Παρουσίαση βιβλίου "Οι Άγνωστοι Στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ 1974"

Η τελική έκδοση του βιβλίου «Οι Άγνωστοι Στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ 1974» του Αθανάσιου Χρυσάφη, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου ώρα 6:30 το απόγευμα στη Δημοσιογραφική Εστία. Πρόκειται για ένα ογκωδέστατο βιβλίο, με τις προσωπικές μαρτυρίες των απλών πολεμιστών Ελδυκάριων κατά τις μέρες του 1974.

Η πρώτη παρουσίαση έγινε πριν αρκετά χρόνια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον Κώστα Μαυρίδη (τώρα ευρωβουλευτή), ο οποίος ανέλαβε και πάλι

την παρουσίαση της τελικής έκδοσης. Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο ίδιος, «το βιβλίο καταγράφει τη μαρτυρία του συγγραφέα και άλλων επιζώντων πολεμιστών της ΕΛΔΥΚ 1974, με επίκεντρο τη μάχη γύρω από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην Α΄ και Β΄ φάση της εισβολής. Το βιβλίο αποτελεί ζωντανή μνήμη γεμάτη αίμα, πόνο, αυταπάρνηση, ανδρεία και πικρή αλήθεια. Είναι άλλος ένας Τύμβος, όπως εκείνον στν Μακεδονίτισσα, που ορθώνεται αγέρωχος μέσα στον χρόνο για να συντρίβει κάθε προσπάθεια παραποίησης της ιστορικής αλήθειας.

Η ανάγνωση είναι ένα ταξίδι που οφείλει ο αναγνώστης να βιώσει μόνος του και χωρίς πολλές προειδοποιήσεις. Για να νοιώσει τη δίψα του κατακαλόκαιρου καθώς θα τρέχει μέσα στον φλεγόμενο κάμπο με τους Ελδυκάριους στην επίθεση στο Κιόνελι. Για να αισθανθεί την εγκατάλειψη και την προδοσία από τα υποχείρια της χούντας. Για να ψηλαφίσει την αγωνία του βαριά τραυματία που κρατάει τα έντερα του έξω και θα πρέπει να διασχίσει ακάλυπτος και βαλλόμενος το ανατολικό χωράφι. Για να κλάψει όταν το παλικάρι σκοτώνεται και η μάνα του με την κοπελιά του τον καρτερούν στη Νέα Σμύρνη.

Για να γελάσει όταν ο Σιμίτας κι ο Βαλερτζής, στοιχηματίζοντας ένα φραπέ, αρπάζουν το πολυβόλο και όρθιοι έξω από το όρυγμα θερίζουν το επερχόμενο κύμα των Μεχμετζίκ. Καθώς τα τουρκικά άρματα ανεβαίνουν στο ύψωμα Β΄ με τους Ελδυκάριους ανυποχώρητους μέσα στα ορύγματα και με μόνο εφόδιο τον ατομικό τους οπλισμό, εκεί συντελείται η κορύφωση του μεγαλείου της ψυχής. Μια φούχτα παλληκάρια συνειδητοποιούν το ύστατο χρέος απέναντι στην Ιστορία του Ελληνισμού».

Keywords
Τυχαία Θέματα