ΠΕΟ - DEV-IS: Επείγουσα λύση στο Κυπριακό

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι βιώνουν στην πατρίδα μας τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, γεγονός που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τα κοινά ταξικά συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων και την ανάγκη για εντατικοποίηση των αγώνων και της αλληλεγγύης των εργαζομένων.

Αυτό αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της ΠΕΟ και της τουρκοκυπριακής συνδικαλιστικής οργάνωσης DEV-IS, που εκδόθηκε ύστερα από σημερινή συνάντησή τους στα κεντρικά γραφεία της ΠΕΟ.

Τονίζεται ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι δύο οργανώσεις θεωρούν ότι η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της χώρας και του λαού παραμένει κοινή, κορυφαία προτεραιότητα και επείγουσα ανάγκη.

Η ΠΕΟ και η DEV-IS εκφράζουν λύπη και ανησυχία για το γεγονός ότι οι συνομιλίες έχουν διακοπεί και σημειώνουν ότι η στασιμότητα στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό πρόβλημα σήμερα είναι πολύ επικίνδυνη και ζημιωμένος από το αδιέξοδο είναι ο Κυπριακός λαός στο σύνολό του.

Οι δύο οργανώσεις καλούν τους δύο ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και με δημιουργική προσέγγιση να προχωρήσουν από κοινού σε μια διαπραγματευτική διαδικασία, με διαφύλαξη των μέχρι σήμερα συγκλίσεων. Οι δικοινοτικές συνομιλίες, αναφέρεται, είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες και για μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και θα την καταστήσει ελεύθερη, ανεξάρτητη και αποστρατικοποιημένη, κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων.

Οι δύο οργανώσεις παραμένουν σταθερά δεσμευμένες στην προσπάθεια για λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή διαλαμβάνεται στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Ο κυπριακός λαός, με τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της χώρας μας, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο οργανώσεων, θα μπορεί να εργαστεί για καθολική πρόοδο σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, στα πλαίσια μιας ενωμένης οικονομίας, με ένα ενιαίο σύστημα εργασιακών σχέσεων και ενιαίων συνθηκών εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

"Οι ενεργειακοί πόροι στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου πρέπει να αξιοποιηθούν ως καταλύτης για μια λύση του Κυπριακού, η οποία θα επανενώνει τη χώρα και θα ενισχύει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της. Η όποια κοινωνική ευημερία προέλθει από την αξιοποίηση αυτού του πλούτου, να κατανέμεται δίκαια και ισότιμα σε όλους τους πολίτες της επανενωμένης, ομοσπονδιακής, Κυπριακής Δημοκρατίας", προστίθεται.

Όσον αφορά τα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου, οι δύο οργανώσεις ζητούν την όσο το δυνατόν πιο σύντομη διάνοιξή τους.

Αναφορικά με το κοινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκε το 2017, οι δύο οργανώσεις εκτίμησαν ότι έχουν υλοποιηθεί με επιτυχία πολλές και σημαντικές δράσεις και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους γι' αυτό.

Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων για το 2018, το οποίο θα αναπτυχθεί και στις δύο πλευρές, θα περιλαμβάνει διοργάνωση εκδηλώσεων με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, συμμετοχή στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη μνήμη των Καβάζογλου και Μισιαούλη, κοινό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, κοινές εκδηλώσεις προς τιμή των 70 χρόνων από τους μεγάλους απεργιακούς αγώνες του 1948 και εκδηλώσεις έκφρασης διεθνούς αλληλεγγύης με αγωνιζόμενους λαούς.

Οι δυο οργανώσεις σημειώνουν ότι οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης

Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αναφέρουν, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επεμβάσεις, με στόχο την επιβολή των σχεδιασμών τους και τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πόρων - η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού οδηγεί τους λαούς στην αιματοχυσία και τον θάνατο, την καταστροφή χωρών και την προσφυγοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων.

"Στην Ευρώπη, οι κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις εφαρμόζουν αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας και προωθούν ένα αντεργατικό πλαίσιο που διευκολύνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, είναι η άνοδος του ρατσισμού και των φασιστικών ακροδεξιών δυνάμεων", προστίθεται.

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα