Πιέσεις της Γαλλίας για συμφωνία στο Eurogroup

Δεν θα απελευθερωθούν τα 2 δισεκατομμύρια της Ελλάδας από τους Υπουργούς Οικονομικών, λόγω των διαφωνιών για τους νέους κανόνες των κατασχέσεων, όπως πληροφορείται το Dow Jones Newswires.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τα υπουργεία Οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν για την εφαρμογή 50 μεταρρυθμίσεων τις οποίες είχε υποσχεθεί η Ελλάδα, στη διάρκεια ενός conference call την Κυριακή το απόγευμα.

Ενώ έχει σημειωθεί

πρόοδος σε αρκετά ζητήματα –μεταξύ των οποίων και μέτρα για την αντικατάσταση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τη διαχείριση των τραπεζών και των κόκκινων δανείων- η Αθήνα και οι πιστωτές της θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να διευθετηθούν όλα τα ζητήματα, τόνισαν οι αξιωματούχοι.

Η Ελλάδα χρειάζεται νέα δάνεια για να πληρώσει μισθούς και λογαριασμούς και να διευθετήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει κάποια άμεση πληρωμή προς τους διεθνείς πιστωτές της, μειώνοντας έτσι την αίσθηση του επείγοντος. "Δεν θα υπάρξει συμφωνία για τα 2 δισ. ευρώ", δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Αντιθέτως, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τώρα θέλουν η Ελλάδα και οι πιστωτές της να έλθουν σε συμφωνία μέχρι την Τετάρτη. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τα εθνικά υπουργεία Οικονομικών θα επανασυγκληθούν την Παρασκευή για να αξιολογήσουν τις πρόσφατες προσπάθειες, τόνισαν οι πηγές.

Όπως σημειώνει το Dow Jones Newswires, η Ελλάδα έπρεπε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, με αντάλλαγμα τα κεφάλαια που θα επέτρεπαν στην κυβέρνηση να διευθετήσει τις εκκρεμείς πληρωμές. Αλλά οι εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο και οι διαφωνίες σχετικά με κάποια βασικά μέτρα, έχουν καθυστερήσει τις συνομιλίες με τους πιστωτές.

"Γίνεται ενοχλητικό", δήλωσε σχετικά με τις καθυστερήσεις ένα από τους αξιωματούχους. Όπως τόνισαν οι αξιωματούχοι, το μεγαλύτερο εκκρεμές ζήτημα είναι οι νέοι κανόνες για το πότε οι τράπεζες μπορούν να κατάσχουν κατοικίες οφειλετών οι οποίοι εν έχουν πληρώσει το στεγαστικό τους, αναφέρουν οι αξιωματούχοι.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Michael Sapin, δήλωσε σήμερα πως ελπίζει οι υπουργοί Οικονομικών να μπορέσουν να υπερβούν τις διαφορές τους σχετικά με τους κανόνες για τους πλειστηριασμούς. "Η Γαλλία θέλει μια συμφωνία σήμερα και είναι απολύτως εφικτό", δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα επόμενα κεφάλαια προς την Ελλάδα θα πρέπει να εκταμιευθούν αργότερα στη διάρκεια της εβδομάδας.

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, τόνισε πως περιορισμοί ισχύουν και σε άλλα κράτη της ευρωζώνης. "ΟΙ άνθρωποι δεν θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήματα στην Ελλάδα για κάτι που πηγαίνει πέρα από την χώρα τους", δήλωσε.

Συγκεκριμένα, ο Sapin δήλωσε σε συνέδριο στο Παρίσι, ότι "πηγαίνω στις Βρυξέλλες με τη διάθεση ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία αυτό το απόγευμα. Αυτό θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και την καταβολή των κεφαλαίων στην Ελλάδα".

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες. "Είναι κάπως περίεργο που ζητάμε συνέχεια περισσότερα από την Ελλάδα", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα