«Πάρκο Δημοκρατίας και Αντίστασης» ονομάστηκε πάρκο στη Λάρνακα

Πάρκο στη Λάρνακα ονομάστηκε σε «Πάρκο Δημοκρατίας και Αντίστασης», με στόχο, όπως ανέφερε σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, να συμβολίζει την αιώνια εκτίμηση προς τους ήρωες του πολέμου και μάρτυρες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Η ονομασία του πάρκου, είπε ο κ. Βύρας «έγινε εις μνήμη όλων αυτών που έπεσαν μαχόμενοι ή δολοφονήθηκαν άνανδρα προασπιζόμενοι την Δημοκρατία. Το όνομα του πάρκου θα συμβολίζει την αιώνια εκτίμηση

προς τους ήρωες του πολέμου και τους μάρτυρες της εισβολής και θα θυμίζει όλους τους συμπατριώτες μας, τα ονόματα των οποίων συνθέτουν το μακρύ κατάλογο των ηρώων και θυμάτων των αγώνων της πατρίδας μας».

Πρόσθεσε ότι «η 7η Δεκεμβρίου, η Μέρα της Δημοκρατικής Αντίστασης είναι μέρα τιμής και ευγνωμοσύνης σε όσους τον Ιούλη του 1974 αναμετρήθηκαν με τις δυνάμεις του φασιστικού πραξικοπήματος στα μετερίζια της ένοπλης αντίστασης, στα βασανιστήρια, τις ανακρίσεις και τις λαϊκές διαδηλώσεις».

Είναι, είπε, «μέρα υπεράσπισης της μνήμης και της αλήθειας, της ιστορίας και των αγώνων του λαού μας, ένα διαρκές χρέος προς τους ήρωες της Δημοκρατίας αλλά και προς τη νέα γενιά που δικαιούται να γνωρίζει την πραγματική ιστορία του τόπου, μια ημέρα μνήμης και τιμής γι’ αυτούς που έπεσαν ηρωικά, αντιστεκόμενοι στο πραξικόπημα και προασπίζοντας την δημοκρατία και την Κυπριακή Δημοκρατία».

Η 7η Δεκεμβρίου, συνέχισε ο Δήμαρχος Λάρνακας, είναι «η επέτειος της επιστροφής του Εθνάρχη Μακαρίου στην Κύπρο και την Προεδρία, μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974. Ήταν και παραμένει σταθμός στην ιστορία της πατρίδας μας», είπε και πρόσθεσε πως «για όλους εμάς, η μνήμη και η τιμή της Δημοκρατικής Αντίστασης είναι ταγμένη και ενταγμένη στην ανυποχώρητη πάλη για να μην κατισχύσει μια για πάντα το έγκλημα του 1974, για να δικαιωθεί η Αντίσταση με την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας».

Σημείωσε ακόμα ότι «η 7η Δεκεμβρίου δεν αφορά μόνο το ιστορικό παρελθόν, αφορά εξίσου το παρόν και το μέλλον που θέλουμε για την πατρίδα μας».

«Το ισχυρότερο δίδαγμα και μήνυμα που στέλνει είναι πως η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ισχυρότερης ασπίδας μας, θα διασφαλίσει την δυνατότητα να αντιμετωπιστούν οι επεκτατικές τουρκικές μεθοδεύσεις κατά της Κύπρου», είπε και πρόσθεσε ότι «το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή αποσκοπούσαν να σβήσουν την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δεν το πέτυχαν».

Κρατούμε, κατέληξε ο Ανδρέας Βύρας, «τον αγώνα τους για τη νίκη ως παρακαταθήκη, για να δώσουμε και εμείς, σήμερα, τον δικό μας αγώνα για μια καλύτερη πατρίδα, να πετύχουμε και εμείς τη δική μας νίκη.  Αυτήν που οφείλουμε σε εκείνους, στον εαυτό μας αλλά και στις επόμενες γενιές».

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών, Βλαδίμηρος Χαραλάμπους, είπε πως «ο Σύνδεσμος θα είναι δίπλα στις εκδηλώσεις για καταδίκη του πραξικοπήματος και θα καταθέτει στεφάνια στους τάφους των ηρώων μας, προσπαθώντας με διάφορους τρόπους, να αντισταθούμε στην παραχάραξη και διαστρέβλωση της ιστορίας».

Πρόσθεσε ότι «η αναφορά στην πραγματικότητα και στην προδοσία και η υπόμνηση λαθών  είναι έγκλημα για κάποιους, ωστόσο εμείς θα τους τα λέμε αφού έμειναν αμετανόητοι και με τις πράξεις τους προκαλούν. Θα αγωνιζόμαστε με το ΑΚΕΛ και όχι με αυτούς που κλώτσησαν την ευκαιρία στο Κραν Μοντανά και γύρισαν πίσω και μας πούλησαν και δεν μετάνιωσαν για το αμαρτωλό τους παρελθόν», είπε.

Θα επιμένουμε, συνέχισε ο κ. Χαραλάμπους, «η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου να γραφτεί, τώρα που στο Φάκελο της Κύπρου υπάρχουν τα έγγραφα και οι μαρτυρίες και διδάσκεται σε όλα τα σχολεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Πανεπιστήμια, έτσι που οι νέοι μας να μάθουν την αλήθεια και να προβληματιστούν ώστε να μην ζήσουν το κακό που εμείς ζήσαμε».

Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, Βουλευτές, η Επαρχιακή Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λάρνακας, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και πλήθος κόσμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα