Παρασκήνιο για μυστική συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου-Σαουδικής Αραβίας - Τι προνοεί

Η κυβέρνηση Μπάιντεν μεσολάβησε αθόρυβα μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου στις διαπραγματεύσεις που, εάν επιτύχουν, θα μπορούσαν να είναι ένα πρώτο βήμα στον δρόμο προς την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ,

Σύμφωνα με πέντε πηγές από ΗΠΑ και Ισραήλ που επικαλείται το AXIOS, η συμφωνία περιλαμβάνει την οριστικοποίηση της μεταφοράς δύο στρατηγικών νησιών στην Ερυθρά Θάλασσα από την αιγυπτιακή κυριαρχία στη

Σαουδική κυριαρχία.

Οι αμερικανικές και ισραηλινές πηγές που γνωρίζουν το παρασκήνιο είπαν ότι η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί και οι ευαίσθητες διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

 Ο Λευκός Οίκος θέλει να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το επερχόμενο ταξίδι του προέδρου Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή στα τέλη Ιουνίου, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια στάση στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τις πηγές.

Τα νησιά Τιράν και Σαναφίρ ελέγχουν τα στενά του Τιράν — ένα στρατηγικό θαλάσσιο πέρασμα προς τα λιμάνια της Άκαμπα στην Ιορδανία και του Εϊλάτ στο Ισραήλ. Σαουδάραβες και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι λένε ότι η Σαουδική Αραβία έδωσε στην Αίγυπτο τον έλεγχο των νησιών το 1950. Αργότερα αποστρατικοποιήθηκαν ως μέρος της ειρηνευτικής συνθήκης Ισραήλ-Αιγύπτου του 1979.

Ο Λευκός Οίκος και το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Οι πρεσβείες της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Αxios για σχολιασμό.

Η μεγάλη εικόνα

Σύμφωνα με τις πηγές της ιστοσελίδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι η οριστικοποίηση μιας συμφωνίας θα μπορούσε να οικοδομήσει εμπιστοσύνη μεταξύ των μερών και να δημιουργήσει ένα άνοιγμα σε θερμές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις.

Θα ήταν το πιο σημαντικό επίτευγμα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή μετά τις Συμφωνίες του Αβραάμ, οι οποίες μεσολάβησαν από την κυβέρνηση Τραμπ και οδήγησαν σε συμφωνίες εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Μαρόκου.

Η Σαουδική Αραβία υποστήριξε τις Συμφωνίες του Αβραάμ, αλλά κατέστησε σαφές εκείνη τη στιγμή ότι δεν θα ομαλοποιήσουν τις σχέσεις με το Ισραήλ εκτός και αν σημειωθεί σοβαρή πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ-Παλαιστινίων.

Οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τις εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε κάποτε να κάνει τη Σαουδική Αραβία «παρία» και οι σχέσεις έχουν τεταθεί για μια σειρά ζητημάτων, όπως το ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων του βασιλείου και η δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ λένε ότι υπεύθυνος είναι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν — έναν ισχυρισμό που η Σαουδική Αραβία αρνείται.

Σύμφωνα με τη συνθήκη ειρήνης Ισραήλ-Αιγύπτου του 1979, το Τιράν και το Σαναφίρ πρέπει να είναι μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και να έχουν την παρουσία μιας δύναμης πολυεθνικών παρατηρητών με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στα παρασκήνια

 Ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκουρκ, είναι το επίκεντρο της κυβέρνησης Μπάιντεν στις τρέχουσες προσπάθειες διαμεσολάβησης, σύμφωνα με πηγές των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Ένα βασικό ζήτημα είναι η πολυεθνική δύναμη των παρατηρητών, ανέφεραν οι πηγές.

Η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να διατηρήσει τα νησιά αποστρατιωτικοποιημένα και να δεσμευτεί να διατηρήσει την πλήρη ελευθερία ναυσιπλοΐας σε όλα τα πλοία, αλλά ήθελε να τερματίσει την παρουσία των πολυεθνικών παρατηρητών στα νησιά, ανέφεραν οι πηγές.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι συμφώνησαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο τερματισμού της παρουσίας της πολυεθνικής δύναμης, αλλά ζήτησαν εναλλακτικές ρυθμίσεις ασφαλείας που θα επιτύγχαναν τα ίδια αποτελέσματα, σύμφωνα με τις πηγές.

Το Ισραήλ θέλει επίσης η Σαουδική Αραβία να λάβει ορισμένα βήματα στο πλαίσιο ευρύτερων προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας σε πολλά ζητήματα, δήλωσαν δύο αμερικανικές και δύο ισραηλινές πηγές.

Το Ισραήλ ζήτησε από τη Σαουδική Αραβία να επιτρέψει στις ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες να διασχίσουν περισσότερο εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας, γεγονός που θα συντόμιζε δραματικά τις πτήσεις προς την Ινδία, την Ταϊλάνδη και την Κίνα, πρόσθεσαν οι πηγές.

Μετά την ανακοίνωση των Συμφωνιών του Αβραάμ, η Σαουδική Αραβία άρχισε να επιτρέπει στις ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες να διασχίζουν μέρος του ανατολικού εναέριου χώρου τους για πτήσεις προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Οι Ισραηλινοί θέλουν επίσης οι Σαουδάραβες να επιτρέψουν απευθείας πτήσεις από το Ισραήλ στη Σαουδική Αραβία για τους μουσουλμάνους στο Ισραήλ που θέλουν να πάνε για προσκύνημα στις ιερές πόλεις της Μέκκας και της Μεδίνας.

Τι ακολουθεί

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν σχεδιάζει να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία ως μέρος του επερχόμενου ταξιδιού στη Μέση Ανατολή, όπως αναφέρθηκε αρχικά από το CNN.

Εάν πραγματοποιηθεί η επίσκεψη, θα είναι η πρώτη του Μπάιντεν με τον Μπιν Σαλμάν. Το ταξίδι θα περιλαμβάνει επίσης μια σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, του Ομάν, του Κατάρ, του Κουβέιτ, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Ιράκ, επιβεβαίωσαν αρκετές αραβικές πηγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παρασκήνιο, Ισραήλ#45Αιγύπτου#45Σαουδικής Αραβίας #45,paraskinio, israil#45aigyptou#45saoudikis aravias #45