο, βέβαια, είναι προϊόν μιας πολύχρονης ψυχικής δοκιμασίας. Μιας δοκιμασίας που πήγασε από το χρέος προς την μνήμη όχι μόνο των γονιών μου, που με ανάθρεψαν, αλλά και του τόπου και των ανθρώπων μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της πατρίδας που ως τροφείς με ανάστησαν, όπως το βρίσκουμε και στους αρχαίους συγγραφείς από τον Όμηρο, τον Πίνδαρο μέχρι και τον Αισχύλο.

Το χρέος αυτό με ώθησε στην συγγραφή του μικρού αφηγήματος με μόνη εσωτερική παρόρμηση να απεικονίσω τα βιώματα σε παραστάσεις ως ιστορική καταγραφή χρήσιμη για τις νέες γενιές της ηλεκτρονικής επανάστασης. Μέσα στην δίνη της εποχής μας, όπου η γνώση αποκτάται χωρίς κανένα απολύτως προσδιορισμό ή έλεγχο, το μικρό αυτό πόνημα (εγχειρίδιο) φέρνει στην μνήμη έναν άλλον κόσμο πιο ανθρώπινο, πιο όμορφο, πιο αληθινό.

Μέσα από την αναδρομή της δικής μου προσωπικής ζωής και αφηγήσεις άλλων, ίσως ο αναγνώστης μπορέσει να ξαναζήσει γεγονότα που σημάδεψαν και τον ίδιο και να του προσφέρουν μερικές γλυκόπικρες αναμνήσεις. Τα ιστορικά γεγονότα τα οποία οδήγησαν στο δράμα και τον ξεριζωμό των Κυπρίων εύχομαι να αποτελέσουν έναυσμα για αποφυγή άλλων μοιραίων αποφάσεων για τον δύσμοιρο τόπο μας.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Μετά τα όσα έχουν πει οι προηγούμενοι ομιλητές και τους οποίους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, το μόνο που αισθάνομαι σήμερα είναι να τονίσω το πόσο σημαντικός είναι ο κόσμος που χάθηκε στην ευρύτερη έννοιά του και πόσο ασήμαντα, ίσως, είναι όσα λέγονται σήμερα για να αποδώσουν με λόγια απλά τόσο ενδιαφέρουσες σελίδες ιστορίας.

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας εξομολογηθώ κάτι: Πολύ συχνά σκέφτομαι ότι κι εγώ μαζί με την δική μου γενιά φέρουμε πολύ μεγάλη ευθύνη γιατί δεν μπορέσαμε με τη δική μας φωνή, με τις δικές μας πράξεις, να προστατεύσουμε αυτόν τον όμορφο κόσμο ώστε οι μνήμες μας να είναι μόνο γλυκές. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ θερμά όλους όχι μόνο γιατί με τιμάτε απόψε σ’ αυτή την συγκινητική συνάντηση. Είμαι βέβαιη ότι με την εδώ αποψινή παρουσία σας θέλετε να τιμήσουμε όλοι μαζί την Κύπρο μας".

Keywords
Τυχαία Θέματα