Πεκίνο: Μυστήριο για την αποπομπή του Τσιν Γκανγκ

Ο πλέον πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ απαλλάχθηκε αιφνιδιαστικά από τα καθήκοντά του χθες, αφού είχε εξαφανισθεί επί έναν μήνα από την δημόσια ζωή, και το μυστήριο για την τύχη του πρώτης γραμμής κινέζου πολιτικού και στενού συνεργάτη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ παραμένει.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει την αποπομπή του Τσιν Γκανγκ.

Διαβάστε επίσης: Ο ΥΠΕΞ της Κίνας Τσιν Γκανγκ

απαλλάχθηκε των καθηκόντων του

«Σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, το Νέα Κίνα έχει ήδη δημοσιεύσει πληροφορίες, μπορείτε να τις επικαλεσθείτε», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μάο Νινγκ. «Οι διπλωματικές δραστηριότητες της Κίνας συνεχίζουν όλες να αναπτύσσονται».

Ποιος είναι ο Τσιν Γκανγκ;

Ορίσθηκε υπουργός Εξωτερικών στα τέλη του Δεκεμβρίου 2022.

Ο αγγλόφωνος 57χρονος διπλωμάτης καριέρας είχε περάσει πολλά χρόνια στην πρεσβεία της Κίνας στο Λονδίνο και χρημάτισε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου ήταν επικεφαλής του πρωτοκόλλου.

Ο Τσιν Γκανγκ είχε καταταχθεί από τον διεθνή Τύπο στην κατηγορία των «μαχητικών λύκων», κατηγορία που χαρακτηρίζει ορισμένους κινέζους διπλωμάτες που απαντούν με δριμύτητα τις δυτικές επικρίσεις για την Κίνα.

Το 2020, είχε δηλώσει ότι η εικόνα της Κίνας επιδεινώθηκε στις δυτικές χώρες διότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, κυρίως τα μέσα ενημέρωσης, δεν αποδέχθηκαν ποτέ το πολιτικό σύστημα και την οικονομική ανάπτυξη του ασιατικού γίγαντα.

Οταν διορίσθηκε στην θέση του πρεσβευτή της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρέθηκε στο προσκήνιο και πολλαπλασίασε τις δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις εξηγώντας την θέση της Κίνας στις διεθνείς υποθέσεις.

Μετά τον διορισμό του στο πόστο του υπουργού Εξωτερικών πολλαπλασίασε τις επισκέψεις στην Αφρική, την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία και υποδέχθηκε πλήθος ξένων αξιωματούχων στο Πεκίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP 

Keywords
Τυχαία Θέματα