Πήραν την ανιούσα οι τιμές

Προβληματισμένοι οι καταναλωτές, δακτυλοδείχνουν τις εταιρείες οι πρατηριούχοι
Αύξηση τεσσάρων σεντ ανά λίτρο σημείωσαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο οι τιμές των πετρελαιοειδών

Την ανοδική πορεία της τιμής του μαύρου χρυσού διεθνώς ακολουθούν και οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο, καθώς παρατηρείται αύξηση στις λιανικές τιμές. Το πετρέλαιο κίνησης κατέγραψε αύξηση τεσσάρων σεντ το τελευταίο δεκαπενθήμερο, με τη μέση τιμή να έχει διαμορφωθεί

στο ένα ευρώ και είκοσι σεντ το λίτρο.

Βέβαια προβληματισμό στους καταναλωτές δημιουργεί το φαινόμενο που επαναλαμβάνεται γι' ακόμη μια φορά στην Κύπρο, με τις τιμές να αυξάνονται μόλις αυξηθεί η τιμή διεθνώς, ενώ όταν οι διεθνείς τιμές μειώνονται, να παρατηρείται καθυστέρηση στη μείωση των εγχώριων τιμών πώλησης.

Ζητούν εξηγήσεις και οι πρατηριούχοι
Εξηγήσεις για τις απανωτές αυξήσεις θα πρέπει να δώσουν οι εταιρείες εισαγωγής καυσίμων και όχι οι πρατηριούχοι, επεσήμανε μιλώντας στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος των Πρατηριούχων Κύπρου, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος κάλεσε μάλιστα το Υπουργείο Εμπορίου να δώσει στη δημοσιότητα τα πορίσματα έρευνας που διεξήγαγε για τον ανταγωνισμό στον τομέα των καυσίμων.

Πρόκειται για έρευνα η οποία είχε εξαγγελθεί πριν από δύο χρόνια από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, με σκοπό να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ύπαρξης καρτέλ στον τομέα τον καυσίμων, τα αποτελέσματα της οποίας παραμένουν ακόμη άγνωστα.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, εάν όντως υπάρχει πρόβλημα, το Υπουργείο θα πρέπει να επέμβει και να δοθούν εξηγήσεις προς τους καταναλωτές, όπως επίσης οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα και τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Ας βρεθεί ο μηχανισμός εκείνος για να ρυθμιστούν επιτέλους οι τιμές των καυσίμων, διαφορετικά κάθε φορά που υπάρχει αύξηση των τιμών των πετρελαιοειδών σε παγκόσμιο επίπεδο θα επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα και δεν θα πείθουμε τους καταναλωτές», επεσήμανε καταληκτικά ο κ. Στεφάνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφημερίδα μας προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Προβληματισμένοι οι καταναλωτές
«Βορά» στην εκμετάλλευση για άλλη μια φορά γίνονται οι Κύπριοι καταναλωτές, οι οποίοι παραμένουν απροστάτευτοι στην αισχροκέρδεια των τιμών στα καύσιμα, δήλωσε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Φρύνη Μιχαήλ, κληθείσα να σχολιάσει τις τελευταίες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Η κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι, δυστυχώς, για άλλη μια φορά οι καταναλωτές είναι στο ίδιο έργο θεατές σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, προσθέτοντας ότι «σίγουρα οι απανωτές αυξήσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων έχουν πραγματικά δυσαρεστήσει τους καταναλωτές, οι οποίοι δικαιολογημένα αντιδρούν και διαμαρτύρονται».

Αστραπιαία η αύξηση
Σημείωσε ότι για άλλη μια φορά βλέπουμε να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο να αυξάνονται σχεδόν αμέσως όταν αυξάνονται οι τιμές διεθνώς, ενώ όταν οι διεθνείς τιμές μειώνονται παρατηρείται καθυστέρηση στη μείωση των τιμών στο νησί μας.

«Πραγματικά οι καταναλωτές δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν γιατί και πότε ανεβαίνουν οι τιμές των καυσίμων», είπε, αποδίδοντας το γεγονός αυτό στο ότι «ορισμένα στοιχεία τα οποία παρακολουθεί το Υπουργείο Εμπορίου και η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου δεν κοινοποιούνται και δεν δημοσιοποιούνται».

Η κ. Μιχαήλ έκανε ξεκάθαρα λόγο για μεγάλη αδιαφάνεια σε σχέση με το πότε αγοράζουν τα καύσιμα οι εταιρείες πετρελαιοειδών, σε ποιες τιμές τα αγοράζουν και πόσα αποθέματα έχουν, σημειώνοντας ότι οι πολίτες μόνο υποθέσεις μπορούν να κάνουν, παρακολουθώντας τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Απόκλιση τεσσάρων σεντ
«Ο καταναλωτής δικαιολογημένα διερωτάται», πρόσθεσε, «γιατί αυξήθηκαν οι τιμές τώρα και μάλιστα δύο φορές μέσα σε δεκαπέντε μέρες», σημειώνοντας ότι υπάρχουν σήμερα πρατήρια που πωλούν την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων πάνω από €1,20 από €1,16 που είναι η φθηνότερη τιμή στην αγορά αυτήν τη στιγμή.

Είπε επίσης ότι η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου δεν ανακοινώνει κατά πόσον αυτές οι αυξήσεις είναι ή όχι δικαιολογημένες, «που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, και πρόσθεσε ότι ο ρόλος της περιορίζεται να παρατηρεί και να καταγράφει τις τιμές «και όταν δικαιολογείται, να συμβουλεύει τον Υπουργό για να βάζει πλαφόν».

Σημείωσε ακόμα ότι αυτό συνέβη μόνο μια φορά πριν από αρκετά χρόνια κι εξέφρασε την άποψη ότι ο Σύνδεσμος Καταναλωτών δεν θεωρεί ότι το πλαφόν είναι η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Η θεραπεία», είπε, «είναι να υπάρχει διαφάνεια και να λειτουργεί σωστά ο ελεύθερος ανταγωνισμός, κάτι που δεν συμβαίνει. Ουσιαστικά δεν υπάρχει ανταγωνισμός, γιατί οι εταιρείες είναι συμβεβλημένες με το 90% των πρατηρίων, οπότε υπάρχει και έτσι μια κάθετη συνεννόηση, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην έχει διέξοδο», σημείωσε.

Πρόστιμο σε εταιρεία
Η Φρύνη Μιχαήλ ανέφερε ότι η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού είχε επιβάλει πρόστιμο σε εταιρεία εισαγωγής πετρελαιοειδών, το οποίο στη συνέχεια ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο για διαδικαστικούς λόγους. Παρά το ότι, όπως ανέφερε, η Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι θα επανεξέταζε αυτήν την υπόθεση, εντούτοις «δεν ακούσαμε τίποτα γι' αυτό το θέμα μέχρι σήμερα».

«Για το θέμα του ανταγωνισμού υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά δυστυχώς δεν γίνονται. Ακούμε διάφορες δηλώσεις και βλέπουμε διάφορες ανακοινώσεις, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα επί της ουσίας», είπε, σημειώνοντας ότι όταν λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός αυτό είναι προς όφελος του καταναλωτή, ο οποίος έχει επιλογή και αυτό το δικαίωμά του καταπατείται με διάφορους τρόπους. Τέλος, η κ. Μιχαήλ επέκρινε και το γεγονός της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, αφού το 19% Φ.Π.Α. επιβάλλεται και πάνω στα 49 σεντ το λίτρο του φόρου κατανάλωσης.

Αντιδράσεις από τα κόμματα
Για κοροϊδία εις βάρος των καταναλωτών έκαμε λόγο η Συμμαχία Πολιτών, επισημαίνοντας ότι σε διάστημα μια εβδομάδας οι τιμές σημείωσαν δύο φορές αύξηση, την ώρα που οι τιμές διεθνώς σταθεροποιούνται, προσθέτοντας ότι κοροϊδία έχει καταντήσει και το θέμα με τις διάφορες έρευνες που κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί.

Σε γραπτή δήλωσή του, το μέλος της Γραμματείας του κόμματος Κωνσταντίνος Φιλαρέτου επεσήμανε ότι μέχρι να βρεθεί οριστική λύση ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης οφείλει να επιβάλει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων.
«Η αμέλεια ή η αδυναμία του να επιλύσει το θέμα της αισχροκέρδειας εις βάρος των καταναλωτών, επιτείνει την αδικία αλλά και την οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», είπε ο κ. Φιλαρέτου.

Από πλευράς του το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, με χθεσινή δήλωση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής, Αλεξίας Σακαδάκη, διερωτάται «πώς είναι δυνατόν όλες οι εταιρείες ταυτόχρονα να έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους, ταυτόχρονα να έχουν εισαγάγει νέες ποσότητες με πιο ακριβά καύσιμα και ταυτόχρονα να αυξάνουν τις τιμές λιανικής πώλησης;», καλώντας μάλιστα το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στον αναγκαίο έλεγχο τιμών, ώστε να προφυλαχθούν οι Κύπριοι καταναλωτές, οι οποίοι πληρώνουν, και για να βρεθούν λύσεις στο σύστημα καθορισμού των τιμών που φαίνεται να πάσχει.

Ανακοίνωση για τις τιμές των καυσίμων εξέδωσε και η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, η οποία καλεί την Κυβέρνηση να τοποθετηθεί και να ενημερώσει τους καταναλωτές κατά πόσον είναι δικαιολογημένες οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Βενζίνη από 1,16 μέχρι 1,24 σεντ
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Λιανικών Τιμών Καυσίμων, η μέση τιμή λιανικής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων παγκυπρίως διαμορφώνεται στο €1,210, της αμόλυβδης 98 οκτανίων στο €1,264, του πετρελαίου κίνησης στο €1,214, του πετρελαίου θέρμανσης €0,798 και της κηροζίνης στα €0,807.

Η φθηνότερη τιμή λιανικής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων παγκυπρίως διαμορφώνεται στο €1,166, της αμόλυβδης 98 οκτανίων στο €1,223, του πετρελαίου Κίνησης στο €1,165, του πετρελαίου θέρμανσης €0,735 και της κηροζίνης στα €0,765.

Η ακριβότερη τιμής λιανικής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων παγκυπρίως διαμορφώνεται στο €1,243, της αμόλυβδης 98 οκτανίων στο €1,359, του πετρελαίου κίνησης στο €1,241, του πετρελαίου θέρμανσης στα €0,879 και της κηροζίνης στα €0,889.

Υπενθυμίζεται ότι από τη συνολική τιμή των καυσίμων, 65 και 68 σεντ για το πετρέλαιο και τη βενζίνη αντίστοιχα, αποτελούν φόρους: ΦΠΑ, Φόρος Κατανάλωσης και ΚΟΔΑΠ (Κυπριακός Οργανισμός Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών).

Οι φθηνοί και οι ακριβοί
Βάσει των στοιχείων που παρέθεσε στις 19 Δεκεμβρίου η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, το φθηνότερο πρατήριο παγκυπρίως βρίσκεται στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Δημοσθένη Σεβέρη (EΚΟ), το οποίο πωλεί την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων στο €1,166. Το ακριβότερο πρατήριο παγκυπρίως βρίσκεται στη Λεμεσό και συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού (EΚΟ) στη Γερμασόγεια, το οποίο πωλεί την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων στο €1,243.

Keywords
Τυχαία Θέματα