Πενταράς: Υπάρχουν ευθύνες για μη θωράκιση της ΑΟΖ (VID)

Τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλο ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί θερμό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου σχολίασε στην Εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα ο αντιστράτηγος ε.α. και πρώην διοικητής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ανδρέας Πενταράς.

Για την περίπτωση του Αιγαίου είπε πως η πιθανότητα θερμού επεισοδίου δεν είναι τωρινή, αλλά χρονολογείται εδώ και 20 - 25 χρόνια, όταν η Τουρκία άρχισε να προβάλλει

απαιτήσεις στο Αιγαίο όσον αφορά το FIR, τα θέματα υφαλοκρηπίδας κτλ. «Στο παρελθόν είχαμε θερμά επεισόδια που προκλήθηκαν από τυχαία γεγονότα και λάθη, και όχι εσκεμμένα», είπε.

Όπως εξήγησε, θερμό επεισόδιο σημαίνει χρήση πυρών, δηλαδή χρήση των οπλικών συστημάτων των αεροσκαφών ή των πλοίων. Επιπλέον, στον αέρα σημαίνει τη σύγκρουση αεροσκαφών ή στη θάλασσα δυο σκαφών. Αν δεν γίνουν σε αυτό το πλαίσιο προσπάθειες αποκλιμάκωσης, μπορεί να επέλθει ρήξη που να συνοδευτεί μετά με πόλεμο.

Τα Ίμια, συνέχισε, ήταν θερμό επεισόδιο, αλλά προσχεδιασμένο. Σήμερα δεν πρέπει να μιλούμε για προσχεδιασμένο θερμό επεισόδιο. «Η Τουρκία σχεδιάζει πολύ καλά τις ενέργειές της και η σημερινή αναλογία δυνάμεων στον Αιγαίο δεν της επιτρέπει να κάνει τέτοιους σχεδιασμούς, αφού γνωρίζει πως, αν δημιουργήσει επεισόδιο και το κλιμακώσει σε σύγκρουση, δεν θα βγει κερδισμένη. Αυτό, βέβαια, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε για το μέλλον, αν προμηθευτεί το αντιπυραυλικό σύστημα s-400», εξήγησε.

Στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία ενεργεί μόνη της, είπε και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θα έπρεπε η Κυπριακή Δημοκρατία από το 2004 που ξεκίνησε η διαδικασία εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου στην ΑΟΖ να είχε οργανώσει ανάλογα την ασφάλειά της. «Υπάρχουν ευθύνες για το ότι αυτό δεν έγινε και ίσως κάποτε αυτές αναζητηθούν και αναληφθούν, διότι δεν είναι δυνατό από τις 500 εκ. λίρες που ξοδεύαμε το 2003 να πέσαμε στις 60 και 65 εκ. λίρες. Θα μπορούσαμε και με τα χρήματα του ταμείου αμυντικής θωράκισης να είχαμε και Ναυτικό και Αεροπορία», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα