Περισσότερο φως από την ερευνητική στο σκάνδαλο του Συνεργατισμού

Στοιχεία και αριθμούς αναφορικά με την αύξηση της εποπτικής πίεσης για δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, από την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, έδωσε σε κατάθεση στην Ερευνητική Επιτροπή, το μέλος της Επιτροπείας της τράπεζας, Πανίκος Πούρος.

«Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου κάλεσε

την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, στις 11 Αυγούστου 2017, να μειώσει τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις, από 7,2 δισ. ευρώ σε 5,4 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1,8 δισ.μέσα σε οκτώ μήνες! Σε διαφορετική περίπτωση, θα έμπαινε ο μηχανισμός εξυγίανσης», τόνισε.

Με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Πούρος, η Συνεργατική θα έπρεπε να μειώνει ανά μήνα τα ΜΕΔ, κατά 225 εκ. ευρώ, για να πετύχει τον στόχο της.

«Ήταν κάτι το άπιαστο. Ένιωθα πως ό,τι και να κάναμε για την εξεύρεση κεφαλαίων και τη μείωση των ΜΕΧ, δεν θα καταφέρναμε οτιδήποτε το ουσιαστικό», είπε.

Ο Πανίκος Πούρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Συνεργατική θα μπορούσε να επιβιώσει, αν έβγαιναν από το σύστημά της οι ΜΕΧ με την ίδρυση του φορέα διαχείρισης, όσο ήταν ακόμα εν ζωή. Αν δινόταν χρόνος, πρόσθεσε, οι ΜΕΧ θα μπορούσαν να μειωθούν δραστικά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και με την συμβολή της «Altamira».

Με την πώληση του καλού κομματιού της Συνεργατικής στην Ελληνική Τράπεζα, οι ευρωπαίοι επόπτες πέτυχαν «με ένα σμπάρο τρία τριγώνια, κατά την έκφραση του κ. Πούρου.

- «Πρώτον, να βγάλουν 6 δισ. ευρώ έξω από το τραπεζικό σύστημα.

- Δεύτερον, το 'καλό' κομμάτι να πάει σε μια από τις συστημικές τράπεζες για να μειώσει τις ΜΕΧ της.

-Τρίτον, να φύγει το κράτος από την τράπεζα αμέσως».

Το μέλος της Επιτροπείας εξέφρασε την άποψη πως η πώληση του καλού κομματιού της Συνεργατικής, βοηθά το τραπεζικό σύστημα, επικαλούμενος την αναβάθμιση της οικονομίας, από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, τις τελευταίες βδομάδες.

Για το θέμα της απευθείας ανάθεσης στην Altamira της διαχείρισης των ΜΕΔ της Συνεργατικής, ο κ. Πούρος ανέφερε πως ο ίδιος ψήφισε εναντίον της συγκεκριμένης πρόταση. Θεωρούσε, όπως εξήγησε, πως έπρεπε να γίνουν επαφές και με άλλες εταιρείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα