Γιατί ο Κιμ θέλει να συναντήσει τώρα τον Τραμπ;

Την αποκλιμάκωση της έντασης και το άνοιγμα διαλόγου από το ίδιο επίπεδο ισχύος, επιδιώκει η συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Μάιο ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και στον ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο διεθνολόγος και Προϊστάμενος Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ με κινήσεις ή με αποφάσεις του μονοπωλεί το ενδιαφέρον και εκπλήσσει

την παγκόσμια κοινότητα, κάτι που είχε διαφανεί ούτως ή άλλως από την προεκλογική του εκστρατεία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κο Χρυσοστόμου, για κάποιον που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο, η πρωτοβουλία του Βορειοκορεάτη ίσως να μην αποτελεί τελικά τόσο μεγάλη έκπληξη, καθώς κατά το πρόσφατο παρελθόν είχαν γίνει ενέργειες προς εκτόνωση της κατάστασης από την Βόρειο προς τη Νότιο Κορέα, με την «σιωπηρή» σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ, έχοντας ως αφορμή τους πρόσφατους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο Κιμ έκανε μια προφορική πρόσκληση η οποία έγινε δεκτή από τον Τραμπ και αναμένεται μέχρι τα μέσα Μαΐου να υπάρξει μια συνάντηση. Είναι ένα πολύ θετικό βήμα για εκτόνωση της κατάστασης, καθώς έχει προηγηθεί μια μεγάλη ένταση με αφορμή την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, ενώ ανησυχητικό ήταν ότι πάνω στην κεφαλή των πυραύλων είχε πυρηνική γόμωση, γεγονός που έκανε την κατάσταση ακόμα πιο επικίνδυνη», είπε.

Από την άλλη πλευρά και συγκεκριμένα από τη Νότιο Κορέα, υπήρξαν αποφάσεις σε συντονισμό με τις ΗΠΑ για στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή που δημιουργούσαν μια έντονη κατάσταση.

Το μεγάλο «γιατί;»

Ερωτηθείς γιατί ο Βορειοκορεάτης ηγέτης άρχισε να κάνει «ανοίγματα» προς την δύση, ο κ. Χρυσοστόμου απάντησε ότι εν τέλει δεν αποδεικνύεται τόσο «τρελός», «ανώριμος» ή επιπόλαιος όπως αρχικά πολλοί αναλυτές έγραφαν.

«Εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρώσει έναν αρχικό σχεδιασμό του πυρηνικού του προγράμματος, έχει ολοκληρώσει τις δοκιμές που ήθελε για να μπορέσει να γνωρίζει ποια είναι η στρατιωτική και πυρηνική δύναμή του και εφόσον έχει ολοκληρώσει αυτό το πράγμα είναι έτοιμος από μια θέση πιο ισχυρή, να μπει σε έναν διάλογο», σημείωσε προσθέτοντας ότι οι στόχοι του είναι οι εξής:

Να πέσουν οι τόνοι και να σταματήσει η όξυνση στην περιοχή, μιλώντας πλέον όχι από θέση άμυνας αλλά από θέση «ίσος προς ίσον», όσον αφορά στην πυρηνική δύναμη.Να μπει σε διάλογο για μια συμφωνία για το πυρηνικό οπλοστάσιο, όπως έγινε παλαιότερα με το Ιράν.Να καταφέρει να άρει το οικονομικό εμπάργκο και τον αποκλεισμό της Βόρειας Κορέας.

Στην παρατήρηση ότι σύμφωνα με τα διεθνή ντοκιμαντέρ τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Βορείου Κορέας είναι σοβαρά, με αρκετούς να μην έχουν ούτε τα απαραίτητα, την ώρα που ζουν την παγκόσμια απομόνωση, ο κ. Χρυσοστόμου απάντησε ότι ανάμεσα στις στρατηγικές επιδιώξεις του Κιμ είναι η σταδιακή επίλυση των οικονομικών του προβλημάτων μέσα από στην εξωστρέφεια και την επαφή με την δύση.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ επιδιώκουν την πλήρη «αποποινικοποίηση» της Βορείου Κορέας, ώστε αυτή να μην αποτελεί απειλή στην περιοχή.

«Ωστόσο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθεί η χρυσή τομή, ιδιαίτερα αν επικεφαλής βρίσκονται προσωπικότητες όπως οι δύο νυν ηγέτες», είπε.

Επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ

Όσον αφορά στο ζήτημα της επιβολής δασμών ύψους 15% από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα από τρίτες χώρες και ύψους 3% στο αλουμίνιο, τις οποίες υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ προκαλώντας παγκόσμιο σοκ στις αγορές, σύμφωνα με τον κο Χρυσοστόμου αυτό έχει στόχο να πιέσει τις αγορές προς όφελός του και να ενισχύσει τις εγχώριες βιομηχανίες.

Σημειώνεται ότι από την πολιτική των δασμών έχουν εξαιρεθεί ο Καναδάς, το Μεξικό και ίσως η Αυστραλία με την στόχευση να στρέφεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Κίνα.

«Υπάρχουν έντονες ανησυχίες στην παγκόσμια σκακιέρα, ότι στην ουσία πρόκειται για την έναρξη ενός οικονομικού και εμπορικού πολέμου των ισχυρών κι ένα πλήγμα προς το ελεύθερο εμπόριο και την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων», είπε προσθέτοντας ότι έχουν υπάρξει ήδη αντιδράσεις από την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ότι πρόκειται για κατάσταση όπου όλο χάνουν.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι μια σειρά από χώρες όπως η Γερμανία, η οποία αναμένεται να πληγεί περισσότερο από άλλες από αυτό το μέτρο, τονίζοντας ότι ίσως υπάρξιουν «αντίμετρα», φέρνοντας ως παράδειγμα τις εξαγγελίες του ίδιου του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές μπέρμπον, καπνού και άλλων προϊόντων από τις ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα