ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Ναι, στο αρχαιολογικό Μουσείο
Θα επικροτήσουμε την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανέγερση ενός ευπρεπούς και καλλιμάρμαρου αρχαιολογικού μουσείου στη Λευκωσία. Επιτέλους, η πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης. Και μόνο ο πολυχιλιόχρονος πλουσιότατος πολιτισμός του τόπου μας επέβαλλε πριν από πολλά χρόνια η Κύπρος να αποκτήσει μουσείο. Αλλά αυτό να γίνει με σοβαρότητα χωρίς τις γνωστές λαμογιές και αρπαχτές. Γι’ αυτό θα συμφωνήσουμε με τον Εκπρόσωπο Τύπου του

ΔΗΣΥ Πρ. Προδρόμου, που δήλωσε:

«Πρόκειται για μιαν από δεκαετίες οφειλόμενη απόφαση, την οποία χαιρετίζουμε τόσο από την πλευρά του ΔΗΣΥ όσο και του Ινστιτούτου Πολιτισμού. Διότι είναι έργο που το οφείλουμε στον Κύπριο πολίτη και στην πολιτιστική κληρονομιά μας, ενώ θα λειτουργήσει και ως κιβωτός αυτογνωσίας. Ταυτόχρονα, όμως, πρόκειται και για μια σημαντική παρεμφερή υποδομή για την τουριστική βιομηχανία, που μπορεί να συμβάλει στο ζητούμενο της ποιοτικής αναβάθμισής της. Πρόκειται, όμως, και για ένα σημαντικό έργο για τη Λευκωσία, η οποία δεν πρέπει μόνο να ονομάζεται, αλλά και να είναι πρωτεύουσα ευρωπαϊκού κράτους. Μέχρι τώρα, ενώ η Λευκωσία είναι πρωτεύουσα ενός από τα κράτη με τις βαθύτερες ρίζες μέσα στην ιστορία, είχε το θλιβερό «προνόμιο» να είναι ίσως η μοναδική στην Ευρώπη που δεν διέθετε ένα ανάλογο σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο». Καιρός να το αποκτήσει. Ας πούμε κατά το πρότυπο εκείνου του καταπληκτικού της Αθήνας;
Σ.Ι.

Ο Ι. Κασουλίδης δεν έχει στοιχεία!
Ο Ιωάννης Κασουλίδης είναι γιατρός. Γνωρίζει περί ασθενειών. Συνεπώς θα έχει και προσλαμβάνουσες παραστάσεις περί της τύφλωσης και κώφωσης ή και διανοητικής επάρκειας προσώπων. Τα γράφουμε αυτά επειδή, σε αυτό τον τόπο, ηγέτες μας υποφέρουν μετά χαράς και αγαλλιάσεως, τους τελευταίους μήνες, από Ακιντζοτύφλωση και Ακιντζοκώφωση. Δεν εξηγείται διαφορετικά η κατάστασή τους αφού ο καημένος ο Μουσταφά, ως πειθήνιο οργανάκι του Αττίλα κάθε μέρα εκθέτει, κατ’ εντολήν, τις θέσεις της κατοχικής Τουρκίας, που εδώ και δεκαετίες είναι τόσο βροντερά ξεκάθαρη ώστε μόνον κωφοί και τυφλοί πολιτικοί θα την υποτιμούσαν.

Η Τουρκία έχει δύο στόχους, από τη δεκαετία του ’50, πρώτα, την επανάκτηση της Κύπρου και, μετά το πραξικόπημα των Τ/κυπρίων κατά της νόμιμης κυβέρνησης, το 1963, την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακόμα προχθές, ο Ακιντζί μίλησε για «νέα δομή», διά της εξαφάνισης της Κυπριακής Δημοκρατίας -όχι της μετεξέλιξής της- και της ανύψωσης του κατοχικού ψευδοκράτους σε νόμιμη και αναγνωρισμένη συνιστώσα πολιτεία. Κι όμως! Ο Ι. Κασουλίδης, σε συνέντευξή του στη βρετανική «Ιντιπέντεντ» είπε πως δεν έχει μέχρι στιγμής στοιχεία που να δείχνουν ότι η Τουρκία επιδιώκει να «υπαγορεύσει» θέσεις στους Τουρκοκύπριους και παρέπεμψε στις δημόσιες ενθαρρύνσεις των διαπραγματεύσεων από την Άγκυρα. Μουσταφά, στείλε του τον φάκελο με τις δηλώσεις σου!
Σ.Ι.

Διώκουν τη λεβέντικη αρθρογραφία
Είναι συνηθισμένος στις διώξεις, τις φυλακίσεις, τις απειλές, τις απόπειρες κατά της ζωής του ο θαρραλέος Τουρκοκύπριος αντικατοχικός δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ. Τώρα διώκεται και από το καθεστώς του «συντρόφου» Ακιντζί. Στις 30 Αυγούστου ο Σενέρ Λεβέντ, εκδότης της εφημερίδας «Αφρίκα», και ο Μαχμούτ Ανάγιασα, ο οποίος δραστηριοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημοσίευσε άρθρο του στην εφημερίδα του Λεβέντ, κλήθηκαν στο λεγόμενο «γραφείο του εισαγγελέα» και εναντίον τους ανοίχθηκε υπόθεση «για προσβολή του στρατού και της τουρκικής σημαίας». Τις διώξεις κατήγγειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης.

Ο Σενέρ Λεβέντ, απτόητος από τις απειλές που αντιμετωπίζει διαρκώς, στην καθημερινή του αρθρογραφία βάλλει ευθέως κατά της κατοχικής Τουρκίας, αποκαλώντας την κατοχή κατοχή, τον τουρκικό στρατό στρατό κατοχής, και τον Ερντογάν «τον τελευταίο Οθωμανό σουλτάνο». Η Τουρκία, ενοχλημένη προφανώς από τα δημοσιεύματα του Λεβέντ, επέβαλε στο καθεστώς Ακιντζί να προχωρήσει σε δίωξη του δημοσιογράφου, για να του κλείσει το στόμα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να εγείρει αμέσως το θέμα στον φίλο του τον Μουσταφά και να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις ενέργειες φίμωσης της ελεύθερης φωνής του εκδότη της «Αφρίκα». Στο κάτω-κάτω, ο Πρόεδρος έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι «εκλιπούσα», όπως την θέλει το έγγραφο Ακιντζί, αλλά προστατεύει όλους τους πολίτες της, ιδιαίτερα εκείνους που αγωνίζονται πραγματικά εναντίον της κατοχής, όπως ο Σενέρ.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Τα ρίξανε όλα σε ένα δημοσιογράφο!
Είναι γνωστό ότι οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο πολύ συχνά χρησιμοποιούνται ως «η συτζιά του μαύρου», ιδιαίτερα σε χώρες όπου οι επιδόσεις της δημοκρατίας δεν είναι και τόσο υψηλές. Αυτό, όμως, που έγινε στην Κίνα ξεπερνά κάθε όριο φαντασίας. Οι Αρχές συνέλαβαν ένα δημοσιογράφο μεγάλου οικονομικού περιοδικού, τον Ουάνγκ Σιαολού, και τον ανάγκασαν να ομολογήσει στην κάμερα πως ο ίδιος με κείμενό του «προκάλεσε τεράστιες ζημιές στη χώρα και στους μετόχους» πυροδοτώντας, όπως υποστηρίζει το Πεκίνο, το... κραχ στις ασιατικές μετοχές στο τέλος Αυγούστου. Αν είναι δυνατόν, το κείμενο ενός δημοσιογράφου να προκαλέσει χάος στο κινεζικό και τα άλλα ασιατικά χρηματιστήρια. Τα αίτια της κρίσης είναι πολύ βαθύτερα. Σημειώνεται ότι πριν από την κατάρρευση των τελευταίων εβδομάδων, είχε προηγηθεί από τις αρχές του έτους άνοδος των κινεζικών μετοχών έως και 150%.

Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε εύκολος και αθρόος δανεισμός από περιφερειακούς δημόσιους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς προς το ευρύ επενδυτικό κοινό. Το αποτέλεσμα ήταν ότι άνω των 90 εκατομμυρίων απλών Κινέζων πολιτών άρχισαν να αγοράζουν μετοχές με τις αποταμιεύσεις τους, ακόμη και από τους χώρους εργασίας τους, σε ειδικά καφέ ή μέσα από ταμπλέτες και smart phones. Έτσι οδηγήθηκαν σε μια φούσκα που ήταν μοιραίο να σπάσει και θυμίζει έντονα το δικό μας ΧΑΚ. Έπρεπε όμως να βρεθεί αποδιοπομπαίος τράγος κι έτσι φορτώθηκαν στον φουκαρά τον δημοσιογράφο Ουάνγκ οι ευθύνες για την κατάρρευση των μετοχών. Αντί οι κινεζικές Αρχές να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες, τελικά «έκαναν... τους Κινέζους».
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Η «νέα δομή» καταπλάκωσε τη μετεξέλιξη
Πάλι από τους Τούρκους μαθαίνουμε τι συζητείται στις συνομιλίες. Ο Ν. Αναστασιάδης τρέμει κυριολεκτικά να απευθυνθεί στον κυπριακό Ελληνισμό και να του πει τι διαμείβεται. Αν δεν υπάρχει πρόοδος, τότε γιατί χαριεντίζεται ο Νορβηγός… Ντάουνερ; Αν δεν συμβαίνει τίποτε, τότε προς τι τα 40 έγγραφα που ανέφερε ο Κυβ. Εκπρόσωπος; Αν δεν προχωρούν οι συνομιλίες για ποιο πράγμα ο Ν. Αναστασιάδης ενημερώνει διάφορους αλλ’ όχι τον δήθεν κυρίαρχο αλλά κορόιδο κυπριακό λαό; Γιατί η κλειστή συνεδρία της Βουλής για ενημέρωση, όταν οι Τούρκοι, οι ΟΗΕδες, οι Εγγλέζοι, οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι το 'χουν τούμπανο και ο Αναστασιάδης κρυφό καμάρι; Αυτή είναι η διαφάνεια που ευαγγελίστηκε;

Αν έχει σημειωθεί πρόοδος σε θέματα περιουσιακού και διακυβέρνησης, γιατί ο Αναστασιάδης περιορίζει την ενημέρωση μόνο στους πολιτικούς αρχηγούς και διάφορους άλλους παρατρεχάμενους κα όχι και στους πολίτες; Εμείς, τι είμαστε; Κοροϊδάκια του Αναστασιάδη; Ναι, αυτού του Αναστασιάδη που ψαλμωδεί παραπλανητικά πως η «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία» θα είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προκαλούμε για πολλοστή φορά: Πού αναφέρεται, ρητά και συγκεκριμένα, ότι το μελλοντικό ομόσπονδο κράτος θα είναι όντως μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας; ΠΟΥΘΕΝΑ! Αντίθετα, τώρα μαθαίνουμε από τον αδελφό του, Μουσταφά, πως η… δομή, που εμείς αποκαλούμε Κυπριακή Δημοκρατία, θα εξισωθεί προς το υπό αναβάθμιση και νομιμοποίηση κατοχικό ψευδοκράτος για να συναποτελέσουν τη δήθεν ομοσπονδία. Ευχαριστούμε, Μουσταφά, για την ενημέρωση.
Σ.Ι.

Keywords
Τυχαία Θέματα