Πιθανότατα η Σιρίν Αμπού Άκλε να σκοτώθηκε από στρατιωτικά πυρά

Ο ισραηλινός στρατός δημοσιοποίησε χθες τα αποτελέσματα της ένορκης διοικητικής εξέτασης σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες πυροβολήθηκε θανάσιμα η Παλαιστίνια δημοσιογράφος αμερικανικής υπηκοότητας και ανταποκρίτριας του ειδησεογραφικού δικτύου Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Άκλε, στην πόλη Τζιενίν της Δυτικής Όχθης στις 11 Μαΐου 2022. Σύμφωνα με το πόρισμα

του ισραηλινού στρατού «προκύπτει αυξημένη πιθανότητα» ότι η δημοσιογράφος πυροβολήθηκε από ισραηλινά πυρά, «όταν στρατιώτης θεώρησε εσφαλμένα ότι πρόκειται για ένοπλο Παλαιστίνιο».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το πόρισμα του στρατού, το πρωί της 11ης Μαΐου

2022 επίλεκτες μονάδες εισήλθαν στην Τζιενίν προκειμένου να εντοπίσουν και να συλλάβουν δύο πυρήνες ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης, ένας εκ των οποίων συνελήφθη. Κατά τη διάρκεια αναζήτησης του δεύτερου, οι στρατιωτικές δυνάμεις συνέχισαν την επιχείρηση στα σοκάκια της παλαιστινιακής πόλης, ενώ πραγματοποιείτο ανταλλαγή πυρών μεταξύ των στρατιωτών και ενόπλων διαδηλωτών. «Η επιχείρηση είχε διαρκέσει περισσότερο χρόνο από τον προγραμματισμένο», αναφέρει το πόρισμα, προσθέτοντας ότι «αλεξίσφαιρα στρατιωτικά οχήματα κινήθηκαν στο σημείο του συμβάντος για να διασώσουν στρατιώτες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες να αποφύγουν τα πυρά των διαδηλωτών.

Αφού μετέβησαν στο σημείο και κατάφεραν να διασώσουν τους εγκλωβισμένους ισραηλινούς στρατιώτες αποχώρησαν από την πόλη και μετέπειτα πληροφορήθηκαν για τον θάνατο της δημοσιογράφου». Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, διαπιστώθηκε ότι ένας στρατιώτης της επίλεκτης μονάδας που συμμετείχε στην επιχείρηση έβαλλε από το στρατιωτικό τζιπ με μεγεθυντικό τηλεφακό κατά προσώπου που έκρινε ότι ανήκε στην ομάδα των Παλαιστινίων ενόπλων. Ωστόσο, στο πόρισμα του ισραηλινού στρατού αναφέρεται ότι «δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, η Σιρίν Αμπού Άκλε να είχε πυροβοληθεί και από Παλαιστινίους ενόπλους».

Στο πόρισμα επίσης αναφέρεται ότι ελήφθησαν υπ’ όψιν τα συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων που εξέτασαν φωτογραφίες, μαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτών, αποτελέσματα βαλλιστικών εξετάσεων, ως επίσης και τα συμπεράσματα από την εξέταση της σφαίρας, η οποία είχε ήδη παραδοθεί στις αμερικανικές εγκληματολογικές υπηρεσίες από το αρμόδιο ανακριτικό κλιμάκιο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ειδικά όσον αφορά την εξέταση της σφαίρας, το ισραηλινό πόρισμα καταλήγει ότι «εξ αιτίας των αλλοιώσεων που είχε υποστεί η σφαίρα, δεν κατέστη δυνατόν εάν είχε βληθεί από όπλο του ισραηλινού στρατού ή όχι». Όπως αναφέρει αξιωματούχος του ισραηλινούς στρατού στην κρατική ισραηλινή τηλεόραση «δεν διαπιστώθηκε ότι οι στρατιώτες παρέβησαν τους κείμενους κανονισμούς βολής και διενέργειας της επιχείρησης» - δεδομένο που αποκλείει ουσιαστικά την προσαγωγή στο στρατοδικείο του στρατιώτη που φέρεται να είχε βάλει κατά της άτυχης δημοσιογράφου.

Σε αυτό το δεδομένο βασίστηκε η απόφαση της εισαγγελίας του ισραηλινού στρατοδικείου, το οποίο αφού εξέτασε το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης, ζήτησε να πραγματοποιηθούν πρόσθετες ανακριτικές ενέργειες και εν τέλει απεφάνθη ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις προσαγωγής του στρατιώτη σε δίκη.

Επισημαίνεται ότι στις αρχές Ιουλίου το Στέητ Ντηπάρτμεντ, αφού έλαβε υπ’όψιν τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης που πραγματοποίησαν οι αμερικανικές ανακριτικές αρχές, είχε ανακοινώσει ότι «δεν προκύπτουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Σιρίν Αμπού Άκλε πυροβολήθηκε σκόπιμα», καθότι οι Αμερικανοί πραγματογνώμονες κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι οι αλλοιώσεις που είχε υποστεί η σφαίρα που εξετάσθηκε δεν επέτρεπαν να συναχθεί το συμπέρασμα ότι είχε βληθεί από όπλο ισραηλινών στρατιωτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα