ΠΑΟ-Φενέρ 88-94: Δεν κερδίζει ούτε όταν το αξίζει

Μια λάθος πάσα, ένα διαιτητικό έγκλημα στα 5’’, δυο άστοχα σουτ. Ο Παναθηναϊκός έχασε από τη Φενέρ σε ματς θρίλερ (94-88 στην παράταση) ακόμα και στο παιχνίδι που άξιζε να κερδίσει και πλέον θα παίζει για... διαδικαστικούς λόγους στον Β' γύρο της Euroleague.

Η «πράσινη» αντίδραση που ζητούσε ο κόσμος του Παναθηναϊκού το τελευταίο

διάστημα ήρθε απέναντι στη Φενέρμπαχτσε, αλλά δεν έφερε μαζί της και μια νίκη ψυχολογίας, με το «τριφύλλι» να πληρώνει ένα μεγάλο λάθος του Πάρις Λι, ορισμένες διαιτητικές αποφάσεις (με αποκορύφωμα ένα non call στα 5'' για το τέλος) και την έλλειψη συγκέντρωσης, όταν είχε «αγκαλιάσει» την νίκη. Η ομάδα του Ράντονιτς έχασε ένα δικό της παιχνίδι, αδίκησε για άλλη μια φορά τον εαυτό της και γνώρισε την 6η σερί ήττα στην Euroleague, με την οποία υποχώρησε στο 6-12 και αποδοκιμάστηκε στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Το «τρένο της οκτάδας» έμοιαζε χαμένο εδώ και καιρό, όμως ο Παναθηναϊκός γνωρίζει πως δεν μπορεί έστω να ελπίζει για κάτι, αν δεν κερδίζει ακόμα και όταν το αξίζει. Αντιθέτως, ο Δημήτρης Ιτούδης επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη με την ομάδα του να έχει δώσει τέλος στο δικό της σερί ηττών και να ανεβαίνει στο 11-7.

Στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα ο Παναθηναϊκός ήταν «ψυχωμένος», είχε αμυντική διάθεση, κέρδισε κατά κράτος την «μάχη» των ριμπάουντ και -επιτέλους- έβγαλε μπασκετικό... τσαμπουκά. Όμως, στο τέλος τα έκανε όλα λάθος και επέτρεψε στην πιο ποιοτική ομάδα του Ιτούδη να επιστρέψει στο ματς και να αλλάξει τις ισορροπίες στην παράταση με MVP τον Νάιτζελ Χέις (24 πόντοι, 4 ριμπάουντ και ένα «κρεσέντο» στο επιπλέον πεντάλεπτο). Διψήφιοι για τους νικητές ήταν και οι Τζόναθαν Μότλεϊ (14 πόντοι, 8 ριμπάουντ), Κάρσεν Έντουαρντς (14 πόντοι), Μάρκο Γκούντουριτς (14 πόντοι και το τρίποντο που έστειλε το ματς στην παράταση) και Νικ Καλάθης (12 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ).

Στην αντίπερα όχθη, ο Ντουέιν Μπέικον ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής του «τριφυλλιού», όμως αυτή τη φορά δεν ήταν μόνος και πήρε... πολλά και από πολλούς μέχρι να μείνουν άπαντες από δυνάμεις στην παράταση. Μάλιστα, το «τριφύλλι» ηττήθηκε ενώ έκανε και θραύση στα επιθετικά ριμπάουντ (26επ. ριμπ.). Ο Αμερικανός φόργουορντ έκανε έξυπνη επιλογή των σουτ του και σημείωσε 27 πόντους (7/10 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 7/10 βολές), αν και αστόχησε στο σουτ της νίκης στο 40'. Επίσης, ο Ματέους Πονίτκα έκανε σπουδαία δουλειά (14 πόντοι, 12 ριμπάουντ) και Ντέρικ Ουίλιαμς (11π., 7ρ.) - Αρτούρας Γκουντάιτις (10π., 7ρ.) έδωσαν «μάχες». «Μοιραίος» ο Πάρις Λι με 2/9 δίποντα, 2/7 τρίποντα και το λάθος που έδωσε στον Γκούντουριτς την ευκαιρία να ισοφαρίσει. Αυτή τη φορά οι «πράσινοι» επιχείρησαν να κυκλοφορήσουν πιο πολύ την μπάλα, αλλά στο τέλος πήγαν στο... συνηθισμένο iso και «έγραψαν» 12 ασίστ για 18 λάθη.

Σοβαρό ξεκίνημα του Παναθηναϊκού παρά τα επιθετικά λάθη

Το ξεκίνημα της αναμέτρησης ήταν ισορροπημένο παρά τα 4λ. του Παναθηναϊκού (8-9 στο 5' με 4π. του Νέιτ Ουόλτερς), με τους «πράσινους» να προσπαθούν να κυκλοφορήσουν την μπάλα. Το κάρφωμα με το ένα χέρι του Ντέρικ Ουίλιαμς στο 7' ήταν εντυπωσιακό (13-11), την ώρα που η τουρκική ομάδα δεν έβρισκε ρυθμό λόγω της αστοχίας της πίσω από τα 6,75μ. (1/7 3π.). Τελικά, η 1η περίοδος έκλεισε με το «τριφύλλι» στο +3 μετά το τρίποντο του Γιώργου Παπαγιάννη (19-18). Αξίζει να σημειωθεί πως στο «παγωμένο» ξεκίνημα στο ΟΑΚΑ ο κόσμος χειροκρότησε θερμά τους Παπαγιάννη και Μαντζούκα, μόλις πέρασαν στο παρκέ.

Οι «πράσινοι» δεν άφησαν το μυαλό τους να... χαλάσει από τα αυστηρά φάουλ εις βάρος του Παπαγιάννη

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς χρησιμοποίησε τους Λι - Ουόλτερς μαζί στο παρκέ, αλλά η «είδηση» της 2ης περιόδου ήταν τα 3 γρήγορα φάουλ που χρεώθηκε ο "Big Papa", τα οποία τον «απενεργοποίησαν» για το πρώτο μέρος στο 13'. Τα 2φ. που έδωσαν οι διαιτητές στον Έλληνα σέντερ ήταν πολύ αυστηρά και στη συνέχεια τον χρέωσαν και με τεχνική ποινή, με τον ίδιο να είναι έξαλλος. Γενικότερα, πάντως, ο Παναθηναϊκός έβγαζε... νεύρο στο παρκέ, κάτι που άλλωστε ζητούσε και ο κόσμος του και έμενε κοντά στο ματς (29-29 στο 15' και 33-34 στο 17') παρά την κακή αναλογία ασίστ/λαθών που είχε και πάλι (6ασ./10λ). Παράλληλα, η μπάλα περνούσε από πολλά χέρια στην επίθεση, η άμυνα έμενε «σφιχτή» παρά το σκορ της Φενέρμπαχτσε στο τρανζίσιον μετά τα λάθη των γηπεδούχων και το ματς συνέχιζε να είναι... οριακό (39-36 στο 20'). Στο ημίχρονο ο πολύ συγκεντρωμένος Ντουέιν Μπέικον είχε 11 πόντους με 3/4 σουτ, ενώ ο Αρτούρας Γκουντάιτις βοηθούσε από την μεριά του με 6 πόντους και 5 (!) επιθετικά ριμπάουντ.

Το «πάνω χέρι» η ομάδα του Ράντονιτς με πολλούς πρωταγωνιστές και... τσαμπουκά

Οι δυο τους (Μπέικον - Γκουντάιτις) μπήκαν αποφασισμένοι και στην επανάληψη και έφεραν τους γηπεδούχους στο +7 (43-36 στο 22' με γκολ - φάουλ του πρώτου και 49-42 στο 25' με καλή δουλειά του δεύτερου). Ο Νάιτζελ Χέις βγήκε μπροστά και το σύνολο του Δημήτρη Ιτούδη επέστρεψε σε χρόνο dt (49-49 στο 27'), αλλά οι «πράσινοι» απάντησαν με δύο τρίποντα από τους Ουίλιαμς και Λι (55-49 στο 28') και κέρδισαν το χειροκρότημα του κοινού τους. Ο Ματέους Πονίτκα ήταν άλλος ένας πρωταγωνιστής για τον Παναθηναϊκό, δίνοντας... μάχες και στις δύο πλευρές του παρκέ, ο Πάρις Λι «κλείδωσε» σε μια φάση στην άμυνα τον Σκότι Ουίλμπεκιν(2/8 σουτ στο 30') και το «τριφύλλι» διατήρησε τον απόλυτο έλεγχο βγάζοντας τσαμπουκά (59-51 στο τέλος της 3ης περιόδου με buzzer beater του Μπέικον).

«Αγκάλιασε» την νίκη ο Παναθηναϊκός, αλλά... παράταση με ένα λάθος του Λι και ένα των διαιτητών

Ο Γιώργος Παπαγιάννης δεν τροφοδοτούνταν σωστά από τους χειριστές, αλλά έκανε εξαιρετική δουλειά με ριμπάουντ, κοψίματα, καθώς και το κερδισμένο 4ο φάουλ του Τζόναθαν Μότλεϊ (61-56 στο 33'). Όμως, η «πράσινη» επίθεση... κόλλησε στο μικρό διάστημα που ο Μπέικον πήρε «ανάσες», έχοντας 3φ. και οι πρωταθλητές Τουρκίας πλησίασαν ξανά (63-60 στο 35'), με τα διαδοχικά επιθετικά ριμπάουντ να πηγαίνουν στράφι. Η επιστροφή του Αμερικανού σκόρερ συνδυάστηκε με ένα μεγάλο τρίποντο στο 36', που ξεσήκωσε το ΟΑΚΑ (68-62) και ανάγκασε τον Ιτούδη να φωνάξει στους παίκτες του. Βλέπετε, η Φενέρμπαχτσε για 35+ λεπτά ήταν άστοχη και διστακτική, ενώ είχε χάσει και κατά πολύ την «μάχη» των ριμπάουντ. Όμως, με την μπάλα να... καίει αυτό άλλαξε. Τα τρίποντα των Κάρσεν Έντουαρντς (68-65 στο 36') και Ντέβιν Μπούκερ (72-70 στο 37') ήταν η τουρκική «απάντηση» στο ρεσιτάλ του Μπέικον και κράτησαν το ματς «ζωντανό». Μάλιστα, ο Νικ Καλάθης με σουτ πίσω από τα 6,75μ. έφερε την αναμέτρηση στον πόντο (74-73 στο 38') και ο Ράντονιτς πήρε τάιμ άουτ.

Με 95'' για την λήξη ο Πονίτκα «διάβασε» το μις ματς του Γκουντάιτις με τον Καλάθη μετά την αλλαγή στην τουρκική άμυνα και ο Λιθουανός σέντερ, που μετρούσε 25% από τη γραμμή, έβαλε 2/2 βολές (76-73). Ο Καλάθης αστόχησε για τρεις, ο Λι πήρε το ριμπάουντ και ο Παναθηναϊκός έπαιξε με τον χρόνο. Οι δύο προσπάθειες του Λι δεν βρήκαν στόχο, αλλά ο εκπληκτικός Πονίτκα ήταν εκεί για να πάρει τα επιθετικά ριμπάουντ και να «γράψει» το 78-73 με 35'' για το φινάλε. Η προσπάθεια του Πολωνού φόργουορντ ήταν και εκείνη που έμοιαζε να «σφραγίζει» την νίκη, αλλά τίποτα δεν είχε τελειώσει. Ο αποτελεσματικός Έντουαρντς με δίποντο μείωσε την απόσταση (78-75 στο 39'30'') και ο Πάρις Λι έκανε λάθος στην επαναφορά μετά το τάιμ άουτ. Ο Μάρκο Γκούντουριτς όχι μόνο έκλεψε την μπάλα, αλλά σούταρε και για τρεις ισοφαρίζοντας το «θρίλερ» (78-78 με 24'' για το τέλος). Οι διαιτητές «έκλεισαν» τα μάτια σε πεντακάθαρο φάουλ εις βάρος του Πονίτκα και στον Παναθηναϊκό έμειναν 5'' για το σουτ νίκης. Ο Μπέικον αστόχησε σε δίποντο, το φόλοου του Πονίτκα δεν βρήκε στόχο και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση (78-78 στο 40'), με το «τριφύλλι» να ξέρει πως μπορούσε να το «καθαρίσει» στην κανονική διάρκεια.

Το «καθάρισε» ο Χέις με ένα σερί 7 πόντων

Ο «μοιραίος» Λι έμεινε στον πάγκο στο επιπλέον πεντάλεπτο, ο Πονίτκα έβαλε ένα τρίποντο από το... σπίτι του, αλλά έχασε ένα εύκολο λέι απ και ο Καλάθης διατήρησε την ισορροπία (83-83 στο 42'). Η διαφορά στο πώς κυκλοφορούσε η μπάλα με τους Πονίτκα - Ουόλτερς στο παρκέ ήταν εμφανέστατη και οι «πράσινοι» διάβασαν την τουρκική άμυνα για να πάρουν το φάουλ του Καλάθη στον Γκουντάιτις. Το φάουλ έμοιαζε να είναι αντιαθλητικό, ο Ράντονιτς έκανε challenge αλλά οι Λοτερμόζερ, Γκαρσία και Νίκολιτς είχαν αντίθετη άποψη, εκνευρίζοντας και πάλι το κοινό στις εξέδρες. Πάντως, με 1/2β. ο Γκουντάιτις ισοφάρισε εκ νέου (85-85 στο 43'). Και τότε ήρθε το «κρεσέντο» του Χέις. Ο Αμερικανός φόργουορντ «ξεγέλασε» τον Γκουντάιτις (85-87), έβαλε τρίποντο προ του Ουίλιαμς (85-90) και κράτησε το +5 (87-92 με 32'' για την λήξη). Ο Παναθηναϊκός έψαχνε ένα θαύμα, το οποίο δεν ήρθε με τη Φενέρ να φεύγει με το διπλό από την Αθήνα (88-94).

Τα Δεκάλεπτα: 19-18, 39-36, 59-51, 78-78.

Η παράταση: 88-94.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠΑΟ#45Φενέρ 88#4594,pao#45fener 88#4594