Παράπονα για μείωση ωρών διδασκαλίας της πληροφορικής

Έκκληση στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού όπως αναθεωρήσει την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για μείωση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος της πληροφορικής, απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου και Ψηφιακός Πρωταθλητής, Στέλιος Χειμώνας.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Cyprus Computer Society, με τίτλο “Attracting and Retaining Women in ICT”, ο κ. Χειμώνας εξέφρασε λύπη για το ότι το Υπουργείο Παιδείας

προσανατολίζεται να μειώσει τις ώρες διδασκαλίας του μαθήματος της πληροφορικής.«Αν αυτό αληθεύει, κάνω έκκληση στον φίλο Υπουργό Παιδείας να αναθεωρήσει την απόφαση αυτή. Δεν είναι δυνατόν όλη η Ευρώπη να καταρτίζει σχέδια δράσης για να γίνει ψηφιακή και εμείς να κινούμαστε προς την αντίθετη κατεύθυνση», είπε.Στην ομιλία του, ο κ. Χειμώνας επεσήμανε πως η Κύπρος έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά τακτικών χρηστών του διαδικτύου στην ΕΕ, τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να αναστραφεί.Ο κ. Χειμώνας είπε πως οι πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία και η δυσμενής κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τόπος μας, επιβάλλουν να βρούμε καινοτόμες λύσεις.«Καλούμαστε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία ως κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού. Και φυσικά δεν είναι αρκετό να επενδύσουμε μόνο στα πληροφοριακά συστήματα. Θα πρέπει να επενδύσουμε και στο ανθρώπινο δυναμικό μας, ώστε να διαθέτουμε τις δεξιότητες που απαιτούνται» πρόσθεσε.Διερωτήθηκε όμως κατά πόσον η Κύπρος αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο και απαντώντας στο ερώτημα, ο κ. Χειμώνας αναφέρθηκε στα εθνικά στατιστικά για τη χρήση της τεχνολογίας.Η Κύπρος έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά τακτικών χρηστών του διαδικτύου στην ΕΕ (65%), ενώ το 28% του κυπριακού πληθυσμού δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο, με τον μέσο όρο στην ΕΕ να βρίσκεται στο 18%, είπε και εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο, ούτε να συμβάλει στην ψηφιακή οικονομία.Σύμφωνα με τον κ. Χειμώνα, μόνο το 48% των Κυπρίων διαθέτουν τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων, κάτι που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.Σημείωσε τέλος ότι το ποσοστό των ειδικών σε θέματα ΤΠΕ (,1%) επί του συνολικού εργατικού δυναμικού της Κύπρου είναι μικρότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (2,8%), ενώ ότι η Κύπρος έχει επίσης χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά τους πτυχιούχους STEM (Θετικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών), καθώς μόνον το 0,9% των Κυπρίων ηλικίας 20-29 ετών έχουν πτυχίο σε αυτούς τους κλάδους.«Κατά συνέπεια, υπάρχει έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων, το οποίο παρεμποδίζει την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής οικονομίας προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα