Περιφερειακή ανάπτυξη και συνοχή μετά το 2020: Το νέο πλαίσιο με μια ματιά

Η Πολιτική Συνοχής αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηρίζοντας τη βελτίωση όλου του φάσματος της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών σε όλες τις περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την περίοδο 2021-2027, ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο εκσυγχρονισμός της Πολιτικής Συνοχής, δίνοντας έμφαση σε πέντε συγκεκριμένες προτεραιότητες οι οποίες μπορούν να δώσουν πιο απτά αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα, για την περίοδο 2021-2027, αναμένεται ότι οι επενδύσεις της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ θα στοχεύουν στις πιο κάτω πέντε προτεραιότητες:  

Μια εξυπνότερη
Ευρώπη, μέσω της καινοτομίας, της ψηφιοποίησης, του οικονομικού μετασχηματισμού και της στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεωνΜια πιο πράσινη Ευρώπη χωρίς ανθρακούχες εκπομπές, που εφαρμόζει τη συμφωνία του Παρισιού και επενδύει στην ενεργειακή μετάβαση, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγήςΜια πιο συνδεδεμένη Ευρώπη, με στρατηγικά δίκτυα μεταφορών και ψηφιακά δίκτυαΜια πιο κοινωνική Ευρώπη, που υλοποιεί τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και στηρίζει την ποιοτική απασχόληση, την εκπαίδευση, τις δεξιότητες, την κοινωνική ένταξη και την ίση πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψηΜια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες, με τη στήριξη των αναπτυξιακών στρατηγικών που καταρτίζονται σε τοπικό επίπεδο και της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης σε όλη την ΕΕ.

Για τη νέα προγραμματική περίοδο, η Πολιτική Συνοχής θα συνεχίσει, όπως και πριν, να επενδύει σε όλες τις περιφέρειες, ακολουθώντας ωστόσο συγκεκριμένα κριτήρια. Αρχικά, οι διαφορετικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαιρούνται σε τρεις βασικές κατηγορίες, ανάλογα με το επίπεδο ανάπτυξής τους (λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, περιφέρειες σε μετάβαση και τις περισσότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες), ενώ η μέθοδος κατανομής των πόρων θα εξακολουθήσει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Ωστόσο, νέα κριτήρια προστίθενται με σκοπό την πιο αποτελεσματική κατανομή των πόρων και την αντιμετώπιση προβλημάτων ανάλογα με τις κατά τόπους ανάγκες (π.χ. ανεργία των νέων, χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, κλιματική αλλαγή καθώς και υποδοχή και ένταξη των μεταναστών). Έμφαση επίσης θα συνεχίσει να δίνεται στις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες της ΕΕ, οι οποίες θα συνεχίσουν λαμβάνουν ειδική στήριξη.

Επίσης, και λαμβάνοντας ως μάθημα τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και τη σημασία τόσο της ευελιξίας και προσαρμοστικότητας εργαλείων και θεσμών όσο και της συνεργασίας σε τοπικό, περιφερειακό, διασυνοριακό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, το νέο πλαίσιο συνδυάζει την αναγκαία σταθερότητα στον προγραμματισμό των επενδύσεων με το κατάλληλο επίπεδο δημοσιονομικής ευελιξίας για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων γεγονότων. Για παράδειγμα, σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, ειδική διάταξη καθιστά ευκολότερη την κινητοποίηση πόρων της ΕΕ από την πρώτη ημέρα.

Το νέο πλαίσιο έχει λοιπόν ως στόχο να ανταποκριθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στις παλιές και νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες της ΕΕ με επίκεντρο το σύνολο των πολιτών της ΕΕ, με επίκεντρο τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Μάθε για τη συμβολή της Πολιτικής Συνοχής στην Κύπρο και πες μας τη δική σου εισήγηση για τα έργα τα οποία θα πρέπει να χρηματοδοτήσει η Πολιτική Συνοχής στην επαρχία, πόλη, χωρίο όπου διαμένεις. Σε περιμένουμε…

Keywords
Τυχαία Θέματα