Πιέρα: Tι θα γίνει αν αρρωστήσουν φαρμακοποιοί;–Δεν έχουμε μάσκες και γάντια

Δεν ανακοινωθήκαν μέτρα σε περίπτωση που ένας φαρμακοποιός ασθενήσει με τον  κορωνοϊό, ανέφερε στο SigmaLive η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα.  

Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε τι καλύπτει το κράτος σε περίπτωση που κάποιος φαρμακοποιός θα πρέπει να αντικατασταθεί, είπε. 

Τόνισε επίσης πως δεν υπάρχουν μάσκες και γάντια ούτε καν για τους φαρμακοποιούς και απευθύνει έκκληση προς το Υπουργείο Υγείας για να τους προμηθεύσει. 

Όσον αφορά τις απολυμάνσεις, σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει

πρόγραμμα από το κράτος όπως υπάρχει και στα δημόσια φαρμακεία

Τόνισε πως θα σταλεί επιστολή στον Υπουργό Υγείας για τα ζητήματα αυτά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ληφθεί μέτρα στα φαρμακεία εξαιτίας του ιού με στόχο να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να προστατευθούν οι φαρμακοποιοί που ανήκουν στους επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής και έρχονται σε επαφή με ασθενείς καθημερινά.

«Στο φαρμακείο, ως χώρος εξυπηρέτησης του κοινού που παραμένει σε λειτουργία, μπορούν να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή το μέγιστο 1 άτομο ανά 8m2 συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων στο χώρο. Το κάθε φαρμακείο ανάλογα με το μέγεθος του και τον αριθμό των εργαζομένων στο χώρο του πρέπει να καθορίσει τον μέγιστο αριθμό ασθενών/πολιτών που μπορούν να είναι ανά πάσα στιγμή στο φαρμακείο. Οι ασθενείς/πολίτες του φαρμακείου πέραν του επιτρεπόμενου αριθμού πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους εκτός φαρμακείου», επεσήμανε η κα. Πιέρα μιλώντας στο ΚΥΠΕ

Ο ασθενής/πελάτης, ανέφερε η κ. Πιέρα, πρέπει να τηρεί υποχρεωτική απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τον πάγκο του φαρμακείου καθώς και απόσταση δύο μέτρων από τον άλλο ασθενή/πελάτη που ενδεχομένως υπάρχει στον χώρο. Ο φαρμακοποιός μπορεί να χαράξει στο έδαφος του φαρμακείου (πχ. με αυτοκόλλητη ταινία) διαχωριστικές γραμμές με τις σχετικές αποστάσεις.

Γίνεται επίσης σύσταση, σημείωσε, όπως οι φαρμακοποιοί καθώς και οι υπάλληλοι του φαρμακείου  φορούν καθ’ όλη την διάρκεια λειτουργίας του φαρμακείου, γάντια και μάσκα και να απολυμαίνουν τα χέρια τους σε τακτική βάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα