Πιέσεις Λευκωσίας στις Βρυξέλλες για να στριμωχτεί η Τουρκία

Στα σχοινιά κρατά τις Βρυξέλλες η Λευκωσία σε σχέση με την έκθεση προόδου της Τουρκίας.

Παρά του ότι το αρχικά ανεπαρκέστατο προσχέδιο, τροποποιήθηκε ήδη τρεις φορές, δεχόμενο σοβαρές βελτιώσεις, το Σίγμα πληροφορείται ότι ο ΥΠΕΞ δεν ανάβει το πράσινο φως για αποδοχή του.

Αντίθετα ο κος Χριστοδουλίδης βρίσκεται ήδη στην, κρατούσα τα ηνία του αντιτουρκικού μπλοκ, Αυστρία αναζητώντας μέσω διαβουλεύσεων πλήρη και χωρίς ουρές ικανοποίηση της Λευκωσίας.

Υψηλόβαθμη πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε στο SIGMA ότι «θέλουμε η έκθεση προόδου της Τουρκίας να ανταποκρίνεται πλήρως στις πραγματικότητες και κυρίως στη συμπεριφορά και πολιτικές της Τουρκίας, σε όλα τα επίπεδα, Κυπριακού και Ενέργειας συμπεριλαμβανομένων. Τα τελευταία συμπεράσματα της Συνόδου στη Βάρνα ήταν μεν αυστηρά αλλά αυτό πλέον δεν θα είναι αρκετό».

Παιχνίδι στις Βρυξέλλες κάνει η Βουλγαρική Προεδρία που προσπαθεί να εξισορροπήσει τα πράγματα. Παρά ταύτα η Λευκωσία έχει ως οδηγό τα όσα καταγράφηκαν στη σύνοδο της Βάρνας.

Στο μεταξύ χωρίς εκπλήξεις αναμένεται να κυκλοφορήσει την Παρασκευή η έκθεση του ΓΓ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σύμφωνα με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη δεν πρόκειται, ούτε αυτή τη φορά να καταγραφούν ευθύνες, ενώ ουδείς γνωρίζει αν μέσω αυτής ο Αντόνιο Γκουτέρες θα ανοίξει τα χαρτιά του για τους σχεδιασμούς του Οργανισμού το επόμενο διάστημα.

Keywords