ΥΠΕΞ Γαλλίας: Δεν πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

 «Επιθυμία μας είναι να αποφευχθεί κάθε είδους κλιμάκωση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολόνα, στην Άγκυρα, εκφράζοντας την επιθυμία να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του δικαίου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την πλευρά του δήλωσε ότι η Τουρκία είναι υπέρ μιας μόνιμης λύσης στη βάση του δικαίου στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ενώ ζήτησε άρση του εμπάργκο των Τ/Κ.

Μιλώντας κατά την κοινή συνέντευξη τύπου,

η ΥΠΕΞ της Γαλλίας δήλωσε ότι συζήτησαν με τον ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

«Είναι θέματα που μας ανησυχούν», είπε. «Υπάρχουν εξελίξεις στην περιοχή, τις οποίες παρακολουθούμε ως Γαλλία. Θέλουμε οι ενδιαφερόμενες χώρες να τα βρουν. Εμείς ως χώρα μέλος της ΕΕ αναμφίβολα έχουμε σχέσεις με το άλλο μέλος της ΕΕ, την Ελλάδα, αλλά πάνω από όλα επιθυμούμε, εάν υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ των δύο συμμάχων και των δύο γειτόνων, της Τουρκίας και της Ελλάδας, θέλουμε αναμφίβολα αυτά να επιλυθούν μέσω διαλόγου στο πλαίσιο του δικαίου. Το είπα και στον κ. Μεβλούτ, ότι επιθυμία μας είναι να αποφευχθεί κάθε είδους κλιμάκωση, λεκτική κλιμάκωση. Θέλουμε να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος», ανέφερε η Γαλλίδα ΥΠΕΞ.


Στην αναφορά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο εκτόξευσε βολές για τη μεροληπτική στάση της Ευρώπης και τη Γαλλίας.

«Είμαστε υπέρ μιας λύσης μόνιμης στη βάση του δικαίου. Οι τρίτες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ πρέπει να στηρίξουν την έκκλησή μας για διπλωματία και διάλογο με μια ουδέτερη στάση. Περιμένουμε η Γαλλία και η ΕΕ να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν το 2004. Ίσως να θυμάστε ότι αφότου η Ε/κ πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν, η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, είχε υποσχεθεί ότι θα ήρε το εμπάργκο εναντίον των Τ/Κ. Ακόμη αυτό δεν έγινε», είπε.

«Ατυχείς οι δηλώσεις Μακρόν»

Παρά την παρουσία της Γαλλίδας ΥΠΕΞ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν χάρισε κάστανα στον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Τούρκος υπουργός χαρακτήρισε «ατυχείς» τη δήλωση Μακρόν για ‘αντι-γαλλική εκστρατεία’ από την Τουρκία στην Αφρική.

Η Κατρίν Κολόνα απάντησε ότι οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου δεν αφορούσαν την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν είναι ισοδύναμή μας»
 

Keywords
Τυχαία Θέματα