Πιο εύκολα εκατομμυριούχος

“Πιο easy (εύκολα) κάνεις την easyJet παρά δικοινοτικά”, μου σχολίασε σκωπτικά φίλος μετά το φιάσκο της προγραμματισμένης συνάντησης Ακιντζί – Αναστασιάδη σε φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου στην Πύλα. Μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτούσε και στήριζε ο γνωστός επιχειρηματίας Σερ. Στέλιος Χ’Ιωάννου ιδρυτής της easyJet.

Η εξαγγελθείσα συνάντηση των δύο ηγετών στο γήπεδο δεν έμελλε να πραγματοποιηθεί καθώς, ο κ. Ακιντζί δεν πήγε

στο ραντεβού του επικαλούμενος διάφορες ανυπόστατες δικαιολογίες. Η πραγματοποίηση του γεγονότος δίχως την παρουσία και των δύο ηγετών προσέδωσε ένα τόνο ματαιότητας στην όλη εικόνα παρά το -κατά τα λοιπά- θετικό κλίμα που δημιούργησαν οι ομάδες και ο κόσμος. “Ούτε καν στα απλά δε μπορούμε να τα βρούμε”, ακούστηκε η φωνή μίας δημοσιογράφου προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και η λακωνική απάντηση του ιδίου, “Εμείς μπορούμε”.

Μπορούμε;

Στην δική μου αντίληψη μπορούμε να τα βρούμε σε όλα και στα απλά και στα σύνθετα και στα μεγάλα, φτάνει πρώτα, να συμφωνήσουμε στα βασικά. Βασικά ζητήματα είναι η πολιτική ισότητα και η ασφάλεια. Επειδή οι Τουρκοκύπριοι ανέκαθεν ανησυχούσαν ότι λόγω του μικρού πληθυσμού της κοινότητάς τους θα καταντήσουν μια μικρή περιθωριοποιημένη μειονότητα. Ενώ οι Ελληνοκύπριοι, εξαιτίας της στρατιωτικής υπεροχής της Τουρκίας και του οδυνηρού 1974, ανέκαθεν ανησυχούσαν ότι θα καταλήξουν θύματα μιας νέας στρατιωτικής εισβολής από την υπερδύναμη.

Από το 1963 που οι πολιτικές ηγεσίες των δύο κοινοτήτων συζητούν το κυπριακό και με όσα τραγικά συνέβησαν έκτοτε, ποτέ δε φάνηκε να κατανοεί η μια πλευρά απόλυτα τις φοβίες και ανησυχίες της άλλης. Ή τουλάχιστον ποτέ δεν έδειξαν την αναγκαία εν συναίσθηση με συνεπή τρόπο. Επί της ουσίας όμως και για να μη μένουμε στις διαπιστώσεις το κυπριακό σήμερα παραμένει βαλτωμένο κυρίως εξαιτίας των δύο πιο πάνω κρίσιμών ζητημάτων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης νιώθει δικαιωμένος εξαιτίας του ότι όταν κλήθηκε στο διάλογο η Τουρκία για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε με τρόπο ικανοποιητικό αλλά έκανε ακριβώς το αντίθετο. Έκλεισε κάθε παράθυρο για παραγραφή των εγγυήσεων και για οριστική απόσυρση όλων της των στρατευμάτων. Κατά ανάλογο τρόπο ο κ. Ακιντζί νιώθει δικαιωμένος εξαιτίας του ότι με τις δημόσιες δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει υπαναχωρήσει στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας επειδή έχει απορρίψει τη δικλείδα ασφαλείας της μία θετικής τουρκοκυπριακής ψήφου.

Είναι όντως αυτά τα δύο ζητήματα τα Άλφα και το Ωμέγα του κυπριακού; Η απάντηση είναι οπωσδήποτε θετική. Είναι όμως όντως σημαντικά με το περιεχόμενο που τους αποδίδεται παραδοσιακά; Νομίζω πως όχι.

Επειδή η ασφάλεια και η πολιτική ισότητα μπορούν να διασφαλιστούν όχι μόνο και αποκλειστικά μέσα από το νέο σύνταγμα αλλά και μέσα από την οικονομικό –κοινωνική αλληλεξάρτηση των δύο κοινοτήτων και τη δύναμη του συνόλου.

Ένα νησί ενωμένο με ανθηρή οικονομία και πρωταγωνιστικό ρόλο στον ενεργειακό σχεδιασμό της περιοχής θα δημιουργεί από μόνο του ασπίδα ασφαλείας εσωτερικά και εξωτερικά. Μια οικονομία ενοποιημένη, μία πρωτεύουσα ενωμένη θα δημιουργεί αυτόματα τα εχέγγυα για την πολιτική ισότητα. Μία νέα γενιά προσοντούχα και μορφωμένη θα αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την ειρήνη.

Το κυπριακό δε θα γίνει ποτέ ένα εύκολο πρόβλημα. Όμως όσο ο χρόνος περνά ανεκμετάλλευτος το κυπριακό μετατρέπεται σε ένα άλυτο πρόβλημα. Τα άλυτα προβλήματα δεν σημαίνει εξαφανισμένα προβλήματα. Γι’ αυτό εκείνο που σήμερα προέχει είναι οι δύο ηγέτες να ξαναβρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ένα μεγάλο όραμα που να υπερβαίνει τις ανησυχίες τους.

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα