Πενταμερής: Το φύλλο συκής στη διχοτόμηση

Σε φύλλο συκής της επιθετικής προκλητικότητας του Ταγίπ Ερντογάν εξελίσσεται η πιθανή συμμετοχή της Τουρκίας σε μιαν άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό. Η Άγκυρα προσδοκά ότι με τη συμμετοχή της θα γλιτώσει από την επιβολή  κυρώσεων της ΕΕ, παρότι τώρα, λόγω της αντιπαράθεσης με τη Γαλλία,  τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Εφόσον η ΕΕ δεν επέβαλε κυρώσεις στην Άγκυρα, ο Ερντογάν επιβάλλει κυρώσεις στα γαλλικά προϊόντα και ξεσηκώνει

τους μουσουλμάνους σε όλον τον κόσμο και δη εντός της ΕΕ. Εκεί είναι που επιδιώκει να κτυπήσει την Ευρώπη. Στο ίδιο της το σπίτι είτε με κοινωνικές αναταραχές είτε με νέα τρομοκρατικά κτυπήματα.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η στρατηγική της Τουρκίας έχει τρία σκέλη: 1. Να βρει άλλοθι μέσω της Πενταμερούς. 2. Να θέσει τις συνομιλίες σε νέα βάση. 3. Εάν αποτύχει αυτή η προσπάθεια, εάν δεν αποδεχθεί ο Πρόεδρος τις νέες τουρκικές θέσεις, να προχωρήσει η Άγκυρα στη λογική νέων προσπαθειών αναγνώρισης και πρόκλησης νέων τετελεσμένων στην Αμμόχωστο, για να δημιουργηθεί νέο εσωτερικό πρόβλημα μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, που θα οξυνθεί λόγω των βουλευτικών εκλογών.

Ο Ερντογάν μεταφέρει τα όποια εσωτερικά του προβλήματα, και δη της πτώσης της λίρας και του πληθωρισμού, στο Κυπριακό, στο Αιγαίο και στην ΕΕ. Επιδιώκει, δε, να βρει συμμάχους, όχι μόνο στο Κατάρ, αλλά και σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο, σβήνοντας, ταυτοχρόνως, τις φωνές της εσωτερικής αντιπολίτευσης.


Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα