Έρμαιο των εξελίξεων στη Βρετανία η οικονομία της Κύπρου

Σειρά δυσμενών επιπτώσεων θα προκύψουν για την κυπριακή οικονομία σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Όπως αναφέρεται σε αναλυτικό ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης Σημερινής» και της Νάνσιας Παλάλα η σημαντικότερη επίπτωση στο ενδεχόμενο Brexit θα προέλθει από την αναμενόμενη υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ, που αυτόματα

καθιστά ακριβότερα τα κυπριακά προϊόντα και υπηρεσίες για τους Βρετανούς πολίτες.

Σύμφωνα με τον Κώστα Χριστοφίδη, Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), ως αποτέλεσμα, επηρεάζονται αρνητικά διάφοροι κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας της Κύπρου που εξάγουν ή απευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στη βρετανική αγορά.

Χτύπημα στον τουρισμό

Όπως είπε ο Κ. Χριστοφίδης, σύμφωνα με στοιχεία του 2015, το 40% περίπου των τουριστικών αφίξεων στην Κύπρο προέρχεται από το ΗΒ, με μεγάλη συνεισφορά στα τουριστικά μας έσοδα.

Μείωση ενδιαφέροντος για ακίνητα

Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των Βρετανών λόγω νέας ισοτιμίας της στερλίνας ίσως μειώσει το ενδιαφέρον τους για αγορά ακινήτων στην Κύπρο. Σύμφωνα όμως με τον Αν. Διευθυντή της ΟΕΒ, ταυτόχρονα «η Κύπρος θα προσφέρεται ενδεχομένως ως επιλογή για αριθμό Βρετανών που αγοράζοντας κατοικία θα μπορούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής ή κυπριακού (ευρωπαϊκού) διαβατηρίου. Αυτό όμως θα ισχύσει εφόσον δεν συμφωνηθεί απαλλαγή από θεωρήσεις διαβατηρίων μεταξύ ΗΒ και Ε.Ε.».

Εξάλλου, όπως είπε ο Κ. Χριστοφίδης, «το ΗΒ αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο της Κύπρου, τόσο για εισαγωγές (8.8% του συνόλου) όσο και για εξαγωγές προϊόντων (περίπου 6.8% του συνόλου).

Ο Κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε και σε αύξηση των επιτοκίων καθώς και στους Κύπριους φοιτητές αλλά και εργαζόμενους στο ΗΒ.

Keywords
Τυχαία Θέματα