Πέθανε ο πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης Μάρβιν Μίνσκι

Την περασμένη Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, πέθανε ο πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης, Μάρβιν Μίνσκι, μετά από εγκεφαλική αιμορραγία.

Ο 88χρονος είχε συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία «σκεπτόμενων» μηχανών και το έργο του οδήγησε στην ανάπτυξη υπολογιστών που «κατανοούν» φωνητικές εντολές και νικούν στο σκάκι ακόμα και τους καλύτερους παίκτες.

Η μεγαλύτερη συμβολή του Μίνσκι στον κλάδο των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης ήταν η θεωρία που είχε αναπτύξει, σύμφωνα με την οποία ούτε η νοημοσύνη του ανθρώπου, αλλά ούτε και ενός μηχανήματος αποτελούν

μια ενιαία διαδικασία. Αντ΄ αυτού, όπως ο ίδιος υποστήριζε, η νοημοσύνη προκύπτει από την αλληλεπίδραση πολλών διεργασιών σε μια «κοινωνία του νου».

«Ο Μάρβιν στην ουσία κατάλαβε ότι η σκέψη δεν είναι ένα πράγμα, αλλά αποτελεί ένα δυσάρεστο χάος πολλών χαζών πραγμάτων τα οποία συνεργάζονται, όπως σε μια κοινωνία», δήλωσε ο Ντάνι Χιλς, πρώην μαθητής του Μίνσκι.

Η διορατικότητα του Μίνσκι οδήγησε στην ανάπτυξη ευφυών συστημάτων, ενώ κατασκεύασε τον πρώτο υπολογιστή ο οποίος ήταν ικανός να «μάθει» μέσω συνδέσμων οι οποίοι μιμούνταν τους ανθρώπινους νευρώνες.

Η επιστήμη και η τεχνολογία είχαν τραβήξει το ενδιαφέρον του Μίνσκι από μικρή ηλικία. Γεννηθείς το 1927 στη Νέα Υόρκη, ο Μίνσκι αποφοίτησε το 1950 από το Χάρβαντ, ενώ το 1954 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

Πηγή: Protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα