Το πρόγραμμα Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (ERC) για το 2016

Το προσωρινό πρόγραμμα για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ράλι του 2016 παρουσιάστηκε στην επιτροπή ράλι της Διεθνούς Ομοσπονδίας (FIA Rally Commission) προς έγκριση. Το ημερολόγιο του 2016 αποτελείται από δέκα αγώνας με κύριο χαρακτηριστικό τους το χαμηλό κόστος διοργάνωσης διατηρώντας τους καλύτερους Ευρωπαϊκούς αγώνες σε χώμα, άσφαλτο και χιόνι. Το πρωτάθλημα ξεκινά μέσα στον Φεβρουάριο, και τελειώνει με το Ράλι Κύπρος

το Σεπτέμβριο. Παράλληλα, το πρωτάθλημα FIA ERC Junior θα «τρέχει» στους ίδιους έξι αγώνες που «έτρεξε» και το 2015.

Το ERC 2016 θα ξεκινήσει από τον δύσκολο αγώνα Rally Liepāja στην Λετονία, από τις 5 μέχρι 7 Φεβρουαρίου μέσα από τις γρήγορες Βαλτικές δασικές ειδικές διαδρομές. Το πρώτο από τα δυο καινούργια ράλι στην άσφαλτο θα διοργανωθεί δεύτερο στην χρονιά και είναι το Rally Islas Canarias (11-13 Μαρτίου). Ο αγώνας αυτός επιστρέφει για πρώτη φορά μετά από το 2013. Στην συνέχεια ακολουθεί ο μεγαλύτερος σε ηλικία αγώνας του ημερολογίου. Το Circuit of Ireland Rally (7-9 Απριλίου), ενώ το Ελληνικό SEAJETS Acropolis Rally αλλάζει ημερομηνία για το 2016 και θα διεξαχθεί από τις 6 μέχρι 8 Μαΐου με υπόσχεση για έναν δυνατό, στεγνό, χωμάτινο αγώνα. Ο πέμπτος γύρος είναι ένα από τα πιο θεαματικά ράλι σε χώμα. Το SATA Rallye Açores θα διεξαχθεί 2-4 Ιουνίου. Το δεύτερο μισό της σεζόν θα ξεκινήσει επάνω την άσφαλτο του CID LINES Ypres Rally (23-25 Ιουνίου), πριν οι οδηγοί ταξιδέψουν στον πολύ γρήγορο χωμάτινο αγώνα του auto24 Rally Estonia (15-17 Ιουλίου). Ο δεύτερος νέος αγώνας του 2016 ακολουθεί στις 5-7 Αυγούστου, με την Πολωνία να φιλοξενεί το Rajd Rzeszowski, ακόμη έναν εντυπωσιακό αγώνα στην άσφαλτο. Επόμενος σταθμός η Τσεχία για έναν από τους αγαπημένους αγώνες του ERC, το Barum Czech Rally Zlín που θα αποτελέσει και τον τελικό του πρωταθλήματος ERC Junior από τις 26 μέχρι 28 Αυγούστου. Η χρονιά θα κλείσει εδώ, στο νησί μας όπου το Ράλι Κύπρος ίσως να καλεστεί να κρίνει τον πρωταθλητή του ERC για το 2016!

Όλοι οι αγώνες του ERC θα συμπεριλαμβάνουν 200 με 230 αγωνιστικά χιλιόμετρα, που αποτελεί μέτρο μείωση του κόστους (μιας και μειώθηκαν οι δοκιμές αλλά και ο αριθμός ελαστικών μέσα στο 2015).

Ο Jean-Baptiste Ley, εκ των κορυφαίων στελεχών του ERC, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε το προσωρινό ημερολόγιο για το FIA European Rally Championship 2016, όπου διατηρήθηκαν οι καλύτεροι αγώνες. Ταυτόχρονα βεβαιωθήκαμε πως θα καλυφτεί γεωγραφικά ολόκληρη η Ευρώπη από τον θεσμό με την τέλεια ισορροπία στις επιφάνειες και στον σχεδιασμό. Λόγο του στενού προγραμματισμού του ημερολογίου του WRC ήταν δύσκολο να διατηρηθεί ένα κενό τριών εβδομάδων μεταξύ αγώνων και κενό τεσσάρων με πέντε εβδομάδων μεταξύ αγώνων σε νησιά. Αυτό που κάνουμε ωστόσο, όπως και πράξαμε στην αρχή της διοργάνωσης του ERC σαν Eurosport Events, είναι να προωθήσουμε τον θεσμό, να μειώσουμε το κόστος αλλά και να βοηθήσουμε τους διαγωνιζόμενους λογιστικά στο να ταξιδέψουν σε προορισμούς όπως οι Κανάριοι Νήσοι, στην Αζόρες και στην Κύπρο».

Το προσωρινό πρόγραμμα του FIA European Rally Championship 2016, θα τεθεί για έγκριση από το FIA World Motor Sport Council στην συνέλευση του στις 2 Δεκεμβρίου.

Το προσωρινό πρόγραμμα του ERC για το 2016 έχει ως εξής:
5-7 Φεβρουαρίου Rally Liepāja (Λετονία, χώμα/χιόνι) (J)
11-13 Μαρτίου Rally Islas Canarias (άσφαλτος)
7-9 Απριλίου Circuit of Ireland Rally (Βόρεια Ιρλανδία, άσφαλτος) (J)
6-8 Μαΐου SEAJETS Acropolis Rally (Ελλάδα, χώμα) **
2-4 Ιουνίου SATA Rallye Açores (Πορτογαλία, χώμα) (J)
23-25 Ιουνίου Kenotek by CID LINES Ypres Rally (Βέλγιο, άσφαλτος) (J)
15-17 Ιουλίου auto24 Rally Estonia (χώμα) * (J)
5-7 Αυγούστου Rajd Rzeszowski (Πολωνία, άσφαλτος)
26-28 Αυγούστου Barum Czech Rally Zlín (Τσεχία, άσφαλτος) (J)
24-25 Σεπτεμβρίου Cyprus Rally (χώμα/άσφαλτος)

Εναλλακτικός αγώνας
20-22 Οκτωβρίου Rallye International du Valais (Ελβετία, άσφαλτος)

(J) Αγώνας που συμπεριλαμβάνει και γύρο του πρωταθλήματος FIA ERC Junior
* Αναμένεται ακόμη η υπογραφή συμφωνίας με τον ERC Promoter
** Αναμένεται ακόμη η υπογραφή συμφωνίας με τον ERC Promoter αλλά και η μετάβαση αγωνιστικών δικαιωμάτων στην/στον ντόπιο/ντόπια σύνδεσμο/οργάνωση

Keywords
Τυχαία Θέματα