Πλήθος κόσμου για το «ύστατο χαίρε» στον Αλέξη Γαλανό (pics)

Στην τελευταία του κατοικία οδηγείται ο Αλέξης Γαλανός, ο οποίος «έφυγε» αναπάντεχα σε ηλικία 78 ετών.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου απεβίωσε την περασμένη Δευτέρα (15/7), ενώ βρισκόταν για ολιγοήμερες διακοπές στην Κω, μαζί με την σύζυγό του.

Ο ίδιος, εξερχόμενος από τη θάλασσα όπου βρισκόταν για κολύμπι, παραπονέθηκε για ενοχλήσεις στο στήθος. Ακολούθως, έχασε τις αισθήσεις του, χωρίς να γίνει ποτέ κατορθωτό να τον επαναφέρουν. Η νενομισμένη νεκροτομή, που διενεργήθηκε στο Νοσοκομείο της Κω, κατέδειξε ότι ο θάνατός του οφειλόταν σε οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου.

Η κηδεία

του Αλέξη Γαλανού τελείται στην παρουσία πλήθος κόσμου, φίλων, συγγενών και συνεργατώ στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο, στις. Η οικογένεια δέχτηκε συλλυπητήρια στην εκκλησία από τις 15:30 μέχρι τις 17:00.

Ποιος ήταν ο Αλέξης Γαλανός

Η ζωή του Αλέξη Γαλανού ήταν συνυφασμένη με τα κοινά, την πολιτική, και τους αγώνες για επιστροφή της πόλης του, της Αμμοχώστου, στους νόμιμους κατοίκους της. Γεννηθείς το 1940, ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές το 1958 στο Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών. Ακολούθως, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (Kings College) όπου έλαβε το 1962 δίπλωμα Master (ΜΑ) στις οικονομικές επιστήμες και την κοινωνιολογία.

Επίσης σπούδασε νομικά και υπήρξε Barristerat Law του InnerTemple στο Λονδίνο. Όταν τελείωσε τις σπουδές του ασχολήθηκε με τις εμπορικές επιχειρήσεις της οικογένειάς του στην Αμμόχωστο. Πήρε για πρώτη φορά μέρος στις βουλευτικές εκλογές το 1976 και εξελέγη βουλευτής του ΔΗΚΟ στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη στις εκλογές του 1981, του 1985, του 1991 και του 1996.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 1991, εξελέγη για μία πενταετία Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής. Συμμετείχε για είκοσι χρόνια στο Εθνικό Συμβούλιο. Κατά τη μακρά κοινοβουλευτική του παρουσία, διετέλεσε Πρόεδρος των Επιτροπών Εξωτερικών, Εσωτερικών, Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Άμυνας και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Βουλής. Το 1997 διαφώνησε με την επιλογή του ΔΗΚΟ να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη και μερικούς μήνες αργότερα θα συνεργαστεί με το ΑΚΕΛ υποστηρίζοντας τον υποψήφιο τότε Πρόεδρο Γιώργο Ιακώβου, στις προεδρικές εκλογές του 1998. Εκλογές στις οποίες συμμετείχε κι ο ίδιος λαμβάνοντας ποσοστό 4,04%. Στον β΄ γύρο των εκλογών υποστήριξε τον Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος επανεκλέγηκε για δεύτερη θητεία.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Γαλανός διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ. Ακολούθως ίδρυσε το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) και παρέμεινε βουλευτής ώς τον Αύγουστο του 1999. Επίσης, διετέλεσε Συμπρόεδρος της Μεικτής Επιτροπής Κυπριακής ΒουλήςΕΟΚ πριν το 1999, αλλά και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης και Πρόεδρος του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου, Πρόεδρος των Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας και της Κυπριακής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπίας στον ΟΑΣΕ. Τον Μάιο του 2003 διορίστηκε από τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, πρόεδρος εννιαμελούς Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, το οποίο είχε ως αποστολή να συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε θέματα οικονομικής πολιτικής, χειρισμού οικονομικών κρίσεων και λήψης οικονομικών μέτρων. Από το 2006 μέχρι και την ημέρα θανάτου του υπήρξε Δήμαρχος Αμμοχώστου, θέση στην οποία εξελέγη τρεις διαδοχικές φορές, ενώ από το 2012 – 2016 υπήρξε Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου. Ο Αλέξης Γαλανός ήταν παντρεμένος με την Αλεξάνδρα, θυγατέρα του Ν. Δημητρίου από τη Λάρνακα και έχει δύο γιους, τον Αλέξανδρο και τον Χρίστο.

Keywords
Τυχαία Θέματα