ΠΚ: Απονεμήθηκαν 35 διδακτορικοί τίτλοι και 173 μεταπτυχιακά

Απονεμήθηκαν την Πέμπτη το βράδυ 35 διδακτορικοί τίτλοι και 173 μεταπτυχιακά διπλώματα επιπέδου μάστερ, σε συνολικά 208 μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής, της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, της Πολυτεχνικής Σχολής και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου,

Τάσος Χριστοφίδης, σε ομιλία του κατά την Τελετή Αποφοίτησης των Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα «Αναζητώντας την αλήθεια», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αθλητικό Κέντρο στην Πανεπιστημιούπολη, είπε ότι σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, σε μια κοινωνία απαιτητική, «το πτυχίο σας είναι μέρος της αλήθειας σας, κομμάτι αναπόσπαστο πια του εαυτού και της προσωπικής σας ιστορίας».

«Γιατί το πτυχίο δεν πιστοποιεί μόνο τις γνώσεις σας, αλλά κάτι πολύ πιο βαθύ και ουσιαστικό . Το Πανεπιστήμιο είναι ένα σχολείο στο οποίο αναπτύσσονται σχέσεις, φιλίες, παντοτινοί συναισθηματικοί δεσμοί. Εξάλλου, ως απόφοιτοι θα είστε πάντα μέρος της κοινότητας μας. Επιδίωξη μας ως δάσκαλοι σας ήταν να ενεργοποιήσουμε την κριτική σας σκέψη, το ενδιαφέρον σας για συνεχή αναζήτηση και αμφισβήτηση», πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε, επίσης, ότι σήμερα, αναζητώντας την αλήθεια, ψάχνοντας την αντικειμενικότητα στην αλήθεια, «οφείλουμε στους εαυτούς μας και στους συνανθρώπους μας να είμαστε εμείς ο εσωτερικός καθρέφτης μας».

«Επέλεξα στην πρώτη μου ομιλία σε Τελετή Αποφοίτησης να μιλήσω για την αλήθεια, καθώς το ταξίδι για την κατάκτηση και την ανακάλυψη της είναι ταξίδι στο οποίο τα πανεπιστήμια να είναι οι καπετάνιοι . Για να καταστρέψουμε τα σημερινά τέρατα, τη μισαλλοδοξία, το μίσος και τον εθνικισμό, χρειάζεται να ψάχνουμε την αλήθεια, να μην δεχόμαστε αβίαστα ότι μας πλασάρεται και το πιο σημαντικό να αντιμαχόμαστε στα παράδοξα που ακούμε, να αντιμιλάμε στα ψέματα που πολλοί τόσο εύκολα ξεστομούν. Μόνο τότε, ο κόσμος μας θα είναι αληθινός και ασφαλής, μόνο τότε, η γνώση θα μπορεί να φωτίσει το δρόμο για να καθιερωθεί μια κουλτούρα σεβασμού και δημιουργίας για το μέλλον», πρόσθεσε.

Ως πανεπιστήμια, συνέχισε ο κ. Χριστοφίδης, «καλούμαστε να είμαστε οι προστάτες και διακομιστές της γνώσης»

«Καλούμαστε επίσης να είμαστε οι δημιουργοί της νέας γνώσης, οι αγγελιαφόροι της νέας αλήθειας που βασίζεται σε τεκμήρια και αποδείξεις. Βλέπετε οι γνώσεις είναι αλήθειες και η αλήθεια είναι και η δύναμη της γνώσης. Η αλήθεια σας, οι γνώσεις σας, είναι και τα 'όπλα' σας με τα οποία καλείστε να πορευτείτε και να χαράξετε βιώσιμους, αληθινούς, ειρηνικούς και αειφόρους δρόμους. Η απόκτηση του πτυχίου σας είναι μια κατάκτηση και μια υπόσχεση. Υπόσχεση στον εαυτό σας, τους δασκάλους και την οικογένειας σας. Υπόσχεση ότι δεν θα συμπαρασυρθείτε από πρόσκαιρες σαγηνευτικές σειρήνες, από τα όμορφα ψέματα, που είναι ευήκοα μπροστά στις δύσκολες αλήθειες», σημείωσε.

Σήμερα, συνέχισε ο κ. Χριστοφίδης, δεν ζητείται μόνο ελπίς, ζητείται και αλήθεια.

Απευθυνόμενους προς τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου είπε: «Όλα όσα μάθατε στο πανεπιστήμιο σας, ας είναι χρήσιμα εφόδια στην πορεία σας προς την αναζήτηση και διάδοση της αλήθειας, προς τη δημιουργία της αλήθειας σας».

«Ας είναι η αλήθεια τα φτερά σας, το φάρμακο, η απόδραση και το αντίδοτο στα τοξικά ψέματα, τους τοξικούς ανθρώπους, τις τοξικές συμπεριφορές, στις τοξικές ιδέες. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές σας, καλείστε να ακολουθήσετε το όνειρο σας και να το κυνηγήσετε, να το διεκδικήσετε με θάρρος. Συγχαρητήρια για τη σημερινή κατάκτηση σας. Μπορείτε να κατακτήσετε πολλά περισσότερα. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Πιστεύουμε σε εσάς, πιστεύουμε στην προοπτική σας. Πιστέψτε κι εσείς στις δυνατότητες σας, οπλιστείτε με αλήθεια και υπομονή και πορευτείτε σε ένα κόσμο που δεν θα σας διαμορφώσει, αλλά εσείς θα διαμορφώνετε», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιώργος Δαυίδ, στον χαιρετισμό του είπε ότι διεκδικώντας δίκαια την θέση του ανάμεσα στα καλύτερα ανερχόμενα πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίων, «το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε έχει μπολιάσει με την κουλτούρα της αριστείας και μια διεθνή οπτική».

«Σημαντικά εφόδια για να φτάσει κανείς στην κορυφή», είπε ο κ. Δαυίδ, και απευθυνόμενος προς τους φοιτητές τους ευχήθηκε να αξιοποιήσουν το ταλέντο και τις γνώσεις τους για το καλύτερο.

Ο κοσμήτορας της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών, καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας, στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναδιάρθρωσε εκ βάθρων το θεσμό των μεταπτυχιακών υποτροφιών.

«Το Πανεπιστήμιο Κύπρου επενδύει στις μεταπτυχιακές σπουδές και ιδιαίτερα στην έρευνα. Η Σχολή μεταπτυχιακών σπουδών θα συνεχίσει να προσφέρει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, θέτοντας τον πήχη των προσδοκιών της όλο και πιο ψηλά, μέσα από την προαγωγή της εξωστρέφειας και της συνέργειας», πρόσθεσε και συνεχάρη τους απόφοιτους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Ο πρωτεύσας μεταπτυχιακός φοιτητής του αγγλόφωνου προγράμματος MBA μερικής φοίτησης Νικόλας Κούρτης, στο χαιρετισμό του απευθυνόμενος προς τους απόφοιτους είπε ότι «σκοπός των σπουδών μας ήταν και είναι να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε κριτική σκέψη, αλλά και να χτίσουμε ο καθένας μας τις δικές του αρχές, βασισμένες στις γνώσεις και εμπειρίες μας».

Κατά τη διάρκεια της Τελετής Αποφοίτησης, την οποία χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απονεμήθηκε το Βραβείο «ΕΥ» στη μνήμη της Χρίστιας Ρωσσίδου-Σωτηρίου ύψους €2.500, στην τελειόφοιτη προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Μαρία Φασουλίδη, ενώ το βραβείο «Νίκου Κ. Σιακόλα» ύψους €3.000 απονεμήθηκε στον αριστεύσαντα φοιτητή της Ιατρικής Σχολής, Ανδρέα Ματθαίου, ο οποίος εξασφάλισε τον ψηλότερο σταθμικό όρο βαθμολογίας μετά την ολοκλήρωση και του 5ου έτους της φοίτησης του στην Ιατρική Σχολή .

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή των διπλωμάτων.

ΠτΔ: Διαχρονική στήριξη σε Πανεπιστήμιο

"Η αποψινή τελετή είναι το επιστέγασμα μιας καθόλα απαιτητικής προσπάθειας που προηγείται της απόκτησης ενός μεταπτυχιακού τίτλου, αποτελεί για όλους τους αποφοίτους μία ιδιαίτερης σημασίας στιγμή.

Πρόσθετα με την επιβράβευση των κόπων και θυσιών σας, ο τίτλος που απόψε σας απονέμετε όχι μόνο ενισχύει περαιτέρω τις επιστημονικές σας γνώσεις, αλλά αποτελεί σημαντικό εχέγγυο για να καταξιωθείτε σε νευραλγικούς τομείς της σύγχρονης αγοράς εργασίας.

Μίας αγοράς εργασίας η οποία, δεδομένης και της ολοένα αυξανόμενης ανταγωνιστικότητας, απαιτεί ως επί το πλείστον στελέχη με εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και επιστημονική εξειδίκευση.

Στο πλαίσιο αυτό, προσμετρώντας τη δυναμική αναπτυξιακή πορεία που παρουσιάζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά και την πληθώρα διακρίσεων και επιτυχιών που σημειώνουν οι φοιτητές του, ο μεταπτυχιακός τίτλος σας αποτελεί ένα σημαντικό για σας πλεονέκτημα.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου από την ίδρυση του έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την παραγωγή και μετάδοση της επιστημονικής γνώσης, αλλά και τη διαμόρφωση νέων ικανών επιστημόνων.

Παραμένοντας σταθερά προσανατολισμένο στην εκπλήρωση των υψηλών αυτών στόχων υιοθετεί τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και την εξωστρεφή λειτουργία, επιδιώκοντας την ίδια στιγμή την αριστεία στην έρευνα και τη διασύνδεσή της με την εκπαίδευση και την αγορά εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει αναδειχθεί ως ένας σημαντικός αναπτυξιακός πόλος της χώρας.

Άξιες αναφοράς είναι και οι συνέργειες που ως Κυβέρνηση έχουμε αναπτύξει ως Πολιτεία με το Πανεπιστήμιο Κύπρο εκτιμώντας το πολυσήμαντο έργο που επιτελεί προς όφελος του συνόλου της κυπριακής κοινωνίας.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο είναι και η στήριξη που διαχρονικά η Πολιτεία παρέχει προς το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα όπως, μεταξύ άλλων, τον ευρύτερο σχεδιασμό της Πανεπιστημιούπολης, μέσω εγγυημένων δανείων για έργα υποδομής, όπως για παράδειγμα η ανέγερση της εμβληματικής βιβλιοθήκης που προσφάτως εγκαινιάσαμε.

Ερχόμενος αισθάνθηκα περηφάνια, και αυτό είναι έπαινος προς τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου, παρακολουθώντας την Πανεπιστημιούπολη να μετατρέπεται σε ένα εργοτάξιο και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί έτυχε τότε να είμαι Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας όταν ιδρύετο και άρχιζε τη λειτουργία του το Πανεπιστήμιο. Ουδείς φανταζόταν ότι μέσα σε δύο δεκαετίες θα είχε την ανάπτυξη που έχει. Και νιώθω πραγματικά περήφανος γιατί πολλοί των συνεργατών μου είναι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κύπρου επαξίως εκπληρούντες όσες των υποχρεώσεω ν τους ανατίθενται.

Την ίδια στιγμή, έχοντας αναγνωρίσει τη σημασία του αναδυόμενου τομέα της έρευνας και της καινοτομίας επενδύσαμε ποσά πέραν των 250 εκατομμυρίων, όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε σύγχρονες ερευνητικές υποδομές, χρηματοδοτώντας μεταξύ άλλων με 15 εκ. ευρώ, και το έργο της αναβάθμισης του ερευνητικού κέντρου ΚΟΙΟΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου σε κέντρο αριστείας για έρευνα και καινοτομία.

Παράλληλα, παραχωρήθηκε κρατική γη για ανέγερση της νέας Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου, η οποία θα λειτουργήσει στη Λάρνακα από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Αντιλαμβανόμενοι τη σημαντική διάσταση της Ανώτερης Εκπαίδευσης ως πυλώνα αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, υιοθετήσαμε έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης", είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα