Γενικός Ελεγκτής: Πάσχει το σύστημα λογοδοσίας των Ημικρατικών

Ο Γενικός Ελεγκτής, στην ειδική έκθεση του για τη διαχείριση της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου, διαπιστώνει ότι πάσχει το σύστημα λογοδοσίας των διοικήσεων των ημικρατικών οργανισμών, καθώς, όπως είπε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, ο για 16 συνεχόμενα χρόνια Πρόεδρος του ΔΣ της Επιτροπής οδήγησε τον Οργανισμό στην κατάσταση να οδεύει σε κλείσιμο, χωρίς να επέχει την παραμικρή ευθύνη.

Στην έκθεσή του για την κατάσταση του οργανισμού, ο Γενικός Ελεγκτής

προβαίνει σε διαπιστώσεις για τις σημαντικές οικονομικές απώλειες που υπέστη η Επιτροπή Σιτηρών λόγω των καταθέσεων των αποθεμάτων της στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα από το κούρεμα και τις επενδύσεις σε αξιόγραφα. Σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες ποινικές ή αστικές ευθύνες για τις ζημιές της Επιτροπής Σιτηρών από το κούρεμα, ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως υπάρχει γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ευθύνες.

Η ειδική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, για την Επιτροπή Σιτηρών συζητήθηκε την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή για το περιεχόμενο της έκθεσης, ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως η Επιτροπή παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια, ετήσιες ζημιές 4 εκ. 

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι στην έκθεση του προέβη σε διαπιστώσεις αναφορικά με τη κακοδιαχείριση που οδήγησαν την Επιτροπή στην κατάσταση που βρίσκεται και ανέφερε πως έστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα αναφορικά με την κακοδιαχείριση και τις μετακινήσεις καταθέσεων της Επιτροπής Σιτηρών προς την Λαϊκή Τράπεζα την περίοδο αμέσως πριν από το κούρεμα και τις επιστολές που απεστάλησαν στην Λαϊκή με τις οποίες ζητήθηκαν τα χρήματα της Επιτροπής Σιτηρών ημέρες πριν την απόφαση για το κούρεμα.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως η απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας στην επί του θέματος επιστολή του είναι ότι δεν προκύπτουν ποινικά αδικήματα.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Επιτροπής Σιτηρών, «οΤσάρος της Οικονομίας», που διατήρησε αυτή τη θέση για 16 χρόνια και ήταν ο Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, όφειλε να μην επιτρέψει η Επιτροπή Σιτηρών να καταντήσει στο χάλι που κατέληξε και να οδεύει προς κλείσιμο, είπε στην Επιτροπή ο Γενικός Ελεγκτής.

Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ακόμα πως οι πωλήσεις της Επιτροπής έφθιναν συνεχώς, με τις περισσότερες  ζημιές να καταγράφονται το 2013 με την  απομείωση των καταθέσεων στην Λαϊκή, 3 εκ. και στην Τράπεζα Κύπρου. Ζημιές καταγράφονται και στο ταμείο συντάξεων της Επιτροπής Σιτηρών, είπε  ο Γενικός Ελεγκτής, παρατηρώντας ότι οι διαχειριστές του Ταμείου Συντάξεων, που διαχειρίζονταν και την επιτροπή σιτηρών επένδυσαν 8,8 εκ σε μετατρέψιμα αξιόγραφα το 2011.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι  επένδυσαν τετραπλάσιο από το ελάχιστο επιτρεπτό που είναι στο μέγιστο 10% και δεν έπρεπε να ξεπερνά 2,3 εκ. Συμπλήρωσε ότι δεν έγινε διασπορά κινδύνου.

Πέρα από την ενημέρωση της Επιτροπής Ελέγχου για τις μετακινήσεις κεφαλαίων της Επιτροπής Σιτηρών πριν από το κούρεμα στην οποία προέβη ο Γενικός Ελεγκτής έκανε δήλωση μετά την συνεδρία ο λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης.

Ο κ. Πετρίδης, στην δήλωση είπε πως όπως καταγράφεται στην ειδική έκθεση για την Επιτροπή Σιτηρών Κύπρου, η όλη εικόνα που παρουσιάζει η Επιτροπή Σιτηρών παραπέμπει σε κάκιστη οικονομική διαχείριση, σε μη αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων, σε συνεχή απομείωση της κρατικής επένδυσης και γενικά σε ένα οργανισμό που αφέθηκε να παραπαίει χωρίς την απαιτούμενη διοικητική εποπτεία.

Όπως είπε ο  κ. Πετρίδης, το γεγονός αυτό καθίσταται ακόμα πιο σοβαρό, αν ληφθεί υπόψη ότι ο επί σειρά ετών Πρόεδρος της Επιτροπής Σιτηρών ήταν ο ΓΔ του Υπουργείου Οικονομικών που αναμενόταν να μην επιτρέψει να οδηγηθεί η Επιτροπή στη σημερινή κατάσταση.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε περαιτέρω ότι οι πωλήσεις από 75 εκ. που ήταν το 2012, μειώθηκαν στα 31 εκ. το 2016, και  η  ετήσια ζημιά από 158.000 το 2012, το 2013 έφτασε τα 16 εκ. ευρώ, 5 εκ. το 2014, 1,2 εκ το 2015, 4,6 εκ το 2016.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις μετακινήσεις καταθέσεων το 2013 και τα ποσά που κουρεύτηκαν, ο κ. Πετρίδης είπε ότι στις 4/2/2013, το ΔΣ της Επιτροπής Σιτηρών ζήτησε τα  3,6 εκ. προθεσμιακής κατάθεσης  από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, που έληγε αυτή την ημερομηνία, και κατέθεσε την ίδια ημέρα 3,7 εκ στην Λαϊκή Τράπεζα σε κατάθεση τακτής προθεσμίας 3 μηνών με επιτόκιο 5,6% και μετά τις εκλογές στις 22/2/2013, ζήτησε όπως άλλη προθεσμιακή κατάθεση 3,1 εκ. που έληγε εκείνη την ημέρα δεν ανανεωθεί. Ακολούθως, το ΔΣ της Επιτροπής και στις 25/2 προέβη σε προθεσμιακή κατάθεση τριών μηνών ύψους 3,2 εκ στη Λαϊκή.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στις 12 Μαρτίου 2013, 3 ημέρες πριν την πρώτη απόφαση του Eurogroup για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, η Επιτροπή Σιτηρών ζήτησε από τη Λαϊκή τον τερματισμό των δύο τακτών καταθέσεων και  με δεύτερη επιστολή η Επιτροπή Σιτηρών μία ημέρα πριν το πρώτο κούρεμα στις 14 Μαρτίου εξέφρασε έντονη διαμαρτυρία προς τη Λαϊκή για τη μη εφαρμογή των οδηγιών. Σημείωσε πως διερωτώμεθα κατά πόσο οι αρμόδιοι στην Επιτροπή Σιτηρών γνώριζαν για το επικείμενο κούρεμα.

Επί του θέματος της επιστολής ρωτήθηκε ο ΓΔ του Υπουργείου Οικονομικών ως Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού και απάντησε πως δεν γνώριζε τι έκανε ο Διευθυντής της Επιτροπής Σιτηρών, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου ο Γενικός Ελεγκτής.

Το γεγονός ότι για σειρά 16 ετών πρόεδρος του οργανισμού, τον παρακολουθούσε να διαλύεται και ξεκοκαλίζεται και δεν μπορώ να ζητήσω ευθύνες δείχνει ότι πάσχει το σύστημα λογοδοσίας, τόνισε ο Γενικός Ελεγκτής, διευκρινίζοντας ότι «δεν λέω ότι έκλεψε, αλλά πήρε ότι έναν οργανισμό και τον οδήγησε στην χρεωκοπία».

Ο Γενικός Ελεγκτής είπε ακόμα στην Επιτροπή Ελέγχου ότι το 2017 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την μετεξέλιξη της Επιτροπής Σιτηρών, αλλά μέχρι τώρα δεν έγινε τίποτε και πρόσθεσε πως η απουσία διοικητικής εποπτείας στην Επιτροπή αγγίζει τα όρια της αμέλειας.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Επιτροπής Σιτηρών, Κυριάκος Κακουρής, είπε πως προς την κατεύθυνση της μετεξέλιξης- μεταρρύθμισης της Επιτροπής εκκρεμούν κανονισμοί από το 2018 στην Νομική Υπηρεσία όπως και νομοσχέδιο από τον Ιούνιο του 2019. Ανέλαβε το 2019.  Ο κ. Κακουρής είπε επίσης στην Επιτροπή Ελέγχου ότι  ζήτησε και διορίστηκε πριν μερικές εβδομάδες ερευνών λειτουργός και δήλωσε στην Επιτροπή ότι δεν θα σχολιάσει οτιδήποτε αν δεν δει την έκθεση του ερευνώντος λειτουργού.

Ανέφερε, περαιτέρω, ότι από τις 11 Νοεμβρίου 2019 αποσπάστηκε στην Επιτροπή Σιτηρών ως Διευθυντής, λειτουργός του Υπουργείου Γεωργίας.  Ακολούθως είπε πως αναμένει την νομική υπηρεσία για να αποφασιστεί αν θα ανατεθεί σε επενδυτή το πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του Σιλό στο λιμάνι Λεμεσού.

Ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή εμπορεύεται κριθάρι και καλαμπόκι και έχει  50 υπαλλήλους με ψηλό λειτουργικό κόστος.  Είπε ακόμα πως ετοιμάζονται νομοσχέδια για εθελούσια αφυπηρέτηση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης δήλωσε πως η Επιτροπή Σιτηρών λειτουργούσε ως μονοπώλιο μέχρι το 2004 και μετά το 2004 αφού δεν πήρε τα δέοντα μέτρα ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σε συνθήκες ανταγωνισμού, φθίνει και δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί έτσι.  Δεν μπορεί ο φορολογούμενος πολίτης να συνεχίσει να πληρώνει ζημιές για τα ψηλά λειτουργικά κόστη των ημικρατικών οργανισμών, είπε στη συνέχεια ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ προσθέτοντας ότι προκύπτουν θέματα σοβαρής κακοδιαχείρισης με βάση τα όσα ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής ενώπιον της Επιτροπής.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως η φιλοσοφία της Κυβέρνησης σε σχέση με τους ημικρατικούς οργανισμούς είναι γνωστή και εμφανής στις επίμονες προσπάθειες με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ. Έκανε ακολούθως λόγο για μεθόδευση στο κλείσιμο της Επιτροπής και ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ εδώ και 5 χρόνια καλεί την Κυβέρνηση να καταθέσει σχέδιο για αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό της Επιτροπής, αλλά αντ' αυτού η Κυβέρνηση την εγκατέλειψε «στο έλεος των ορέξεων των πάντων».

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα