Ενοποίηση ηλεκτρονικών συστημάτων Τμ.Φορολογίας,ΥΚΕ και ΤΟΜ

Πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση σύνδεσης των τριών ψηφιακών συστημάτων που χρησιμοποιούνται περισσότερο από τους πολίτες, δηλαδή των συστημάτων του Τμήματος Φορολογίας, των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, όπως επίσης και της εγγραφής των πολιτών στην κυβερνητική διαδικτυακή δίοδο ΑΡΙΑΔΝΗ, θα αναλάβει ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης όπως ανακοίνωσε σήμερα στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης για την ηλεκτρονική

διακυβέρνηση στην οποία συμμετείχε.

Συγκεκριμένα σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση με θέμα «Το μέλλον της Κύπρου είναι ψηφιακό: Ηλεκτρονική διακυβέρνηση και εξυπηρέτηση του πολίτη» στην οποία συμμετείχαν δημοσιογράφοι, λειτουργοί ΜΜΕ και λειτουργοί κυβερνητικών τμημάτων, ο Υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι αποτελεί χρυσή ευκαιρία τώρα με την εφαρμογή της νομοθεσίας εντός του 2018 για υποχρεωτική υποβολή της φορολογικής δήλωσης ηλεκτρονικά, να συνδεθούν τα τρία συστήματα που χρησιμοποιούνται πιο πολύ από το ευρύ κοινό, δηλαδή τα συστήματα του Τμήματος Φορολογίας, των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Τμήματος Οδικών Μεταφορών. Όπως επίσης και η εγγραφή των πολιτών στην κυβερνητική διαδικτυακή δίοδο ΑΡΙΑΔΝΗ μέσα από την οποία οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος. Και διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Στον εισαγωγικό του χαιρετισμό ο Μάριος Δημητριάδης σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μέλλον μας πρέπει να είναι ψηφιακό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή» και πως «όσες χώρες δεν προχωρήσουν τάχιστα με την ψηφιοποίηση τους θα μείνουν πίσω».

Ο Υπουργός Μεταφορών επεσήμανε πως οι δείκτες δείχνουν ότι δυστυχώς σαν χώρα έχουμε μείνει πίσω ιδιαίτερα όσον αφορά τον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων» και υπέδειξε πως είναι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο που η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια προωθεί δράσεις έτσι ώστε να ανατραπεί αυτή η εικόνα.

Ο Υπουργός εξήγησε ότι σίγουρα ένας από τους λόγους που η Κύπρος έμεινε πίσω έχει να κάνει και με την οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών, σημείωσε ωστόσο ότι την τρέχουσα περίοδο υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κονδύλια μέσω των διαρθρωτικών ταμείων.

«Όπως έχω πει πολλές φορές τα χρήματα υπάρχουν, αλλά είναι θέμα να υλοποιήσουμε τα έργα που έχουμε μπροστά μας και αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα για τα επόμενα χρόνια» τόνισε, προσθέτοντας ότι έχουν ληφθεί αρκετές αποφάσεις σε σχέση με νέα έργα και πως το ζήτημα είναι να υλοποιηθούν γρήγορα.

Τόνισε επίσης πως θα πρέπει όλα τα Υπουργεία και όλοι οι Υπουργοί να έχουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους πως όποια δράση και πολιτική προωθούν θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη διάσταση της τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης η εκπρόσωπος της Μονάδας Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης Έβελυν Μιχαηλίδου παρουσίασε την κυβερνητική διαδικτυακή δίοδο ΑΡΙΑΔΝΗ οποία στοχεύει μεταξύ άλλων, όπως εξήγησε, στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες τη βδομάδα.

Η εγγραφή στην δίοδο ΑΡΙΑΔΝΗ γίνεται διαδικτυακά ενώ ακολούθως ο πολίτης θα πρέπει να επισκεφτεί ένα από τα εξουσιοδοτημένα γραφεία (ΚΕΠ, ΚΕ.ΠΟ) για τη δια διαδικασία ταυτοποίησης. Μέσω της ΑΡΙΑΔΝΗΣ οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε συνολικά 68 ηλεκτρονικές υπηρεσίες μεταξύ των οποίων η επανέκδοση πιστοποιητικού γέννησης, βεβαιώσεις από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, φορολογικά στοιχεία και διάφορες υπηρεσίες του Τμήματος Κτηματολογίου.

Κατά τη συζήτηση παρουσιάστηκαν επίσης το σύστημα TAXISnet από την Αρχιφοροθέτη του Τμήματος Φορολογίας Άννα Φαντάρου και το σύστημα πληρωμής εισφορών στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων από τον Ανώτερο Λειτουργό Παραγωγικότητα (ΚΕΠΑ) Νίκο Φιλίππου.

Παρουσιάστηκαν επίσης τα προγράμματα κατάρτισης για την εκμάθηση ψηφιακών δεξιοτήτων που παρέχει το ΚΕΠΑ, πιο συγκεκριμένα τα προγράμματα «Εργαστήρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» και «Ψηφιακές Δεξιότητες για Όλους».

Το πρόγραμμα «Εργαστήρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» διεξάγεται σε συνεχή βάση σε όλες τις πόλεις, είναι διάρκειας 4 ωρών και καλύπτει όλα τα σημαντικά συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Το πρόγραμμα Ψηφιακές Δεξιότητες για Όλους» διεξάγεται επίσης σε συνεχή βάση σε όλες τις πόλεις, είναι διάρκειας 24 ωρών και περιλαμβάνει 6 θεματικές ενότητες:
Εισαγωγή στη χρήση του Η/Υ
2. Το διαδίκτυο και οι εφαρμογές του (μηχανές αναζήτησης, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης)
Χρήσιμες διαδικτυακές υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις και τον πολίτη
MS Word
MS Excel
Ασφάλεια δεδομένων

Τις παρουσιάσεις ακολούθησε συζήτηση με τους συμμετέχοντες δημοσιογράφους. Συ

Η συζήτηση, συντονιστής της οποίας ήταν ο δημοσιογράφος Πέτρος Θεοχαρίδης διοργανώθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών «Συνδέσου ψηφιακά-Εύκολα και απλά».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα