Παρατηρητές των ΗΕ και μεταφραστής τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό στον Λίβανο

Τρεις παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών και ένας μεταφραστής τραυματίστηκαν σήμερα καθώς εκτελούσαν πεζή περιπολία στο νότιο Λίβανο, όταν μια οβίδα εξερράγη κοντά τους, δήλωσε η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι ακόμη ερευνά την αιτία της έκρηξης.

Η UNIFIL ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η στόχευση ειρηνευτικών δυνάμεων είναι «απαράδεκτη». Νωρίτερα, πηγές ασφαλείας ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι οι παρατηρητές

τραυματίστηκαν από ισραηλινό χτύπημα.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε ανάμειξη στο περιστατικό. «Σε αντίθεση με τις αναφορές, ο Ισραηλινός Στρατός δεν έπληξε όχημα της UNIFIL στην περιοχή Ρμαΐς σήμερα το πρωί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός.

Οι πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι το περιστατικό σημειώθηκε έξω από τη συνοριακή πόλη Ρμαΐς. Μία από τις πηγές ασφαλείας είπε ότι το αυτοκίνητο μετέφερε τρεις τεχνικούς παρατηρητές του ΟΗΕ και έναν Λιβανέζο μεταφραστή.

Ο δήμαρχος της Ρμαΐς, Μιλάντ Αλάμ, είπε στο Reuters ότι μίλησε με τον μεταφραστή και επιβεβαίωσε ότι η κατάστασή του είναι σταθερή. «Ακούσαμε μια έκρηξη και μετά είδαμε ένα αυτοκίνητο της UNIFIL να περνά. Οι ξένοι παρατηρητές μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία στην Τύρο και τη Βηρυτό με ελικόπτερο και αυτοκίνητο», είπε ο Μιλάντ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την κατάσταση των παρατηρητών που τραυματίστηκαν.

Το Ισραήλ ανταλλάσσει πυρά με τη λιβανέζικη ένοπλη ομάδα Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο για σχεδόν έξι μήνες παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο βομβαρδισμός του Λιβάνου από το Ισραήλ έχει σκοτώσει σχεδόν 270 μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά έχει επίσης σκοτώσει περίπου 50 αμάχους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γιατρών και δημοσιογράφων, ενώ έπληξε τόσο την UNIFIL όσο και τον λιβανικό στρατό.

Η αποστολή τεχνικών παρατηρητών του ΟΗΕ, γνωστή ως UNTSO, η οποία είναι άοπλη, παρακολουθεί τη συνοριακή γραμμή μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Η UNIFIL είναι ένοπλη ειρηνευτική αποστολή των ΗΕ στον Λίβανο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα