Φωτίου: Nα εργαστούμε για την επανένωση της πατρίδας

Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να εργαστούμε για την επανένωση της πατρίδας μας και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να προχωρήσουμε σε μια άλλη εποχή, μετατρέποντας την Κύπρο σε τόπο ειρήνης, ασφάλειας, δημοκρατίας και ευημερίας για όλους ανεξαίρετα τους κατοίκους της, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων του Κοντεμένου, λέγοντας πως αυτό είναι το χρέος μας για τη δικαίωση της θυσίας και της

προσφοράς τους.

Σε όλη αυτή την πορεία διαπράχθηκαν και λάθη τα οποία ούτε η μια ούτε η άλλη πλευρά θα πρέπει να επαναλάβει, πρόσθεσε στην ομιλία του. “Προέχει όμως ο τερματισμός της κατοχής και του εποικισμού, προέχει η διασφάλιση και εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, προέχει να γίνουν απόλυτα σεβαστές οι αρχές και οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως βέβαια και τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Αγωνιζόμαστε για την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας”.

Στην προσπάθεια αυτή, ανέφερε ο κ. Φωτίου, η Τουρκία θα πρέπει να συμβάλει έμπρακτα λαμβάνοντας τις δικές της απαραίτητες αποφάσεις προκειμένου να βοηθήσει στην επίτευξη της ποθούμενης λύσης. “Τα ευχολόγια και οι καλές προθέσεις είναι ένα πράγμα και άλλο οι πράξεις για τερματισμό της κατοχής και επίτευξη μιας λύσης που να οδηγεί στην επανένωση του νησιού και στην ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων”.

Πριν όμως από οτιδήποτε άλλο, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας, η Τουρκία θα πρέπει να συνεργαστεί για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων. Δυστυχώς, είπε, από το 1974 μέχρι και σήμερα η Τουρκία εξακολουθεί να μην συνεργάζεται και να προβάλλει συνεχώς προσκόμματα και τακτικισμούς σε όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται για επίτευξη προόδου. Είναι, πρόσθεσε, η κατοχική δύναμη που αρνείται με περιφρόνηση να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους Ελληνοκύπριους αγνοούμενους όπως και τις πρόνοιες ψηφισμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών. Είναι η Τουρκία και ο κατοχικός στρατός της που έχουν προβεί στην απάνθρωπη και εγκληματική ενέργεια της καταστροφής μαζικών χώρων ταφής Ελληνοκυπρίων και της μετακίνησης των οστών τους σε άγνωστους χώρους, ανέφερε και είναι η Τουρκία που αρνείται να καταθέσει τις πληροφορίες που υπάρχουν στα στρατιωτικά της αρχεία για την τύχη των Ελληνοκυπρίων και Ελλήνων αγνοουμένων αδελφών μας. Είναι η Τουρκία, σημείωσε, που αρνείται να υποδείξει τους μαζικούς χώρους ταφής όπου τάφηκαν αγνοούμενοί μας μετά από τις περισυλλογές από τα πεδία των μαχών που προέβη ο τουρκικός στρατός, μετά την λήξη των εχθροπραξιών.

“Ο κατάλογος των ευθυνών και υποχρεώσεων της κατοχικής δύναμης είναι βαρύς και ασήκωτος. Επιτέλους θα πρέπει να τεθεί τέρμα σε όλη αυτή την αρνητική στάση της Τουρκίας”. Τόσο στο Κυπριακό όσο και στο θέμα των αγνοουμένων, ανέφερε ο Φώτης Φωτίου διαβεβαιώνοντας ότι οι ίδιοι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να εκπληρώσουν το χρέος τους προς τους πεσόντες και τους αγνοούμενους.

Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι σήμερα μνημονεύουμε τους Κοντεμενιώτες που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στην Κύπρο και της ελευθερίας και εδαφικής της ακεραιότητας τον Ιούλιο του 1974, ενώ προσευχόμαστε για την ανεύρεση και διακρίβωση της τύχης των δυο αγνοουμένων της κοινότητας που πολέμησαν και αυτοί σθεναρά τον Τούρκο εισβολέα, όπως και για την περίπτωση των δυο άλλων αγνοουμένων Κοντεμενιωτών, πατέρα και γιου, που χάθηκαν τα ίχνη τους μετά την σύλληψή τους από τους Τούρκους, επίσης το 1974.

Μίλησε επίσης για τους οκτώ σφαγιασθέντες της κοινότητας χρόνια πριν την εισβολή με θύματα τους: Χριστόδουλο Σταύρου, 34 χρόνων, Πέτρο Σταύρου, 21 χρόνων, Ιωάννη Σταύρου, 31 χρόνων, Γεώργιο Σταύρου, 17 χρόνων, Χαράλαμπο Σταύρου, 34 χρόνων, Ευριπίδη Κυριάκου, 24 χρόνων, Κώστα Μουρρή, 34 χρόνων και Σωτήρη Χατζηβασίλη, 17 χρόνων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα