Τι ακολουθεί μετά την απόρριψη της συμφωνίας από Πρόεδρο Σκοπίων

Το «όχι» του προέδρου των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβανόφ, για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Τετάρτη για το νέο όνομα της γειτονικής χώρας, μετά τις αλλεπάλληλες επαφές του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του Έλληνα ομολόγου του, Αλέξη Τσίπρα, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και πυροδοτεί εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, με το «όχι» αναμένονται πολιτικές εξελίξεις με δύο τα βασικότερα σενάρια.

Αρχικά η συμφωνία αφού επικυρωθεί από τη Βουλή

των Σκοπίων θα πρέπει υποχρεωτικά να υπογραφεί από τον Πρόεδρο. Στην περίπτωση που αρνηθεί να το πράξει θα την αναπέμψει και πάλι στη Βουλή. Δεν μπορεί να την ακυρώσει γιατί δεν είναι εκτελεστικός θεσμός. Αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει μεγάλh καθυστέρηση, αφού θα πρέπει ο Ζάεφ να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή για να αρθεί το αδιέξοδο.

Το άλλο σενάριο είναι να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής ο Γκιόργκι Ιβανόφ για λόγους εθνικού συμφέροντος και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Στην πρώτη περίπτωση κερδίζουν χρόνο, επιχειρώντας να ανατρέψουν την κατάσταση, ενώ μεσολαβεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Στη δεύτερη περίπτωση οι διαδικασίες αιωρούνται αναλόγως της κυβέρνησης που θα εκλεγεί.

Να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ, εμφανίστηκε πολύ έντονος και δήλωσε ότι η συμφωνία με την Ελλάδα είναι ταπεινωτική για τα 73 χρόνια ιστορίας της χώρας του και τόνισε πως δεν μπορεί να αποδεχθεί μία κακή λύση, προκειμένου η χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η είσοδος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για μία κακή συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα