Πετρίδης: Οι υπουργοί πρέπει να αμείβονται καλά (vid)

Την άποψη ότι κανείς δεν θα πρέπει να πολιτεύεται για το «show», αλλά ότι οι θέσεις ευθύνης θα πρέπει να αμείβονται καλά, διατύπωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης με αφορμή τα δημοσιεύματα για τερματισμό της εθελοντικής μείωσης και επαναφορά των απολαβών των κυβερνητικών στελεχών στα προ κρίσης επίπεδα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA, ο κος Πετρίδης ανέφερε ότι το ύψος των προσωπικών του απολαβών σήμερα, ως

Υπουργού, ανέρχονται περίπου στις 4.600 ευρώ καθαρά, ενώ δεν υπάρχουν περαιτέρω επιδόματα.

Σημείωσε δε ότι επίκειται γενικότερη αναδιάρθρωση στους μισθούς του δημοσίου, ώστε να υπάρχει καλύτερη αντιστοιχία σε σχέση με αυτούς του ιδιωτικού τομέα.

«Όταν είσαι σε μια θέση ευθύνης, θα πρέπει να έχεις και μια αμοιβή η οποία να μην σε κάνει να φύγεις. Προσωπικά, πριν διοριστώ Υπουργός, έπαιρνα πολύ περισσότερα λεφτά σε έναν μεγάλο οργανισμό πριν πολλά χρόνια. Έχω θυσιάσει την καριέρα μου, αλλά δεν το κάνω για τον μισθό. Τουλάχιστον θα πρέπει να υπάρχει ένας μισθός που να ανταποκρίνεται στις ευθύνες αυτής της θέσης και αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλους μας. Είναι και κάτι που παραδέχτηκε και ο Γενικό Ελεγκτής, ότι έχουμε από τους πιο χαμηλούς μισθούς στην Ευρώπη όσον αφορά στους Υπουργούς», τόνισε.

Στην παρατήρηση ότι η εικόνα που εκπέμπεται είναι πως, μόλις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανεξελέγη, η Κυβέρνηση φρόντισε να επαναφέρει πρώτα τους δικούς της μισθούς, την ώρα που στην υπόλοιπη κρατική μηχανή αυτό θα γίνει σταδιακά και μάλιστα σε μια εποχή «αλά καρτ λιτότητας», ο κος Πετρίδης διερωτήθηκε πού είναι η λιτότητα σε μισθούς, έργα και κοινωνικές παροχές.

«Το κοινωνικό κράτος από την εποχή της κρίσης έχει ενδυναμωθεί κι αυτό το δείχνουν οι αριθμοί», είπε.

Σχέδιο πολιτογραφήσεων

Επιπλέον, ο κος Πετρίδης έθιξε το θέμα των πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών, δηλώνοντας ότι η αναπροσαρμογή του σχεδίου δεν είναι κάτι που γίνεται συνεπεία των ευρωπαϊκών πιέσεων, αλλά είναι κάτι το οποίο κατά καιρούς γίνεται ανεξαρτήτως, και για να συμπληρώνονται τα κενά που πιθανόν να εντοπίζονται.

«Θέλουμε να θωρακίσουμε την αξιοπιστία της Κύπρου και παράλληλα κάποιες σοβαρές επενδύσεις στο νησί», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι ένα από τα πράγματα που αλλάζουν είναι το όνομα του ίδιου σχεδίου, το οποίο, όπως παραδέχθηκε, έδινε λανθασμένη εντύπωση για την Κύπρο.

Σε σχέση με το όριο που πλέον τίθεται στον αριθμό των πολιτογραφήσεων, ο Υπουργός είπε ότι το όριο αυτό μπαίνει, αν και δεν έχει ουσιαστική διαφορά από πέρσι, για να σταματήσει να κατηγορείται η Κύπρος ότι προβαίνουμε ανεξέλεγκτα σε χιλιάδες πολιτογραφήσεις. Ταυτόχρονα, όμως, αυξάνεται ο έλεγχος ως προς το ποιόν των επενδυτών, με ένα πιο επιστημονικό τρόπο, βάσει διεθνών πρακτικών.

Ο κάθε υποψήφιος για πολιτογράφηση θα πρέπει να έχει καθαρό ποινικό μητρώο, να μην διώκεται για σοβαρά θέματα και να μην εμπλέκεται σε υποθέσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Επιπλέον, όπως είπε, εισάγεται και έλεγχος διαχείρισης του σχεδίου, γιατί πολλοί καταχράστηκαν το σχέδιο, παραπληροφορώντας ή βάζοντας αφίσες οι οποίες μεταδίδουν το μήνυμα ότι «πωλούνται διαβατήρια».

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα