ΠΕΟ: Αντιλαϊκή και αντεργατική η πολιτική της Κυβέρνησης

Η ΠΕΟ θα κλιμακώσει την αντεπίθεσή της ενάντια στην «αντιλαϊκή και αντεργατική», όπως τη χαρακτήρισε, πολιτική της Κυβέρνησης, είπε ο ΓΓ της συντεχνίας Πάμπης Κυρίτσης, μιλώντας σε εκδήλωση για την Πρωτομαγιά.

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι τα πραγματικά αποτελέσματα της πολιτικής της Κυβέρνησης είναι πως με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat,

η Κύπρος είναι σήμερα η χώρα με τον πιο ψηλό ρυθμό διεύρυνσης της κοινωνικής ανισότητας, με το πιο ψηλό ποσοστό μακροχρόνια άνεργων στην ΕΕ, με τον πιο ψηλό ρυθμό μείωσης των μισθών και με το ψηλότερο ποσοστό μετανάστευσης του πληθυσμού της.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «έχει παγώσει κάθε αναπτυξιακό έργο με αποτέλεσμα η ανεργία να βρίσκεται στα ύψη και δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά μακροχρόνια ανέργων να αντιμετωπίζουν πλέον θέμα όχι αξιοπρεπούς διαβίωσης, αλλά απλής επιβίωσης».

Είπε επίσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ότι «έχει ξηλωθεί το κοινωνικό κράτος, οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας καταρρέουν, οι συνταξιούχοι εξωθούνται σε φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, τα φοιτητικά επιδόματα και τα επιδόματα τέκνων κουτσουρεύτηκαν, η ΤΑ, τα ΣΚΕ και γενικά τα προγράμματα κοινωνικής παρέμβασης φυτοζωούν».

«Μαξιλάρια που να είναι αποτέλεσμα σκληρής λιτότητας και αιματηρών και ισοπεδωτικών περικοπών στις δαπάνες της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας, της παιδείας, των συνταξιούχων και της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι επίτευγμα. Αυτό στην καθημερινή γλώσσα ονομάζεται αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική για την οποία εκείνοι που την εφαρμόζουν πρέπει να ντρέπονται και να απολογούνται και όχι να πανηγυρίζουν» ανέφερε.

Έχοντας υπόψη, είπε ο ΓΓ της ΠΕΟ, «το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν μονόπλευρα και αποκλειστικά το κόστος της κρίσης και ότι η κοινωνική ανισότητα διευρύνεται χωρίς σταματημό, έχουμε αποφασίσει ότι είναι η ώρα για να περάσει το συνδικαλιστικό κίνημα δυναμικά στην αντεπίθεση».

Ήδη σε μια σειρά κλάδους, όπως είπε, «έχουμε καταφέρει να επαναφέρουμε όλα ή μέρος των παραχωρηθέντων».

Ειδικότερα αναφέρθηκε στην επαναφορά για ψήφιση του νομοσχεδίου που ετοιμάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχε αποσυρθεί μετά την εκλογή του κ. Αναστασιάδη, το οποίο προβλέπει ποινές σε όσους καταστρατηγούν τον νόμο για ίση μεταχείριση των εργαζομένων.

Είπε ακόμα ότι για πρώτη φορά κατοχυρώνεται νομοθετικά μετά την πρόσφατη συμφωνία, υποχρέωση των εργοδοτών στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, για ταμείο προνοίας 5% και καθορίζεται πενθήμερο και αργίες.

«Υποχρεώσαμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πρόθεση της για νομοθετική διαχείριση των όρων απασχόλησης και κατάργηση ουσιαστικά της συλλογικής σύμβασης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αντί αυτού καταλήξαμε σε συλλογική συμφωνία, με βάση την οποία από το 2017 θα επαναρχίσει η παραχώρηση προσαυξήσεων και ΑΤΑ» είπε.

Πρόσθεσε πως με τη σθεναρή στήριξη του ΑΚΕΛ και άλλων πολιτικών δυνάμεων, έχουν ανατραπεί οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και της Τρόικας, για ξεπούλημα και ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ και της Cyta.

«Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι τελευταία ολοένα και περισσότερο βλέπουμε τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να μας κουνά συνεχώς απειλητικά το δάκτυλο. Είναι γιατί οι αγώνες των εργαζομένων και οι κοινωνικές διεκδικήσεις, χαλούν το success story που προσπαθούν τόσο έντονα να μας πουλήσουν» είπε.

Εμείς, σημείωσε, «υπεύθυνα όπως πάντα, αλλά και αποφασιστικά αυτή την πορεία αντεπίθεσης θα την συνεχίσουμε και θα την κλιμακώσουμε».

Ο Πρόεδρος της ΝΤΕΒ-ΙΣ Χασάν Φελέκ είπε, σε δικό του χαιρετισμό, πως «απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και στην προσπάθεια εξαφάνισης των εργατικών κατακτήσεων, οι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι εργαζόμενοι πρέπει να πυκνώσουν τον κοινό ταξικό τους αγώνα».

Πρόσθεσε πως «οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες μέσα στις οποίες βρισκόμαστε μας δείχνουν πόσο απαραίτητη και αναγκαία συνεχίζει να είναι η επανένωση της πατρίδας και του λαού μας».

«Η συνέχιση της μη λύσης σημαίνει για τους εργαζόμενους και για το λαό μας, συνέχιση της αστάθειας και της αμφισβήτησης του μέλλοντος μας» ανέφερε.\

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα