Ηφαίστειο το Σκοπιανό- Αυτές είναι οι ημερομηνίες "κλειδιά"

Ως διπλωματική νίκη υπέρ του εθνικού συμφέροντος παρουσιάζουν τη συμφωνία για το Σκοπιανό οι κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Όποια κι αν είναι η τελική εξέλιξη και το μέλλον της συμφωνίας το χρονοδιάγραμμα είναι συγκεκριμένο.

Εντός Ιουνίου θα προωθηθεί:

- Κατοχύρωση της Συμφωνίας από τη Βουλή

των Σκοπίων

- Υπογραφή της Κατοχύρωσης από τον Πρόεδρο των Σκοπίων, ο οποίος εκτιμάται πως θα την αποπέμψει, καθυστερώντας τις διαδικασίες, ωστόσο με βάση το σκοπιανό Σύνταγμα δεν του επιτρέπεται να την ακυρώσει.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα ακολουθήσει η επιστολή της Ελληνικής Δημοκρατίας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., στην οποία θα δηλώνει την πρόθεσή της να διευκολύνει τις διαδικασίες ένταξης της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

- Θα ακολουθήσει εξέταση από το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τοποθέτηση της Ε.Ε στη Σύνοδο Κορυφής.

Τον προσεχή Ιούλιο:

- Θα πραγματοποιηθεί, στις 11 του μήνα, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, κατά την οποία θα ανακοινωθεί η πρόσκληση ένταξης της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» στη συμμαχία. Προϋπόθεση θα είναι η εκ των προτέρων αναθεώρηση του Συντάγματος.

- Ακολούθως ο Ζόραν Ζάεφ με σχετική επιστολή προς τον ΟΗΕ θα ενημερώσει για την μετονομασία της χώρας του σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

-Τον ίδιο μήνα θα προκηρύξει δημοψήφισμα.

-Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

- Για τον Οκτώβριο δύο είναι τα σενάρια που ενδέχεται να συμβούν. Το πρώτο σενάριο είναι να υπάρξει λαϊκή Έγκριση της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Σε αυτήν την περίπτωση θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ψήφιση της Συνταγματικής Αναθεώρησης στη Βουλή των Σκοπίων (χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 – 80 από τις 120 έδρες)

- Στο δεύτερο σενάριο, σε περίπτωση που ο λαός απορρίψει τη Συνταγματική Αναθεώρηση, θα διαλυθεί η Βουλή και θα προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές Δημοψηφικού χαρακτήρα.

- Τον Νοέμβριο του 2018, αν και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης, η συμφωνία θα προωθηθεί για επικύρωση στην Ελληνική Βουλή (χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία – 180 έδρες από τις 300)

- Τον Δεκέμβριο του 2018 αναμένεται η ένταξη της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ (υπό την αίρεση πρότερης ολοκλήρωσης όλων των προ απαιτούμενων) και αναμένεται να ανακοινωθεί και η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην Ε.Ε.

- Μεταξύ του 2019 – 2020 αναμένεται η επικύρωση της ένταξης της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ από τα 29 κοινοβούλια των χωρών – μελών και με την ολοκλήρωση της διαδικασία θα σημάνει η πλήρης ένταξη της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα