«Δεν προβλέπεται θερμό επεισόδιο-H Τουρκία παίζει μόνη της»

Στην Ανατολική Μεσόγειο δεν προβλέπεται θερμό επεισόδιο, αφού η Τουρκία παίζει μόνη της, δήλωσε ο πρώην Διοικητής της ΚΥΠ, αντιστράτηγος εν αποστρατεία Αντρέας Πενταράς στην Εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι».

Ο κ. Πενταράς επεσήμανε πως είναι λάθος η προσέγγιση που λέει πως όσα πράττει ο Ερντογάν τώρα, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, είναι μόνο για προεκλογικούς σκοπούς. «Αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής

εναντίον Κύπρου και Ελλάδας, να καταστεί μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη μέχρι το 2023 και να ηγεμονεύσει των μουσουλμανικών χωρών της Μέσης Ανατολής, του Περσικού Κόλπου, των Βαλκανίων, του Καυκάσου κλπ.

Με αφορμή τον χάρτη που δημοσίευσε προεκλογικά το κόμμα των Γκρίζων Λύκων του Μπαχτσελί, στον οποίο συμπεριλαμβάνει την Κύπρο ως επαρχία της Τουρκίας, ο κ. Πενταράς αναφέρθηκε και στα σχέδια Νιχάτ Ερίμ το 1956 για διχοτόμηση και επανάκτηση της Κύπρου.

Στόχος μας, όπως είπε, σε οποιοδήποτε σχέδιο λύσης, θα πρέπει να είναι η διατήρηση και κατοχύρωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

«Μόνοι μας δεν μπορούμε, έχουμε όμως την Ελλάδα ως κύριο σύμμαχο και στήριγμα σε αυτή την προσπάθεια», είπε, σημειώνοντας πως με την κατάσταση έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει και στη σύναψη αμυντικών συμμαχιών με άλλες φιλικές χώρες, όπως το Ισραήλ.

Ο αγωγός East Med, όπως είπε, παρέχει μια δυνατότητα για σύναψη αμυντικών συμμαχιών μεταξύ των χωρών από τις ΑΟΖ των οποίων θα περάσει ο αγωγός. «Πρέπει να υπάρξει δημιουργία ενός Task Force από τις χώρες που θα συμμετάσχουν στον αγωγό, Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και, ενδεχομένως, την Αίγυπτο.

Ο κ. Πενταράς αποκάλυψε, μάλιστα, πως όταν ήταν Διοικητής της ΚΥΠ, σε συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Μοσάντ στο Ισραήλ, είδε την πρόθεση των Ισραηλινών να συνεργαστούν με την Κύπρο, αφού τους προσφέρει ένα χρήσιμο στρατηγικό βάθος.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη σημασία ενός ενδεχόμενου αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα