Παρασκήνιο για την τροπολογία Ευρ.Κοινοβουλίου για Μαρωνίτες

Νέο κύκλο αντιπαραθέσεων προκαλεί η τροπολογία που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο του ετήσιου προϋπολογισμού, όπου εμπεριέχεται πρόνοια για οικονομική ενίσχυση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στοχεύοντας, μεταξύ άλλων, «στην ευημερία των Μαρωνιτών που επιθυμούν να επανεγκατασταθούν και όλων των εγκλωβισμένων, όπως συμφωνήθηκε στη Συμφωνία της 3ης Βιέννης».

Η τροπολογία αυτή προωθήθηκε από τον Γερμανό ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Reimer Boge, ο οποίος είναι παντρεμένος με Κύπρια, μαρωνίτικης καταγωγής.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές Δημήτρη Παπαδάκη

και Κώστα Μαυρίδη, οι οποίοι μίλησαν στο Πρωτοσέλιδο του Σίγμα, ο Γερμανός ευρωβουλευτής είχε αγνές και αγαθές προθέσεις. Στόχος του, σύμφωνα πάντα με τους ευρωβουλευτές, ήταν να προωθήσει την πολιτική για επιστροφή των Μαρωνιτών και τη στήριξη από ΕΕ.

Ο Δημήτρης Παπαδάκης ξεκαθάρισε ότι θεώρησαν πως θα έπρεπε να γίνουν κάποιες αλλαγές στο λεκτικό, έτσι ώστε να καταστεί πολιτικά ορθό και να μην είναι αμφίσημο, να μην τύχει αξιοποίησης από την τ/κ πλευρά σε σχέση με το περιουσιακό και την ίδια ώρα να μην στοχοποιήσει τη μαρωνίτικη κοινότητα.

Ο Κώστας Μαυρίδης ξεκαθάρισε ότι η παρέμβαση Κασουλίδη ήταν καθοριστική, έτσι ώστε να μην καταστεί δυνατή η υιοθέτηση τροπολογίας που ο ίδιος θα κατέθετε προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στην τροπολογία που τελικά υιοθετήθηκε.

"Κακώς επενέβη σε αυτή την περίπτωση, αφού ήμασταν σε μια συμφωνία επί της τροπολογίας. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής ήταν διατεθειμένος να λειτουργήσει με τη συναίνεση και των έξι Κύπριων ευρωβουλευτών. Η πρότασή μας θα αναδείκνυε βελτιώσεις: Ως είχε το λεκτικό, δεν θα διαχώριζε σε μαρωνίτες και υπόλοιπους εγκλωβισμένους και θα έθετε ξεκάθαρα τη συμφωνία Γ΄ Βιέννης", επεσήμανε ο κ. Μαυρίδης.

Χαρακτήρισαν, μάλιστα, ως περίεργο το γεγονός ότι παρενέβη τόσο έντονα ο Υπουργός Εξωτερικών στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ τού απέδωσαν προεκλογικές σκοπιμότητες.

Παρέμβαση στην εκπομπή έκανε και ο πολιτικός αναλυτής Γιάννος Χαραλαμπίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι τουλάχιστον αχαριστία από κάποιους να στοχοποιούν ένα Γερμανό ευρωβουλευτή ο οποίος από το 2004 είναι φίλος της Κύπρου και ήταν με την παράταξη του ΟΧΙ, και υπερασπίστηκε τον Τάσσο Παπαδόπουλο, την περίοδο εκείνη. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι ο κ. Boge ήταν ο άνθρωπος που μαζί με τον Γιαννάκη Μάτση και τον Αντώνη Σαμαρά κατάφεραν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο δίνονται τα λεφτά στους Τ/κ, υπέρ της δικής μας πλευράς. Ανέφερε, επίσης, ότι πρόκειται για άνθρωπο ο οποίος πρωτοστάτησε για να ενισχυθεί το κονδύλι που δίνεται στη ΔΕΑ για το θέμα των αγνοουμένων.

"Αν ο Κασουλίδης θέλει να παίζει τα παιχνίδια του, είναι άλλη υπόθεση", είπε. "Δεν πρέπει να κατηγορούμε τον άνθρωπο αυτό, γιατί είναι αχαριστία σε ανθρώπους που διαχρονικά υπερασπίζονται την Κύπρο".

Παρέμβαση έκανε και ο Γιαννάκης Μούσας, εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή, ο οποίος καλωσορίζει και χαιρετίζει το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου, ενώ ενημέρωσε ότι κοινοποίησαν την ευχαρίστηση και στον κ. Boge και στον Υπουργό Εξωτερικών. Χαρακτήρισε, μάλιστα, την εξέλιξη ως απόλυτα θετική.

Keywords
Τυχαία Θέματα