Π.Κ: Τρισάγιο στη μνήμη των ηρωικώς πεσόντων της τουρκ.εισβολής

Τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων Ελληνοκύπριων στρατιωτών, οι οποίοι θυσιάστηκαν ηρωικά, κατά την τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου του 1974, τελέστηκε την Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 στο Μνημείο Πεσόντων, το οποίο ανεγέρθηκε στο χώρο των Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η αναπόληση εκείνων

των δύσκολων συνθηκών του 1974 αφήνουν πάντα πικρία και λύπη στους συγγενείς και συναγωνιστές των ηρώων και πληγώνουν τον καθένα από εμάς. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας τη θυσία των εννέα αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών των δυο μονάδων του Πυροβολικού της 184ΜΠΠ και 185ΠΠΠ, τιμά κάθε χρόνο τη μνήμη τους με αυτή τη σεμνή τελετή όπως αρμόζει στα 18χρονα και 20χρονα τότε παιδιά που θυσιάστηκαν.

Παιδιά που ουσιαστικά δεν διαφέρουν σε τίποτε από τα παιδιά μας και τους φοιτητές τους Πανεπιστημίου Κύπρου, είπε. Σ’ αυτό το χώρο, που έζησαν και θυσιάστηκαν οι εννέα στρατιώτες του Πυροβολικού, κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης, έχει ανεγερθεί μνημείο για να θυμίζει στους νέους που διαμένουν και δίνουν ζωντάνια στις φοιτητικές εστίες, τη ζωή και τη θυσία των συνομήλικών τους  όταν δέχθηκαν επίθεση από την τουρκική αεροπορία.

Ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού κ. Σταύρος Ανδρέου, στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε ότι οι εννέα ηρωομάρτυρες  ευσυνείδητα επέλεξαν και αυτοπροαιρέτως αποφάσισαν να μην εγκαταλείψουν τα πυροβόλα τους, ταυτόχρονα δε, επέλεξαν να καταστήσουν βίωμά τους, αλλά και πράξη της ζωής τους τον Όρκο των προγόνων μας: «Ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά». Και τότε η ιστορία αποφάσισε: «Επί τάς», και έπεσαν όλοι επί των πυροβόλων, περνώντας έτσι στην αθανασία. Η μνήμη μας, είπε ο κ. Ανδρέου, σταματά σε εκείνο το πρωινό της 20ης Ιουλίου 1974 και στη θυσία των παλληκαριών της 185 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού και της 184 Πυροβολαρχίας Πεδινού Πυροβολικού.

Χαιρετισμό στην τελετή απηύθυνε και η φιλόλογος Ειρήνη Κουδουνά, αδελφή του πεσόντα Λοχία Κωνσταντίνου Κουδουνά. Μέσα σε φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, αναφέρθηκε στη θυσία του αδελφού της, αλλά και των άλλων συναγωνιστών του. «Στις Θερμοπύλες από το χρέος μη κινούντες, προβάλατε αρετήν και τόλμη. Νικήσατε εσείς άκαυτη βάτος κι εμείς σε μια πορεία σταθερά ακίνητη, στην ευθεία της αδικίας που μας πνίγει», είπε η κα Κουδουνά.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα