Ανδρολύκου : Μια όαση ελληνοτουρκικής συνύπαρξης στον Ακάμα

Η Ανδρολύκου είναι ένα από τα μικρότερα τουρκοκυπριακά χωριά της Κύπρου στο οποίο διαμένουν σήμερα 20 κάτοικοι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι. Κάποτε διέμεναν 635 κάτοικοι στην κοινότητα.

Οι κάτοικοι μίλησαν με συγκίνηση στο ΚΥΠΕ για την Ανδρολύκου που αποτελεί όπως ανέφεραν μια όαση συνύπαρξης στον Ακάμα.

Ανάμεσα σ’ αυτούς και ο Ελληνοκύπριος συνταξιούχος γυναικολόγος ιατρός Γιαννάκης

Ταλιώτης.

Το 1975 μετά την εισβολή ο κ. Ταλιώτης παραθερίζοντας με την οικογένεια του στα Λουτρά της Αφροδίτης συναντήθηκε τυχαία με τον Τουρκοκύπριο Χασάν Μουσταφά που απεβίωσε πρόσφατα. Σύμφωνα με τον κ. Ταλιώτη, ο Χασάν ήταν ο άνθρωπος που το 1962 αμέσως μετά την ανεξαρτησία παντρεύτηκε με Ελληνοκύπρια την μακαρίτισσα Χαραλαμπία Μπουρνουξούζη – Χριστοδούλου από την Δρούσεια.

Τότε – όπως είπε- δημιουργήθηκε πολύ μεγάλος θόρυβος μεταξύ των κοινοτήτων Δρούσειας και Ανδρολύκου ενώ για αυτή την «αγάπη» κόντεψε μάλιστα να δημιουργηθεί ανοικτή σύγκρουση. Η παρέμβαση της Αστυνομίας αλλά και του στρατού που ήταν μεικτός τότε, δεν άργησε να γίνει.

Η ιστορία του Χασάν και της Χαραλαμπίας έφτασε μέχρι τον Πρόεδρο Μακάριο ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Ταλιώτη με μια σοφή ρήση αφού διαπίστωσε ότι πρόκειται περί ενηλίκων ατόμων είχε πει « μωρέ θα φτωχύνει ο Χριστός ή θα πλουσιεύσει ο Μωάμεθ, αν αυτοί οι δύο βοσκοί στον Ακάμα παντρευτούν . Φύγετε άστε τους να πάρουν το δρόμο τους ».

Η κοινότητα φιλοξενεί και το μοναδικό κοιμητήριο σε όλη την Κύπρο στο οποίο έχουν ταφεί ο Τουρκοκύπριος Χασάν Μουσταφά και η αγαπημένη του Ελληνοκύπρια σύζυγος, Χαραλαμπία. Ο ένας έχει ταφεί δίπλα στον άλλο , γεγονός που δηλώνει, πως δεν ήθελαν να χωριστούν ούτε στο θάνατο. Το κράτος μάλιστα σεβάστηκε την επιθυμία τους και επέτρεψε την ταφή τους στο ίδιο κοιμητήριο.

Ο κ. Ταλιώτης παραδέχτηκε πως ποτέ δεν είχε πρόβλημα με τους Τουρκοκύπριους αφού – όπως είπε- το 40 % των πελατισσών του στην Πάφο ήταν Τουρκοκύπριες.

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως η εκλογή του Τουρκοκύπριου Μουσταφά Ακιντζί τον χαροποίησε δηλώνοντας πως ευελπιστεί σε κάτι καλύτερο.

Αναφερόμενος στα προβλήματα της Ανδρολύκου είπε πως τα προβλήματα είναι πολλαπλά.

Είναι ωστόσο παρατήρησε μια κοινότητα που έχει τεράστια εισοδήματα λόγω των λατομείων. Τα εισοδήματα – όπως είπε- της κοινότητας ανέρχονται σε 20 με 25 χιλιάδες ευρώ την τριμηνία.

Ο κ. Ταλιώτης κάλεσε τις αρχές να επισκεφτούν την Ανδρολύκου λέγοντας πως δεν είναι μόνο στη Πύλα στην πράσινη γραμμή που είναι δυνατή η συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αλλά και μέσα στην καρδιά της Κυπριακής Δημοκρατίας – όπως είπε- μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζούσαν ειρηνικά και ζουν ακόμη και σήμερα. Παράδειγμα συνέχισε, αποτελεί η κοινότητα της Ανδρολύκου.

Πρόσθεσε επίσης, πως στην κοινότητα πρόσφερε πολλά ο αείμνηστος τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αφού τοποθέτησε στην Ανδρολύκου ρεύμα, νερό αλλά δημιούργησε και οδικό δίκτυο.

Την κοινότητα πέραν από τον Γλαύκο Κληρίδη, μόνο ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου την επισκέφτηκαν προκειμένου να δουν τα προβλήματα της περιοχής, συμπλήρωσε.

Ο κ. Ταλιώτης ανέφερε πως στην κοινότητα υπάρχουν προβλήματα ατομικού επιπέδου μεταξύ Τουρκοκυπρίων αφού στην κοινότητα διαμένουν οι Τουρκοκύπριοι που παρέμειναν και δεν πήγαν ποτέ στο Βορρά αλλά και οι Τουρκοκύπριοι που έφυγαν από το Βορρά και εγκαταστάθηκαν στην Ανδρολύκου.

Οι μεν συνέχισε, τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τους δε.

Στην Ανδρολύκου συναντάς το Δημοτικό σχολείο αλλά και την επιγραφή του που αποτελεί απόσπασμα συγγράμματος του Κεμάλ Αττατούρκ όπως ανέφερε ο κ. Ταλιώτης, που δείχνει ότι ο Κεμάλ Αττατούρκ είχε ελληνικές ρίζες. Στο απόσπασμα του συγγράμματος αναγράφεται στα τούρκικα « Η παιδεία ανοίγει το δρόμο προς την ευτυχία».

Σπιτάκια μισογκρεμισμένα δεσπόζουν στην κοινότητα που ωστόσο οι λιγοστοί κάτοικοι της κατάφεραν να της δώσουν ζωή.

Ένας από τους Τουρκοκύπριους που διαμένει σήμερα στην Ανδρολύκου και εγκαταστάθηκε σ’ αυτή πριν 15 χρόνια,με την γυναίκα του και τα τρία του παιδιά , μαραγκός τότε στο επάγγελμα είναι ο Φειζής Ταχίρ.

Σήμερα είναι βοσκός. Οι προσπάθειες μάλιστα να εξασφαλίσει μια μόνιμη μάντρα αποτυγχάνουν . Ήρθα είπε, « στην Ανδρολύκου για να κάνω μια καλύτερη ζωή , αργότερα έφερα και τα παιδιά μου» ωστόσο σήμερα συνέχισε, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Ανάμεσα σ’ αυτά και η περίφραξη της μάντρας του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βοσκήσει τα ζώα του σε μια περιοχή που ανήκει στο Κράτος.

Ο κ. Ταχίρ επισκέφτηκε μάλιστα και την Επαρχιακή Διοίκηση – όπως είπε- και ο Έπαρχος Πάφου του ανέφερε πως δεν έχει δοθεί άδεια περίφραξης για τα χωράφια της Ανδρολύκου ενώ δεσμεύτηκε πως θα επισκεφτεί επί τόπου την περιοχή.

Η μοναδικότητα της περιοχής διάχυτη παντού , ένα πνευματικό ησυχαστήριο για αυτούς που επιζητούν την ηρεμία και την ποιότητα ζωής. Η κοινότητα άλλωστε με το μοναδικό κλίμα δεν απέχει πολύ από τη Πόλη Χρυσοχούς για αυτούς τουλάχιστον που επιθυμούν τις πιο κοσμικές εξορμήσεις.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα