Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον ποδολόγο

Η Ποδολογία ή Ποδιατρική είναι ένα σχεδόν άγνωστο επάγγελμα στην Κύπρο.

Η ποδολογία απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, και ασχολείται με τις παθήσεις των κάτω άκρων, εξηγεί στο SigmaLive η ποδολόγος Γεωργία Λιοπετρίτη. "Ένας ποδολόγος, μπορεί να εντοπίσει και να αξιολογήσει διάφορα προβλήματα στα πόδια και έχει τόσο προληπτικό, όσο και θεραπευτικό, όπου είναι δυνατόν, ρόλο".

Η κ. Λιοπετρίτη, τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία

διαφορά μεταξύ ποδολόγου και ποδίατρου επισημαίνοντας ότι ο επαγγελματίας υγείας που ονομαζόταν ποδίατρος μετονομάστηκε σε ποδολόγος έπειτα από ψήφιση νομοσχεδίου (Αρ. 75 (Ι)/2013), για σκοπούς κυρίως διευκρινιστικούς και προς αποφυγή σύγχυσης με τον κλάδο της Ιατρικής. Παρόλα αυτά, ο ποδολόγος - podiatrist παραμένει ο ίδιος επαγγελματίας υγείας με τα ίδια προσόντα και δράση όπως ο ποδίατρος.

Η ποδολογία, αναφέρει είναι ένα παραϊατρικό επάγγελμα που ασχολείται αποκλειστικά με τον άκρο πόδα. "Ένας ποδολόγος μπορεί να εντοπίσει, να αξιολογήσει και σε ορισμένες περιπτώσεις να παρέμβει θεραπευτικά σε διάφορα προβλήματα που συναντώνται στα πόδια. Ο ποδολόγος συνεργάζεται στενά με ορθοπεδικούς, δερματολόγους, ρευματολόγους, φυσιοθεραπευτές και ενδοκρινολόγους – διαβητολόγους, όπου γίνεται παραπομπή των ασθενών ανάλογα με το πρόβλημα".

Συχνά προβλήματα που βλέπουν οι ποδολόγοι είναι:

Κάλους, σκληρύνσεις και σκασμένες πτέρνεςΠαθήσεις νυχιών (γυρισμένα νύχια, μυκητιάσεις, πάχυνση, δυσμορφίες)Φροντίδα πληγώνΣκάθαρους (μυρμηγκιές)Επιπλοκές του Διαβήτη στο πόδι – πρόληψη και αντιμετώπισηΠροβλήματα βάδισης – πελματογράφημα και παροχή ορθοτικών πάτων

Στην Κύπρο, υπάρχει ο Παγκύπριος Σύλλογος Εγγεγραμμένων Ποδολόγων, ο οποίος διατηρεί Μητρώο ποδολόγων. Κάθε άτομο το οποίο ασκεί το επάγγελμα στη Κύπρο υποχρεούται – βάσει νόμου – να είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο για να εξασκήσει το επάγγελμα. Τα εγγεγραμμένα μέλη λαμβάνουν Πιστοποιητικό Εγγραφής από τον Έφορο του Υπ. Υγείας. Πληροφορίες για εγγεγραμμένα μέλη μπορείτε να πάρετε τόσο στο Υπ. Υγείας (22 605300), όσο και στην ιστοσελίδα του συνδέσμου www.podiatry.org.cy.

Keywords
Τυχαία Θέματα