Παυλόπουλος: Λύση με αποχώρηση στρατού - εποίκων

Ως κόκκινες γραμμές για τον Ελληνισμό χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, των εποίκων και την εναρμόνιση της λύσης με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, στα πλαίσια της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού.

«Δεν είναι νοητό να ησυχάσουμε ως Έλληνες, εάν το Κυπριακό δεν λυθεί, πριν απ’ όλα με την πλήρη αποχώρηση όλων των στρατευμάτων κατοχής και την αποχώρηση και του τελευταίου εποίκου.

Γιατί και οι έποικοι, κατά κάποιον τρόπο, είναι στρατεύματα κατοχής. Δεύτερον, η λύση

στο Κυπριακό πρόβλημα είναι λύση που είναι αποδεκτή, μόνον εφόσον εξασφαλίζει την πορεία της Κύπρου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Αυτές είναι πραγματικές κόκκινες γραμμές για μάς τους Έλληνες. Και λέω για μάς τους Έλληνες, γιατί ο Ελληνισμός είναι ενιαίος και αδιαίρετος», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Σε ό,τι αφορά στη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι ενόσω οι Τ/κ το επιθυμούν, η Τουρκία θα παραμείνει εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, η κυβέρνηση δηλώνει, διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι αυτή καταγράφεται, όμως, παραπέμπει τη συζήτηση του εν λόγω ζητήματος στις διαπραγματεύσεις σε μεταγενέστερο στάδιο.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αφήνει το θέμα των εγγυήσεων στην ευχέρεια των Τ/κ. Το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει ακόμα συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ούτε θα συμβεί αν δεν υπάρξει προηγουμένως συμφωνία σε πολλά άλλα θέματα», ανέφερε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τη δήλωση Τσαβούσογλου σχολίασαν και πολιτικά κόμματα, υπενθυμίζοντας, ταυτόχρονα, όσα προ ημερών, ανέφερε για το θέμα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα εγγυητικά της δικαιώματα στην Κύπρο.

Η Ελένη Χρυσοστόμου, Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων σημείωσε: «Είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία, αν πραγματικά ο κ. Ακιτζί επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, ν’ απαγκιστρώσει την Κύπρο από τα δεσμά της Τουρκίας».

Σε ανακοίνωση του, το ΕΥΡΩΚΟ σημειώνει: «Ο κ. Ερντογάν, προ ημερών, δήλωνε ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τα εγγυητικά της δικαιώματα στην Κύπρο. Το ίδιο επανέλαβε χθες και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, κάνοντας ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν συζητά κατάργηση των εγγυήσεων.

Ο Άντρος Κυπριανού, σ’ επικήδειο που εκφώνησε στην κηδεία του Λουκά Τσολάκη, του οποίου η τύχη αγνοείτο από το 1974, κάλεσε εκ νέου τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ν' αξιοποιήσει τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ. «Ελπίζουμε ότι τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θ’ ακούσει και θα συμμεριστεί τις λογικές εισηγήσεις μας και θα ξεφύγει από τις προεκλογικές εξάρσεις, που μόνο πίσω κράτησαν την υπόθεση της Κύπρου τα τελευταία δύο χρόνια.

Στο μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρει ότι το θέμα διάνοιξης οδοφραγμάτων αποτελεί μια συνεχή και εξελικτική διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα