Παραδίδονται τα λείψανα Ελλαδιτών αγνοουμένων και πεσόντων

41 χρόνια μετά την κυπριακή τραγωδία παραδίδονται επίσημα σήμερα στους συγγενείς τα λείψανα Ελλαδιτών αγνοουμένων και πεσόντων, τα οποία έχουν εκταφεί και ταυτοποιηθεί στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές.

Τα λείψανα έξι Ελλήνων στρατιωτών, που σκοτώθηκαν κατά την τουρκική εισβολή και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA, θα παραλάβει σε ειδική τελετή, στις 10:30 το πρωί στον προαύλιο χώρο του ΓΕΕΦ στη Λευκωσία, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας,

Δημήτρης Βίτσας από τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτη Φωτίου.

Ανάμεσα στα λείψανα είναι και αυτά ενός καταδρομέα του Νοράτλας, ο οποίος ήταν θαμμένος στο κοιμητήριο Λακατάμειας.

Στο Νοράλτας βρέθηκαν λείψανα, τα οποία ανήκουν σε 15 καταδρομείς και με την ολοκλήρωση των επιστημονικών εξετάσεων θα παραδοθούν στις οικογένειές τους. Παρόντες στην τελετή θα είναι συγγενείς των πεσόντων, καθώς και εκπρόσωποι των συλλόγων συγγενών πεσόντων και αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

Η τύχη των μισών και πλέον Ελλήνων αγνοουμένων δεν έχει μέχρι τώρα διακριβωθεί δήλωσε η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Μαρία Καλπουρτζή, η οποία συνοδεύει την ομάδα των συγγενών.

Αύριο τα λείψανα θα μεταφερθούν στην Αθήνα, με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους C-130, στο οποίο θα επιβαίνουν, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Υπουργός, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης.

Κατά την άφιξη στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει πομπή προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εκεί τα λείψανα των έξι στρατιωτικών θα υποδεχθούν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εκπρόσωποι κομμάτων και συλλόγων συγγενών πεσόντων, αγνοουμένων και πολεμιστών της Κύπρου.

Συναντήσεις Βίτσα στη Λευκωσία

Στη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο κ. Βίτσας θα γίνει δεκτός στις 12.00 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Επίσης, θα έχει συναντήσεις με τον Επίτροπο της Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτη Φωτίου, και με τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Λευκωσία, Ηλία Φωτόπουλο.

Στην Αθήνα ο ΥΠΑΜ

Στην Αθήνα θα μεταβεί σήμερα ο ΥΠΑΜ, Χριστόφορος Φωκαϊδης, για συνομιλίες με την ελληνική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων. Αύριο ο κ. Φωκαϊδης θα παραστεί στην τελετή υποδοχής των λειψάνων των έξι Ελλήνων στρατιωτών, πεσόντων κατά την εισβολή. Το απόγευμα θα παραστεί στην Τελετή Μνήμης και Τιμής προς τους πεσόντες της Ακταιωρού «Φαέθων», που θα πραγματοποιηθεί στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα