Πικετοφορία έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο

Με δυναμική παρουσία μελών της παροικίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης η ετήσια πικετοφορία έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας στο κεντρικό Λονδίνο, με αφορμή τη συμπλήρωση 35 ετών από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε από την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου που είχε προσκαλέσει τους Κύπριους της Βρετανίας να καταδικάσουν την παράνομη ανακήρυξη, να διατρανώσουν τη στήριξή τους σε μία δίκαιη, λειτουργική και ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού

και να απαιτήσουν τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής και των αναχρονιστικών εγγυήσεων.

Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας με επικεφαλής τον πρόεδρό της Χρίστο Καραολή επιχείρησε να επιδώσει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρέσβη της Τουρκίας. Η επιστολή τελικά εναποτέθηκε στην είσοδο της πρεσβείας, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.

Στην επιστολή με την υπογραφή του κ. Καραολή σημειώνεται ότι η μη τήρηση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία εδώ και 44 χρόνια, μετά από την παράνομη εισβολή και κατοχή της Κύπρου, είναι μία «ντροπιαστική κληρονομιά».

Η επιστολή επισημαίνει ότι επί 35 χρόνια κάθε τέτοια μέρα η παροικία διαδηλώνει κατά της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, «που στην πραγματικότητα παραμένει μία μη αναγνωρισμένη και παράνομη αποσχιστική οντότητα».

Ο κ. Καραολής δηλώνει ότι η Τουρκία «συνιστά με συνέπεια το μεγαλύτερο εμπόδιο για μία ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο», σημειώνει ότι κρατά το κλειδί της λύσης και καλεί τη χώρα να αποδεχθεί ότι η Κύπρος «θα πρέπει να είναι ένα κανονικό, σύγχρονο, πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος και όχι προτεκτοράτο της Τουρκίας μέσω ενός ξεπερασμένου και μη λειτουργικού συστήματος ασφαλείας».

Επισημαίνει παράλληλα την ευθύνη της Τουρκίας για τη διάβρωση της αισιοδοξίας που υπήρχε στη Διάσκεψη για την Κύπρο λόγω της επιμονής της στις εγγυήσεις και στη διατήρηση σημαντικής στρατιωτικής παρουσίας στο νησί.

Χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις τουρκικές απειλές αναφορικά με την κυπριακή ΑΟΖ, επισημαίνει τις δημογραφικές αλλαγές στα κατεχόμενα μέσα από την πολιτική εποικισμού και ζητά από την Άγκυρα να αναλογιστεί τα οφέλη από την επανένωση της Κύπρου.

Καλεί, τέλος, τον πρέσβη και την κυβέρνηση της Τουρκίας να καταβάλουν προσπάθειες για τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τρόπο ουσιαστικό. Σημειώνει δε τη βαθιά και ειλικρινή προσήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κυπριακού λαού σε μια λύση που θα επιφέρει μία ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο, με προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β. υπογράφει παράλληλα επιστολή προς την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, στην οποία επισημαίνει ότι «δυστυχώς, η συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας και η άρνηση να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Δημοκρατία της Κύπρου, όπως και να καταργήσει το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων κατά το πρόσφατο γύρο των διαπραγματεύσεων, συνεχίζει να εμποδίζει τις ελπίδες όλων των Κυπρίων για μία λύση».

Επισημαίνεται προς την Πρωθυπουργό ότι η Τουρκία κρατά το κλειδί της λύσης, αλλά παρόλα αυτά «επιλέγει να υπονομεύσει την επανένωση αντί να την υποστηρίξει». Μεταφέρει επίσης την εντεινόμενη ανησυχία της παροικίας και της διεθνούς κοινότητας για την όλο και πιο αυταρχική και επιθετική πολιτική του προέδρου Ερντογάν, που αποτυπώνεται και στις απειλές του για την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Καραολής ευχαριστεί την Τερέζα Μέι στο σημείο αυτό για την ξεκάθαρη θέση της βρετανικής κυβέρνησης υπέρ της συνέχισης των γεωτρήσεων, όπως ορίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η (βρετανική) κυβέρνηση μας, ως εγγυήτρια δύναμη και ως εταίρος στην Κοινοπολιτεία, να αναλάβει ενεργό ρόλο για να ενισχύσει το μήνυμα προς την Τουρκία, σύμμαχο της Βρετανίας, ότι ενέργειες σχεδιασμένες να εμποδίσουν τις προοπτικές συνέχισης των προσπαθειών για μια συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να σταματήσουν», σημειώνει η επιστολή προς την κα Μέι.

Ο κ. Καραολής αναφέρει επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η λύση δεν είναι εφικτή με διατήρηση της Συνθήκης Εγγύησης και με μόνιμη διατήρηση στρατευμάτων στο νησί. Καλεί λοιπόν τη βρετανική κυβέρνηση να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση ζητώντας δημοσίως την κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ έξω από την τουρκική πρεσβεία, ο κ. Καραολής είπε: «Βρισκόμαστε εδώ για να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία και προς τον πρέσβη της ότι έφτασε ο καιρός να φύγουν όλα τα στρατεύματα από την Κύπρο και να φύγει η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Επίσης με την επιστολή μας προς τη βρετανική κυβέρνηση ζητάμε την υποστήριξή της για να βρεθεί μία δίκαιη λύση του Κυπριακού. Νομίζω ότι έχει φτάσει η ώρα για τη βρετανική κυβέρνηση να μιλήσει ξεκάθαρα και δημόσια εναντίον των εγγυήσεων και των στρατευμάτων».

Εξήρε επίσης τη δυναμική παρουσία της παροικίας για ακόμα μία χρονιά στην πικετοφορία διαμαρτυρίας.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων Ανδρέας Παπαευριπίδης είπε ότι το μήνυμα της παροικίας είναι ξεκάθαρο: «Ουδέποτε θα συμβιβαστούμε με την κατοχή, ουδέποτε θα αναγνωρίσουμε τουρκοκυπριακό κράτος στα κατεχόμενα. Εμείς αγωνιζόμαστε για μία Κύπρο με βάση τα όσα έχουν διαμορφωθεί όλα αυτά τα χρόνια, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Θα πρέπει η Τουρκία επιτέλους να καταλάβει ότι θα αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα