Πενς: Ψήφισε για 8η φορά για τον διορισμό Μπρόουμπακ

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ψήφισε χθες για όγδοη φορά στη Γερουσία, προκειμένου να διασώσει τον αμφιλεγόμενο διορισμό του κυβερνήτη του Κάνσας Σαμ Μπρόουμπακ για τη θέση του πρεσβευτή επί τιμή για τη διεθνή θρησκευτική ελευθερία.

Ήταν η δεύτερη ψηφοφορία στην οποία συμμετείχε χθες ο Πενς, καθώς στην αρχική ψηφοφορία διαμορφώθηκε ισοψηφία 49-49.

Με τη συμμετοχή του στη δεύτερη ψηφοφορία, επιβεβαιώθηκε ο διορισμός του Μπρόουμπακ, με τελικό αποτέλεσμα ψήφων 50-49.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν 51 έδρες στη Γερουσία, αλλά δύο Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές δεν ήταν παρόντες. Ο Τζον Μακέιν μάχεται κατά του καρκίνου στην Αριζόνα, ενώ ο Μπομπ Κόρκερ από το Τενεσί, βρίσκεται στο Νταβός για τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Στη διάρκεια της πολιτικής διαμάχης για το φορολογικό νομοσχέδιο το φθινόπωρο, οι Δημοκρατικοί υποστήριξαν τη μείωση της φορολογίας στο Κάνσας, την οποία και υποστήριξε ο Μπρόουμπακ. Ωστόσο, αργότερα, οι αλλαγές αυτές ανακλήθηκαν με δεδομένη την κακή κατάσταση της οικονομίας στην αναφερόμενη πολιτεία. Ο Μπρόουμπακ, που έχει διατελέσει γερουσιαστής, κατά τους προηγούμενους μήνες κινητοποιήθηκε στο Καπιτώλιο, προκειμένου οι γερουσιαστές να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του.

Οι Δημοκρατικοί εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και κατά την πρώτη ακρόαση για τον διορισμό του Μπρόουμπακ, που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο. Στην ακρόαση εκείνη, ο Γερουσιαστής Τιμ Κέιν από τη Βιρτζίνια τον είχε ρωτήσει εάν υπάρχει κάποια περίπτωση, στην οποία, η θρησκευτική ελευθερία μπορεί να δικαιολογήσει “την απαγγελία κατηγοριών, τη φυλάκιση ή την εκτέλεση κάποιου” με δεδομένο το σεξουαλικό του φύλο. “Δεν ξέρω εάν θα μπορούσε να συμβεί και σε ποια περίπτωση, αλλά θα εξακολουθήσω την υλοποίηση των πολιτικών που εφάρμοσα στην προηγούμενη κυβέρνηση, δουλεύοντας γι’ αυτά τα διεθνή θέματα”, απάντησε ο Μπρόουμπακ.

Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ από το Νιου Τζέρσι υποστήριξε χθες στην ολομέλεια της Γερουσίας, ότι η παραπάνω τοποθέτηση του Μπρόουμπακ δεν ήταν ικανοποιητική. “Ο κυβερνήτης Μπρόουμπακ δεν μπορούσε ν’ απαντήσει με ένα ξεκάθαρο ‘όχι’. Η καταδίκη τέτοιων τρομερών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει ν’ αποτελεί βάρος για κάποιον που επιδιώκει να εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή”, δήλωσε ο Μενέντεζ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “The Kansas City Star”, ο Μπρόουμπακ ξεκαθάρισε αργότερα την απάντησή του με γραπτή δήλωση, αναφέροντας: “Η άσκηση βίας ή διώξεων στο όνομα της θρησκείας κατά μελών της κοινότητας (LGBT) είναι λάθος. Επίσης, λάθος είναι και η δίωξη ή η άσκηση βίας επί τη βάσει του σεξουαλικού φύλου, της φυλής, της πίστης, της ηλικίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της εθνικής καταγωγής ή της ανικανότητας”, έγραψε ο Μπρόουμπακ.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Όριν Χατς από τη Γιούτα, κατευθυνόμενος προς τη χθεσινή ψηφοφορία για τον διορισμό του Μπρόουμπακ, ρωτήθηκε σχετικά για το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε, το οποίο δεν είναι σύνηθες για τις υποψηφιότητες πρώην γερουσιαστών. “Μερικές φορές, η πολιτική επισκιάζει τις φιλίες εδώ μέσα. Δεν θα έπρεπε”, απάντησε χαρακτηριστικά ο Χατς.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, προεδρεύει της Γερουσίας κι έχει μια μοναδική σχέση με την Άνω Βουλή, ενώ μπορεί να ψηφίσει στις περιπτώσεις που οι ψήφοι μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών ισοψηφούν, με στόχο την επίτευξη πλειοψηφίας. Το μέτρο αυτό, θεσπίστηκε στη δεκαετία του 1870.

Στη διάρκεια της αντιπροεδρίας του Πενς, οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν μία μικρή πλειοψηφία στη Γερουσία. Το πολιτικό αυτό γεγονός αύξανε τις πιθανότητες ισοψηφιών, Για όλο το 2017, οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν υπό τον έλεγχό τους 52 έδρες έναντι 48 των Δημοκρατικών, επί συνόλου 100 εδρών. Οι αριθμοί αυτοί άλλαξαν σε 51-49 τον Ιανουάριο, μετά την ορκωμοσία του Δημοκρατικού Νταγκ Τζόουνς, που κέρδισε τις έκτακτες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Αλαμπάμα.

Οι ισοψηφίες θεωρούνται πιθανές με τη σημερινή σύνθεση της Γερουσίας, με έμφαση στις διαδικαστικές ψηφοφορίες όπως οι χθεσινές. Στις ψηφοφορίες αυτές, ο απαραίτητος αριθμός θετικών ψήφων μειώθηκε από τις 60 στις 50, το 2013.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα