Πιάνει δουλειά η Βουλή

Οι νέοι βουλευτές καλούνται να εξετάσουν σημαντικά νομοθετήματα με το καλημέρα
Ψηλά στην ατζέντα η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, οι αποκρατικοποιήσεις, η φορολόγηση ακίνητης ιδιοκτησίας, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων

Πιάνει δουλειά από αύριο η Βουλή. Οι νέοι βουλευτές καλούνται να μπουν στα βαθιά, καθώς έχουν ήδη οριστεί οι πρώτες συνεδρίες των Επιτροπών, ενώπιον των οποίων εκκρεμούν σημαντικά θέματα, που θα πρέπει να τελεσφορήσουν

πριν από το κλείσιμο της Βουλής σε ένα μήνα περίπου.

Τις πρώτες μέρες, ωστόσο, δεν αναμένεται να παραχθεί συγκεκριμένο νομοθετικό έργο, καθώς οι πλείστες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές θα αξιοποιήσουν την πρώτη συνεδρία τους για αλληλογνωριμία των μελών τους και προγραμματισμό των εργασιών τους.

Εξαίρεση αποτελούν οι Επιτροπές Οικονομικών, Εσωτερικών, Εργασίας και Θεσμών, που με το καλημέρα έβαλαν στις ατζέντες τους συναντήσεις και συζητήσεις για καυτά θέματα, που θα πρέπει να ψηφιστούν πριν από το κλείσιμο της Βουλής σε ένα μήνα.

Στη Βουλή μεθαύριο ο Χάρης
Με το καλημέρα, κλήθηκε να γνωρίσει τα νέα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, στην πρώτη συνεδρία της, υπό τη νέα της σύνθεση, μεθαύριο Τετάρτη.

Μετά τη γνωριμία με τον Υπουργό, τα μέλη της Επιτροπής, που θα τελεί υπό την προεδρία του Προέδρου του ΔΗΣΥ, βουλευτή Αβέρωφ Νεοφύτου για τα επόμενα δυόμισι χρόνια, θα τύχουν ενημέρωσης από τον κ. Γεωργιάδη για τα νομοθετήματα που εκκρεμούν ενώπιον της Επιτροπής.

Η Επιτροπή αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, για τη φορολόγηση ακίνητης ιδιοκτησίας και για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Θα ασχοληθεί επίσης και με τα νομοθετήματα που ψηφίστηκαν στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας, τα οποία ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το σημαντικότερο από αυτά αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών, το οποίο είναι επείγον, για να μη φυλακίζονται συμπολίτες μας.

Πρόταση ΔΗΣΥ για τοπικούς άρχοντες
Στο μεταξύ, πρόταση η οποία θα προβλέπει ότι όσοι θα εκλεγούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο πλαίσιο των δημοτικών εκλογών θα είναι για μισή θητεία, προτίθεται να ετοιμάσει ο ΔΗΣΥ. Αυτό αποκάλυψε σε συνέντευξη ο Πρόεδρος του κόμματος.

Η πρόταση αυτή θα προβλέπει όπως όσοι εκλεγούν τον Δεκέμβρη έχουν θητεία μέχρι τον Ιούνιο του 2019. Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, «σ’ αυτά τα δυόμισι χρόνια, που θα είναι μια μεταβατική περίοδος, θα μπορούμε να υλοποιήσουμε και τη μεταρρύθμιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Στόχος είναι όπως οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές ανά πενταετία.

Νομοσχέδια υπό εξέταση
Στη Βουλή κατατέθηκαν, μεταξύ άλλων:
- Εισηγητική έκθεση και τροποποιητικοί κανονισμοί που αφορούν στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου και στην κατάργηση του υφιστάμενου σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης των εργαζομένων της.
- Τροποποιητικό νομοσχέδιο για τον νόμο περί ακίνητης ιδιοκτησίας. Προνοεί ορισμό θαλάσσιου χώρου, όπου θα δημιουργηθεί ξηρά, για να μετατραπεί σε χώρο ελλιμενισμού και εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής.
- Τροποποιητικό νομοσχέδιο που καταργεί τη δυνατότητα κοινοτικών συμβουλίων να επιβάλλουν τέλη στο κράτος.
- Τροποποιητικό νομοσχέδιο σε σχέση με τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του εφοριακού συμβουλίου.
- Νομοσχέδιο που αφορά το ντόπινγκ στον αθλητισμό.
- Τρία νομοσχέδια που αφορούν συμφωνίες της κυπριακής κυβέρνησης με τις κυβερνήσεις Λετονίας, Πολωνίας και Ουγγαρίας για αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Συνεδρίες Επιτροπών
Μέχρι στιγμής, πάντως, έχουν οριστεί συνεδριάσεις Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για αύριο Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη. Συγκεκριμένα, την Τρίτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού και η Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως.

Την Τετάρτη θα συνεδριάσουν η Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, η Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων, Παθόντων και η Επιτροπή Περιβάλλοντος. Την Πέμπτη σειρά παίρνουν η Επιτροπή Εσωτερικών, η Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών.

Στην Εμπορίου ο παρά τω Προέδρω
Στην Επιτροπή Θεσμών έχει κληθεί ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνταντίνος Πετρίδης, καθώς και εκπρόσωπος του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως για ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα.

Η Επιτροπή Εργασίας θα εξετάσει δύο θέματα, ενώ η Επιτροπή Εσωτερικών θα κάνει αρχή με την εξέταση των εναρμονιστικών νομοσχεδίων που τροποποιούν τον περί προσφύγων νόμο. Κλήθηκαν στη συνεδρίαση εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, της Υπηρεσίας Ασύλου, της Νομικής Υπηρεσίας, του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, του γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων, της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (United Nations High Commissioner for Refugees), της Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ) και του Future Worlds Center.

Keywords
Τυχαία Θέματα