Παρασημοφορήθηκε από τη Γαλλία ο Πρύτανης του ΠΚ

Το Παράσημο του Αξιωματικού του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα (Officier dans l`Ordre des Palmes académiques) απονεμήθηκε, εξ ονόματος του Υπουργού Εθνικής Παιδείας της Γαλλικής Δημοκρατίας, στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Κωνσταντίνο Χριστοφίδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, σκεπτικό της ύψιστης αυτής διάκρισης ήταν η ουσιαστική προσφορά

του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου στην εκπαίδευση και στον γαλλικό πολιτισμό και κουλτούρα. Ο Ακαδημαϊκός Φοίνικας αποτελεί ανώτατη τιμητική διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας και απονέμεται σε Γάλλους και αλλοδαπούς εκπαιδευτικούς για την προσφορά τους στον γαλλικό πολιτισμό και στην εκπαίδευση.

Κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου στην οικία του Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο Rene Troccaz, ο κ. Χριστοφίδης παρασημοφορήθηκε από τον Γάλλο Πρέσβη, ο οποίος εξήρε το έργο του τιμηθέντος.

«Είναι τιμή για τη Γαλλία που σας προάγει στο αξίωμα του Αξιωματικού του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα για την 25ετή πορεία σας στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας», είπε ο κ. Troccaz.

«Με το στρατηγικό σας όραμα, συμβάλατε ευρέως στην ενίσχυση των δεσμών που ενώνουν την Κύπρο και τη Γαλλία», συνέχισε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην προσωπικότητα του κ. Χριστοφίδη και στην αυστηρή και ξεκάθαρη προσέγγισή του προς όφελος της παιδείας, της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλων μείζονος σημασίας ζητημάτων που αφορούν στο μέλλον της Κύπρου.

Κατά την αντιφώνησή του, ο κ. Χριστοφίδης ευχαρίστησε θερμά τη γαλλική κυβέρνηση για την εξαιρετική τιμή που του αποδίδει, τονίζοντας ότι η οικογένειά του διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Γαλλία εδώ και έναν αιώνα, ενώ ο ίδιος έφθασε στην Grenoble της Γαλλίας το 1978 ως φοιτητής.

Απευθυνόμενος προς τον Πρέσβη, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε: «Στις δύσκολες ώρες, όταν μαζεύονται σύννεφα πάνω από την Ευρώπη, όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, οι ευρωπαϊκοί λαοί δεν κοιτούν ούτε προς τη Μεγάλη Βρετανία ούτε προς τη Γερμανία, κοιτούν πάντα προς τη Γαλλία, γιατί απλά είναι η χώρα που ενσαρκώνει τις ευρωπαϊκές αξίες, είναι η χώρα που ενώνει και δίνει πάντα την προοπτική του ευρωπαϊκού ονείρου. Να, λοιπόν, γιατί η Γαλλία είναι βαθιά στην καρδία μου και στην ψυχή μου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα