Περιορισμοί στις μετακινήσεις: "Ενδεχόμενο να δούμε περιστατικά κοσμοσυρροής"

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Κύπρος αλλά και ολόκληρος πλανήτης λόγω του κορωνοϊού.

Τα κράτη αναγκάζονται καθημερινά να εφαρμόσουν νέα, σκληρότερα μέτρα με στόχο να περιορίσουν την επέκταση του ιού, μέτρα που οι πολίτες κάθε κοινωνίας είναι αναγκασμένοι να προσαρμόσουν στην καθημερινότητα τους όσο και να τους δυσκολεύει και αλλάζει τη ρουτίνα τους.

Οι επαγγελματίες υγείας αποτελούν την πρώτη γραμμή του μετώπου στον αγώνα για την αναχαίτηση

του ιού και οι συμβουλές καθώς και οι προτάσεις τους είναι ανεκτίμητες τη δεδομένη στιγμή.

Το SigmaLive ήρθε σε επικοινωνία με τη  Δρ. Άντρη Παναγιώτου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στη Δημόσια Υγεία στο Διεθνές Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής και Δημόσιας Υγείας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η οποία κλήθηκε να απαντήσει στο αν ο παράγοντας "ηλικία" παίζει ρόλο στην εξάπλωση και στην επιδείνωση της υγείας ενός φορέα του ιού». Ανέφερε ότι «ενώ η ηλικία δεν φαίνεται να επηρεάζει τη μεταδοτικότητα ενός ατόμου, τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα, καθώς και άτομα με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά ζητήματα, διαβήτη, υπέρταση, καρδιαγγειακή νόσο, κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν πιο σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές από τη νόσο».

Σε σχετική ερώτηση για το «πότε ο κορωνοϊός θα φτάσει στο απόγειο της εξάπλωσης του και πότε αναμένεται να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην κοινωνία μας», απάντησε ότι «αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί με σιγουριά αυτή τη στιγμή. Παρατηρώντας, όμως, τα δεδομένα από άλλες χώρες, όπως η Ιταλία η οποία τώρα αρχίζει να βλέπει μία μείωση, και με βάση τα μέχρι στιγμής κρούσματα και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κορύφωση της επιδημίας θα είναι γύρω στις επόμενες δύο εβδομάδες, λόγω κρουσμάτων που έχουν ήδη επιμολυνθεί. Το πότε αναμένεται να υποχωρήσουν τα κρούσματα εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, ο πιο σημαντικός από τους οποίους είναι η συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί», είπε. 

Κλήθηκε επίσης να καταθέσει τη γνώμη της για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με στόχο το περιορισμό του ιού, αναφέροντας ότι «συμφωνώ με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Η μόνη μου αντίρρηση είναι η ώρα έναρξης στις 6 μμ αντί στις 6 πμ και ο λόγος είναι ότι σήμερα πολύ πιθανόν να δούμε περιστατικά κοσμοσυρροής έξω από καταστήματα πριν την εφαρμογή του μέτρου το απόγευμα. Καταλαβαίνω, όμως, τις τεχνικές δυσκολίες έναρξης ενός τέτοιου μέτρου και θα ήθελα να τονίσω τη σημασία εφαρμογής του από όλους, για να έχει την επίδραση που αναμένουμε στη μείωση νέων κρουσμάτων».

Για το ζήτημα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες και αφορά στο lockdown και αν είναι το ιδανικό μέτρο που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση, απάντησε ότι «δεν υπάρχει ιδανικό μέτρο ή ιδανική συνταγή, ειδικά σε μία πανδημία νέου ιού για τον οποίο ακόμα μαθαίνουμε. Ένα lockdown δεν θα ήταν απαραίτητο αν όλοι συμμορφωνόμασταν εξαρχής και αποφεύγαμε τις μη απαραίτητες μετακινήσεις. Δεδομένου ότι αρκετοί συμπολίτες μας για οποιονδήποτε λόγο δεν συμμορφώνονται και δεν έχουμε χρόνο να τους πείσουμε, κατανοώ την άποψη του ΠΙΣ».

Τέλος πρόσθεσε ότι «τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν τα κατάλληλα. Σύμφωνα και  με τις οδηγίες του ΠΟΥ, θα πρέπει να συνεχιστεί η εντατική ιχνηλάτηση επαφών και διαγνωστικές εξετάσεις σε επαφές».
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Περιορισμοί, Ενδεχόμενο,periorismoi, endechomeno