Πιο κοντά στην αγιοποίηση ο Πάπας Ιωάννη Παύλος Α’, τον εγκωμίασε ο Ποντίφικας

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Α', ο οποίος πέθανε το 1978 μετά από μόλις 33 ημέρες ως Ποντίφικας, πλησίασε πιο κοντά στην αγιότητα την Κυριακή αφού ο Πάπας Φραγκίσκος τον μακάρισε σε τελετή στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πιστών.

Το Βατικανό, για να γίνει η αγιοποίηση από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, θα πρέπει να απορρίψει τις θεωρίες συνωμοσίας ότι ο Πάπας ήταν θύμα δηλητηρίασης.

Ο Ιωάννης Παύλος ήταν γνωστός ως «ο χαμογελαστός Πάπας» λόγω της πραότητας και της απλότητάς του.

«Με ένα χαμόγελο, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος κατάφερε

να μεταδώσει την καλοσύνη του Κυρίου», είπε ο Φραγκίσκος στο κήρυγμά του.

«Πόσο όμορφη είναι μια Εκκλησία με πρόσωπο χαρούμενο, γαλήνιο και χαμογελαστό, που ποτέ δεν κλείνει πόρτες, δεν σκληραίνει καρδιές, δεν παραπονιέται ή τρέφει αγανάκτηση, δεν θυμώνει ή ανυπομονεί, δεν δείχνει θλιβερή ούτε νοσταλγεί για το παρελθόν», ανέφερε ο Ποντίφικας.

Γεννημένος ως Αλμπίνο Λουτσιάνι  σε ένα ορεινό χωριό της βόρειας Ιταλίας το 1912, σε φτωχή οικογένεια, χειροτονήθηκε ιερέας το 1935, επίσκοπος το 1958 και καρδινάλιος το 1973.

Εξελέγη Πάπας στις 26 Αυγούστου 1978 μετά το θάνατο του Πάπα Παύλου VI, λαμβάνοντας το όνομα Ιωάννης Παύλος για να τιμήσει τους δύο προκατόχους του.

Στις 29 Σεπτεμβρίου του 1978 δύο καλόγριες που δεν έλαβαν καμία απάντηση στα χτυπήματα στην πόρτα του στις 5:20 π.μ. , τον βρήκαν νεκρό στο κρεβάτι του. Οι γιατροί είπαν ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή και οι βοηθοί του είπαν ότι είχε παραπονεθεί για πόνους στο στήθος την προηγούμενη μέρα, αλλά δεν τον πήραν στα σοβαρά.

Στην αρχή το Βατικανό, είχε ανακοινώσει ότι βρέθηκε από έναν ιερέα.

Το 1984 στο «In God's Name - An Investigation in the Murder of Pope John Paul I», του Βρετανού συγγραφέα Ντέιβιντ Γιάλοπ, υποστηρίζεται ότι ο Πάπας δηλητηριάστηκε από έναν κλέφτη που συνδέθηκε με μια μυστική μασονική στοά.

Το βιβλίο ήταν για 15 εβδομάδες στη λίστα των μπεστ σέλερ των New York Times. Το 1987 ένας άλλος Βρετανός, ο John Cornwell, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο "A Thief in the Night", καταρρίπτοντας τις θεωρίες συνωμοσίας.

Στην ταινία "The Godfather Part III", ένας Πάπας ονόματι Ιωάννης Παύλος Α' αναφέρεται ότι δολοφονήθηκε με δηλητηριασμένο τσάι.

«Δεν υπάρχει καμία αλήθεια σε αυτό», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, όταν ρωτήθηκε για τις θεωρίες συνωμοσίας στην ιταλική τηλεόραση την Παρασκευή.

«Είναι κρίμα που αυτή η ιστορία, αυτό το μυθιστόρημα νουάρ, συνεχίζεται. Ήταν ένας φυσικός θάνατος. Δεν υπάρχει κανένα μυστήριο γι 'αυτό», είπε.

Η Ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Stefania Falasca, η οποία πέρασε 10 χρόνια ερευνώντας την ζωή του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Α’ και είδε το ιατρικό του ιστορικό, έγραψε πολλά βιβλία για αυτόν. Ονόμασε τις θεωρίες συνωμοσίας «σκουπίδια που καθοδηγούνται από τη δημοσιότητα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα