ΠαΣΣΠ:Καταδικάζει «ανάρμοστη συμπεριφορά» εις βάρος του Υπ. Υγείας

Η Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων (ΠαΣΣΠ) καταδικάζει "τα πρόσφατα περιστατικά ανάρμοστης και απαξιωτικής συμπεριφοράς εις βάρος του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, τα οποία δεν συνάδουν με τη σοβαρότητα που οφείλει να διαπνέει τον δημόσιο λόγο των εκπροσώπων κάθε επιστημονικής –και όχι μόνο- κοινότητας".

"Παραμένοντας ανοιχτός στο διάλογο, με συμβιβαστικό και εποικοδομητικό πνεύμα, ο κ. Ιωάννου έχει επιδείξει απόλυτη προσήλωση στο να υλοποιήσει την ειλημμένη πολιτική απόφαση αυτής της κυβέρνησης για το ΓεΣΥ, με την ευρύτατη συναίνεση και στήριξη των πολιτικών

και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας, και όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος. Αυτή είναι η αποστολή του και αυτό πράττει", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠαΣΣΠ.

Συμπληρώνει ότι "οι κορώνες αδιαλλαξίας και κινδυνολογίας που ακούγονται από μερίδα των εμπλεκόμενων στη δημόσια συζήτηση για την Υγεία, ενώ μάλιστα τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση κοινών συνισταμένων στενεύουν επικίνδυνα, μόνο βαθιά απογοήτευση και δυσθυμία μπορούν να προκαλέσουν. Κατανοούμε και σεβόμαστε πλήρως τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις που διακατέχουν την ιατρική κοινότητα. Αυτές, ωστόσο, δεν πρέπει να αποτελούν αφορμή για προσωπικές επιθέσεις και για απόπειρες συνολικής υπονόμευσης του ΓεΣΥ, αλλά χρειάζεται να γίνουν εφαλτήριο για την εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων σε ρεαλιστικές βάσεις".

Εισηγείται την άμεση συγκρότηση μιας ομάδας κρούσης υπό την εποπτεία του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου, αποτελούμενης από ειδικούς εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους των ΠΙΣ, ΟΑΥ, ΟΚΥπΥ και άλλων συνεργαζόμενων φορέων με στόχο τη σύνταξη ενός οδοχάρτη, με προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα, για την εισαγωγή των απαραίτητων τροποποιήσεων και βελτιώσεων στο σύστημα, σε συνέχεια της εφαρμογής του σε πρωτογενές στάδιο και εφόσον θα έχουν διαπιστωθεί και καταγραφεί οι, αναμφισβήτητες, ελλείψεις και αστοχίες του.

Επίσης, επισημαίνει την άμεση αναγκαιότητα που υπάρχει να δοθεί σημαντική, όχι επικουρική ή συμπληρωματική, χρηματοδότηση στα κρατικά νοσηλευτήρια, καθώς μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο τα κρατικά νοσηλευτήρια θα αναβαθμιστούν ποιοτικά και θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πολιτών.

Η Συμμαχία αναφέρει τέλος ότι υπάρχουν ακόμη δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων, αρκεί να μην παραγνωρίζεται από καμία πλευρά ότι το ΓεΣΥ, σχεδιάστηκε ως έργο κοινωνικής μεταρρύθμισης για να διασφαλίσει, καθολικά και αλληλέγγυα, το αγαθό της υγείας στο σύνολο του πληθυσμού και δεν αποτελεί εμπορική συναλλαγή προς εξυπηρέτηση μεμονωμένων συμφερόντων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα